Περί των 100.000 οικογενειών και σχεδόν 1.000 δισεκατομμυριούχοι θα κληθούν να καταβάλουν τον προτεινόμενο φόρο, σύμφωνα με ανάλυση των οικονομολόγων του Emmanuel Saez και Gabriel του πανεπιστημίου Berkeley.
Ξεκινά η δύσκολη συζήτηση, αρχής γεγομένης από τις ΗΠΑ, το πώς θα καλυφθεί το κόστος της τεράστιας δημοσιονομικής επέκτασης σε όλες της ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.
Ο νέος φόρος, που ονομάστηκε Ultra-Millionaire Tax Act και σύμφωνα με του εισηγητές του θα δημιουργήσει μια «δικαιότερη» οικονομία, και προβλέπει ετήσιο φόρο 2% για τα νοικοκυριά και καταπιστεύματα αξίας μεταξύ 50 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Τα νοικοκυριά με περιουσιακά στοιχεία καθαρής αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα φορολογούνται με συντελεστή 3%.
Οι προοδευτικοί
Το μέτρο - όπως άλλοι φόροι περιουσίας που πρότεινε ο Warren στο παρελθόν - είναι απίθανο να συγκεντρώσει την υποστήριξη που απαιτείται για να εγκριθεί, ιδίως στη Γερουσία όπους υπάρχει πλειοψηφία μια ψήφου για τους Δημοκρατικούς, αλλά θα τονώσει την αριστερή πτέρυγα των Προοδευτικών στη Γερουσία.
Η ομάδα των Γερουσιαστών ισχυρίζεται ότι θα δημιουργηθούν φορολογικά έσοδα «τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στη 10ετία», επικαλούμενη μια μελέτη της 24ης Φεβρουαρίου από τους οικονομολόγους Emmanuel Saez και Gabriel Zucman από το πανεπιστήμιο Berkeley.
Οι κανόνες
«Οι εξαιρετικά πλούσιοι και ισχυροί έχουν διαμορφώσει τους κανόνες υπέρ τους, ώστε το 0,1% στην κορυφή να απολαμβάνει πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο απο το 99%, και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων να είναι 40% υψηλότερος από ό, τι πριν από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε η Warren.
«Ένας φόρος επι των περιουσιακών στοιχείων είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων και τω δύο κομμάτων: επειδή καταλαβαίνουν ότι το σύστημα έχει χειραγωγηθεί για να ωφελήσει τους πλούσιους και μεγάλους οργανισμούς», συμπλήρωσε.
Ενώ ο πρόεδρος Joe Biden έκανε εκστρατεία για την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους υψηλότερα αμοιβόμενος εργαζόμενους, δεν ενέκρινε τη φορολογηση των περιουσιακών στοιχείων.
Τι θα πληρώσουν οι υπερπλούσιοι
Βάσει του προτεινόμενου νόμου Ultra Millionaire Tax Act, τα νοικοκυριά με καθαρό εισόδημα άνω των 50 εκατ. δολαρίων, θα φορολογούνται με 2% επί του πλούτου τους ετησίως, με 1% επιπλέον για τις περιουσίες που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.
Για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο Jeff Bezos, η επιπλέον φορολόγηση θα τον επιβάρυνε με επιπλέον 5,4 δισ. δολάρια, ενώ ο Elon Musk θα καταβάλει 5,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το μέτρο θα κοστίσει στον Bill Gates επιπλέον 4 δισ δολάρια και ο Mark Zuckerberg θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερα από 2,9 δισ. δολάρια.
Το 2020, οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί προσέθεσαν συνολικά 598 δισ. δολάρια στην προσωπική τους περιουσία, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.
Ο προτεινόμενος φόρος θα παρακρατήσει το 13% αυτού του ποσού ήτοι 78 δισ, δολ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις κατά της φορο-αποφυγής, και φόρο «εξόδου» 40% για τους πλούσιους Αμερικανούς που επιλέγουν διαφορετική ιθαγένεια.
Περί των 100.000 οικογενειών και σχεδόν 1.000 δισεκατομμυριούχοι καλούνται να καταβάλουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο, σύμφωνα με ανάλυση των οικονομολόγων Emmanuel Saez και Gabriel Zucman του πανεπιστημίου Berkeley.
O «λογαριασμός» για τους 10 πλουσιότερους Αμερικανούς
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών