Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Έτοιμα πριν το καλοκαίρι τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΕΕ - Έγκριση και από Merkel

Σύνοδος Κορυφής: Έτοιμα πριν το καλοκαίρι τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΕΕ - Έγκριση και από Merkel
Ομόφωνα «ναι» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους 27 της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Ομόφωνα «ναι» είπαν οι 27 ηγέτες της Συνόδου κορυφής στα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού και θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, όπως ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε η Merkel σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Κομισιόν, πρόσθεσε, θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική βάση για αυτά τα έγγραφα.

Το ναι της Angela Merkel

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επιφυλάξεις και ενδοιασμούς για τις νομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν.
Ωστόσο, εκφράστηκε θετικά στην πρόταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, την οποία κατέθεσε και επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα και βέβαια ο τουρισμός, ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου και βέβαια την Ελλάδα.
Η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών ακολούθως, περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις οικονομίες των χωρών που στηρίζονται στον τουρισμό και οι οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι.
Η τάση που επικράτησε από το ξεκίνημα της συζήτησης, ήταν να βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις, αλλά με ασφάλεια για τους ταξιδιώτες και τους τοπικούς πληθυσμούς.
Οι αρνητικές απόψεις που εκφράστηκαν αφορούσαν κυρίως στην έλλειψη ικανών στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προσφέρει την απαιτούμενη ανοσία σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.
Ιδιαίτερα, δε, αν περιορίζει τη μετάδοση και σε ποιο ποσοστό.

Οι επιφυλάξεις Emmanuel Macron

Tις μεγαλύτερες επιφυλάξεις είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ανέφερε τις ανησυχίες του για τους «άγνωστους παράγοντες» του εμβολίου, όπως χαρακτηριστικά είπε και ιδιαίτερα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσδίδει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς και τα ηθικά και νομικά ζητήματα, συν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Οι μετακινήσεις δίχως πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα υπερμετάδοσης, υποστήριξε η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι βλέπουν μία διέξοδο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Κυριάκος Μητσοτάκης για πιστοποιητικό: Aν όχι εμείς, κάποιος άλλος θα το κάνει για μας... οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.
Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Mario Draghi: Ιεράρχηση των δόσεων

Αναφορικά με την επάρκεια των εμβολίων για τον πληθυσμό των ευρωπαϊκών κρατών, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Draghi, ζήτησε να εξεταστεί ένα σύστημα ιεράρχησης των πρώτων δόσεων εμβολίων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η κάλυψη του ποσοστού των πολιτών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen διαβεβαίωσε ότι σύντομα οι ελλείψεις θα καλυφθούν και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων.

Politico: Επισημαίνει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολιασμού


Όπως έγραψε στο Twitter, ο ανταποκριτής του Politico, David  Herszenhorn, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να βιαστούν και να υπάρξει συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
«Το συντομότερο που θα καταλήξουμε σε συμφωνία, το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας θα το κάνει, χωρίς της ΕΕ.
Screenshot_555555555555.png


Η ατζέντα

Καθώς χώρες όπως οι Βρετανία ή το Ισραήλ έχουν προχωρήσει με ιδιαίτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς, όπου σύμφωνα με τον Guardian οι εμβολιασμοί πλησιάζουν το 30% του πληθυσμού για την πρώτη χώρα, οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονταν υπό πίεση να παραχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Ισόρροπη προσέγγιση

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέτασαν επίσης πώς να επιτύχουν τη σωστή εξισορρόπηση μεταξύ των περιορισμών προκειμένου να σταματήσουν την αύξηση των κρουσμάτων και να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά για μια ομαλή ροή αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ενιαία αγορά.
«Η πίεση σε όλους είναι τώρα μέγιστη», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ πριν από την τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών, δήλωση την οποία επικαλέστηκε το Reuters.
«Αυτός ο ιός δεν περιορίζεται από τα σύνορα.
Θέλεί συντονισμένη δράση για να βγούμε από την κρίση», σημειώνει ο ίδιος.

Διαφοροποιήσεις

Παρόλο που τα ποσοστά των νέων κρουσμάτων μειώνονται, αφενός καταγράφεται μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών – μελών (εμφανίζονται μειωμένα σε 20 κράτη) υπάρχουν ανησυχίες την εξάπλωση κυρίως της βρετανικής μετάλλαξης του στελέχους του ιού – καθώς όπως δήλωσε η καγκελάριος Merkel στις 23 Φεβρουαρίου είναι δυνατόν να υπάρξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Υστέρηση

Η Κομισιόν και τα οι ηγεσίες των κρατών – μελών της ΕΕ δέχτηκαν πυρά το τελευταίο διάστημα για λανθασμένες κινήσεις πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων και για τα προγράμματα εμβολιασμών που έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα προβλήματα στον εφοδιασμό των δόσεων των εμβολίων που παρεμπόδισαν την έναρξη και την εξέλιξη των προγραμμάτων εμβολιασμού θα αρθούν σύντομα, αλλά τα κράτη - μέλη θέλουν διαβεβαιώσεις ότι η παράδοση των δόσεων θα εξομαλυνθεί και ότι νέα εμβόλια μπορούν να παραχθούν σε συντομότερους ρυθμούς προκειμένουν να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη.

Επιστολή των 5

«Πρέπει επειγόντως να διαμορφώσουμε στρατηγικά τις δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ηγέτες πέντε χωρών της ΕΕ σε κοινή επιστολή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η προσέγγιση πρέπει να αντικατοπτρίζει ότι δεν μπορούμε να χάσουμε αυτήν τη μάχη» επισήμαναν αφήνοντας αιχμές για τις μονομερείς αποφάσεις ορισμένων κρατών όσον αφορά τους περιορισμούς στη διασυνοριακή διακίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης