Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από την ΕΚΤ στη Ρώμη - Ο «Super Mario» ηγείται της διάσωσης της Ιταλίας

Από την ΕΚΤ στη Ρώμη - Ο «Super Mario» ηγείται της διάσωσης της Ιταλίας
Αν και σε γενικές γραμμές, ο Draghi φαίνεται να έχει μια μακρά θριαμβευτική πορεία, έχει δεχθεί έντονη κριτική

Ο Mario Draghi δεν απέφυγε ποτέ κάποια πρόκληση, από το να διασώσει τη φήμη της ιταλικής κεντρικής τράπεζας έως τη διάσωση του ευρώ.
Τώρα, όμως, πρέπει να υλοποιήσει ένα ακόμα πιο δύσκολο έργο, καθώς -από τη θέση του πρωθυπουργού- θα πρέπει να βγάλει την Ιταλία από το πολιτικό χάος.
Ο Draghi υποσχέθηκε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση της Ιταλίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο άνθρωπος, ο οποίος συχνά αποκαλείται «Super Mario», έχει θέσει ψηλά τον πήχη, καθώς οι ιταλικές χρηματοοικονομικές αγορές σημειώνουν ράλι ενώ ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για «τη στιγμή του Draghi».

Το έργο του Draghi

Μετακομίζοντας από τις σιωπηλές αίθουσες της ΕΚΤ, στην πολιτική αρένα της Ιταλίας, θα πρέπει πλέον αντί να συζητά για επιτόκια με τους άλλους κεντρικούς τραπεζίτες, να διαπραγματεύεται με δημαγωγούς πολιτικούς, όπως ο επικεφαλής της Lega, για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως σχολιάζει το Reuters, εάν ο Draghi τα καταφέρει τώρα, θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος Ιταλός πρόεδρος το 2022.
«Ενδεχομένως να είναι μια "Επικίνδυνη Αποστολή» ώστε ο Draghi να επανεμφανιστεί ως πολιτικός.
Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να αποτύχει παρά για να πετύχει» επισημαίνει ο Wolfgang Munchau από το think tank EuroIntelligence.

Σκληρή κριτική

Αν και σε γενικές γραμμές, ο Draghi φαίνεται να έχει μια μακρά θριαμβευτική πορεία, έχει δεχθεί έντονη κριτική.
Ως πρόεδρος της ΕΚΤ υπέγραψε την επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση το 2011 απαιτώντας αυστηρές πολιτικές λιτότητας, που σύμφωνα με πολλούς είναι η αιτία για τη βαθιά ύφεση και το αυξανόμενο χρέος της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Με παρόμοιο τρόπο, όταν ο Draghi διέκοψε τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες το 2015, θεωρήθηκε από κάποιους υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Αθήνα αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
«Αυτή η περιττή απόφαση ήταν το κρίσιμο σημείο που έκανε αναπόφευκτη τη συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Francesco Saraceno, καθηγητής του Luiss University στη Ρώμη.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα σκοτεινό επεισόδιο της ευρωπαϊκής κρίσης».
Ως επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, αμφισβητήθηκε ο ρόλος του Draghi ως επόπτης του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας κατά την κατάρρευση της Monte dei Paschi di Siena.
Ο ίδιος ενέκρινε την αγορά της Monte Paschi από την ανταγωνίστρια τράπεζα Antonveneta σε διογκωμένη τιμή που συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευσή της και ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία της, ενώ η τράπεζα ανέλαβε συμβάσεις παραγώγων που υπονόμευαν τους λογαριασμούς της και οδήγησαν σε ποινικές καταδίκες.
Κατά συνέπεια από τη θέση του πρωθυπουργού, ο Draghi θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα της Monte Paschi μια και καλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης