Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden για υπόθεση Khashoggi: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν αποφάσεις για Σαουδική Αραβία την 1η Μαρτίου

Biden για υπόθεση Khashoggi: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν αποφάσεις για Σαουδική Αραβία την 1η Μαρτίου
«Θα υπάρξει ανακοίνωση την Δευτέρα σχετικά με το τι θα κάνουμε με την Σαουδική Αραβία γενικά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε το Σάββατο (27/2/2021) ότι η κυβέρνησή του θα κάνει μία ανακοίνωση την Δευτέρα (1/3) για την Σαουδική Αραβία, έπειτα από την δημοσίευση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία ο πρίγκιπας διάδοχος ενέκρινε την δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο τιμωρίας του Mohammed Bin Salman, ο Biden απάντησε:
«Θα υπάρξει ανακοίνωση την Δευτέρα σχετικά με το τι θα κάνουμε με την Σαουδική Αραβία γενικά».
Ο Aμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ριάντ

Τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman δείχνει ως υπεύθυνο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ερμηνεύεται και ως απόπειρα της διακυβέρνησης του Biden να απομονώσει τον πρίγκιπα διάδοχο.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στον Mohammed Bin Salman, φοβούμενος για διάρρηξη των σχέσεων με μια χώρα σύμμαχο, αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα καταστήσουν το Ριάντ υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Blinken ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου σε 76 Σαυδάραβες, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί πρόσωπα που απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί η Ουάσινγκτον ρήξη με το Ριάντ.
Σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιοποίησε το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), ο Mohammed Bin Salman ενέκρινε και πιθανότατα διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Jamal Khashoggi ως «απειλή για το βασίλειο» και θεωρούσε ότι χρειαζόταν βίαια μέσα, εφόσον χρειαζόταν, για ν ατον φιμώσουν.
Είναι «άκρως απίθανο» οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν την επιχείρηση εναντίον του χωρίς την έγκριση του Mohammed Bin Salman.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα» ότι ο Mohammed Bin Salman «ενέκρινε την επιχείρηση»
στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του δημοσιογράφου, προστίθεται σε αυτό το τετρασέλιδο κείμενο.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, ήδη από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος είχε τον απόλυτο έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.
Κάτι τέτοιο, προσθέτουν «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωβματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως» από αυτόν.
Εκείνη την εποχή, οι αμερικανικές υπηρεσίες εικάζουν ότι ο Mohammed Bin Salman είχε δημιουργήσει ένα κλίμα ώστε οι συνεργάτες του να μην τολμούν να αμφισβητήσουν τον ίδιο ή τις εντολές του, καθώς είχαν φόβο απόλυσης ή σύλληψης.
Στην έκθεση καταγράφονται τα ονόματα 21 προσώπων για τα οποία η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ήταν συνεργοί ή υπεύθυνοι για τον θάνατο του δημοσιογράφου, εκ μέρους του πρίγκιπα διαδόχου.
Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν όμως αν τα πρόσωπα αυτά ήξεραν εκ των προτέρων ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε στον θάνατό του.
kassoggi_1.jpg
kassoggi_2.jpg
kassoggi_3.jpg
kassoggi_4.jpg

Βiden για υπόθεση Khashoggi: Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Ριάντ

Υπόλογο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα καταστήσουν το Ριάντ οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden ότι τόνισε στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Μίλησα χθες με τον βασιλιά.
.Του κατέστησα σαφές ότι οι κανόνες αλλάζουν και πρόκειται να ανακοινώσουμε σημαντικές αλλαγές τις επόμενες ώρες.
Θα τους καταστήσουμε υπόλογους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Univision.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως τονίζει η έκθεση τους που δόθηκε την Παρασκευή 26/2 στη δημοσιότητα, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Mohammed Bin Salman, ενέκρινε μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018.
Πάντως, η Σαουδική Αραβία «απορρίπτει κατηγορηματικά» την «αρνητική, αναληθή και απαράδεκτη» εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που σε έκθεσή τους κρίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman «ενέκρινε» τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, το 2018.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών μιλά από μόνη της – Δεν επιθυμεί η Ουάσινγκτον ρήξη με το Ριάντ

Η αμερικανική κυβέρνηση του J. Biden θέλει να «επαναπροσδιορίσει» τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν επιθυμεί μια «ρήξη», δήλωσε χθες (26/2) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, A. Blinken, δικαιολογώντας έτσι την απουσία κυρώσεων εναντίον του Σαουδάραβου πρίγκιπα διαδόχου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.
Το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) έδωσε την Παρασκευή 26/2 στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την δολοφονία του Khashoggi μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018, με την εκτίμηση ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman ενέκρινε –και πιθανότατα διέταξε– τη δολοφονία του.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων εναντίον Σαουδαράβων αξιωματούχων στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Khashoggi» (Khashoggi Ban).
«Η έκθεση μιλά από μόνη της», δήλωσε την Παρασκευή 26/2 ο A. Blinken σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπερασπίζοντας τις κυρώσεις αυτές, λέγοντας πως τα μέτρα θα αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες από το σουνιτικό βασίλειο στο μέλλον.
Ωστόσο, πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές αποδοκίμασαν την απόφαση της κυβέρνησης να μην τιμωρήσει άμεσα τον νεαρό Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.
«Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντικές, έχουμε σημαντικά αμοιβαία συμφέροντα.
Παραμένουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το βασίλειο», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και πρόσθεσε «αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε» ότι «η σχέση αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα και τις αξίες μας».
«Αυτό που πράξαμε με τα μέτρα που μόλις λάβαμε δεν είναι στην πραγματικότητα να προκαλέσουμε μια ρήξη στις σχέσεις μας αλλά να τις επαναπροσδιορίσουμε», επέμεινε ο Blinken.
«Η σχέση με τη Σαουδική Αραβία υπερβαίνει μεμονωμένα πρόσωπα», δήλωσε, καταλήγοντας πως «αυτός ο επαναπροσδιορισμός αφορά τις πολιτικές και τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας».

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης