Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έφεραν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Άλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έφεραν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Η φράση ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην χρησιμοποιήσει εξ ολοκλήpου το πρόγραμμα PEPP οδήγησε σε υψηλό 7 εβδομάδων το ιταλικό 10ετές, με άνοδο 6 μονάδων βάσης, στο 0,654%

Σχετικά Άρθρα

Σε υψηλό επτά εβδομάδων εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων, κίνηση την οποία αναλυτές απέδωσαν στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι δεν σκοπεύει να εκμεταλλευθεί πλήρως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως μεταδίδει το Reuters την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου.
Λίγο νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική, καθώς επίσης και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ΡΕΡΡ) στα 1,85 τρισ. ευρώ, όπως άλλωστε αναμενόταν από όλους τους παράγοντες της αγοράς.
Ωστόσο, αυτό που, σύμφωνα με αναλυτές, επηρέασε την ιταλική αγορά κρατικού χρέους ήταν φράση ότι «εάν οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμείνουν ως έχουν με το σημερινό ρυθμό των αγορών (ομολόγων της ζώνης του ευρώ), τότε το πρόγραμμα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως».
Παρότι η ΕΚΤ είχε προβεί και παλαιότερα σε αντίστοιχες δηλώσεις, το να συμπεριλάβει τη φράση αυτή στο τελικό ανακοινωθέν έδωσε ένα σήμα στις αγορές να αυξήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές.

Το πρόγραμμα PEPP

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς – να σημειωθεί ότι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έχουν ευνοηθεί ιδιαιτέρα από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ καθώς ανήκει στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το δημόσιο χρέος– αυξήθηκε 6 μονάδες βάσης, στο 0,654% στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 2 Δεκεμβρίου.
H συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με μικρή άνοδο, η οποία όμως επιταχύνθηκε μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.
Σε άνοδο και οι γερμανικές αποδόσεις, με αυτή του 10ετούς να αγγίζει υψηλό οκτώ ημερών στο -048%.

Εκδόσεις χρέους

Στην άνοδο των αποδόσεων είχε συμβάλει από την αρχή της συνεδρίασης και η αυξημένη προσφορά.
Η Ισπανία άντλησε πάνω από 6 δισ. ευρώ από τέσσερις εκδόσεις διάρκειας μεταξύ 5 και 20 ετών, ενώ η Γαλλία άντλησε 10 δισ. ευρώ από βραχυπρόθεσμους τίτλους.
Ωστόσο, οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τις περισσότερες από τις νέες εκδόσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης έχουν συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 116 εκατ.ευρώ.
Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 0,64%, με το spread στις 120 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς στο 0,05%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης