Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο Wirecard: Αποπέμφθηκε ο επικεφαλής της BaFin

Σκάνδαλο Wirecard: Αποπέμφθηκε ο επικεφαλής της BaFin
Ο Hufeld επικρίνεται, πως αγνόησε σκόπιμα τις προειδοποιήσεις για απάτη στη Wirecard και αποχωρεί επτά μήνες μετά την κατάρρευση της εταιρείας
Σχετικά Άρθρα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz απέπεμψε τον επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού φορέα της χώρας (BaFin) Felix Hufeld, για το σκάνδαλο της εταιρείας πληρωμών Wirecard.
Ο Hufeld επικρίνεται, πως αγνόησε σκόπιμα τις προειδοποιήσεις για απάτη στη Wirecard και αποχωρεί επτά μήνες μετά την κατάρρευση της εταιρείας, υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη λογιστική απάτη στη μεταπολεμική Γερμανία.
Ο Scholz αναγνώρισε ότι η Wirecard έχει διδάξει στη Γερμανία ένα σκληρό μάθημα: το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί της κανονισμοί της «πρέπει να αναδιοργανωθούν» και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μία αλλαγή στην κορυφή.
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, έχει αποδειχθεί ότι μεγάλος μέρος των χρημάτων που λείπουν, είχαν καταλήξει σε στελέχη της εταιρείας, πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της KPMG.

Δεν έπεισε τον Scholz

Όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ ότι ο Hufeld είχε συζητήσει με τον Scholz την πιθανότητα η Wirecard να ήταν το θύμα μιας περίπλοκης συνωμοσίας που οργανώθηκε από άγνωστους πωλητές.
Αλλά στο τέλος, ο Hufeld δεν μπορούσε να τεκμηριώσει κανένα από αυτά, και μετά από μια σύντομη «συνομιλία» με τον Scholz την Παρασκευή (29/1), ο πρώην επικεφαλής της BaFin δέχθηκε να αποχωρήσει από τη θέση του.
Μαζί με τον Hufeld απομακρύνθηκε η αναπληρώτρια επικεφαλής του φορέα, Elisabeth Roegele.
Η Wirecard ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2020 ότι 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά έλειπαν από τους λογαριασμούς της και, μέσα σε μια εβδομάδα, οδηγήθηκε σε αφερεγγυότητα.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της,  Markus Braun βρίσκεται υπό έρευνα, ύποπτος ότι τέλεσε έγκλημα αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.
Επί μήνες η BaFin δεχόταν επιθέσεις , επειδή αγνόησε τις πρώτες προειδοποιήσεις για απάτη στη Wirecard και αντ΄αυτού στόχευε σε δημοσιογράφους και short sellers που επεσήμαναν κακή συμπεριφορά στην εταιρεία πληρωμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης