Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos (ΕΚΤ): Στο τραπέζι υβριδικό μοντέλο εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ

De Guindos (ΕΚΤ): Στο τραπέζι υβριδικό μοντέλο εγγύησης των καταθέσεων στην ΕΕ
Τελικός στόχος είναι ένα ευρωπαϊκό σχήμα ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) με πλήρη κοινή ανάληψη κινδύνου, το οποίο θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες ρευστότητας όσο και τις κεφαλαιακές απώλειες, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos
Σχετικά Άρθρα

Σε συζητήσεις για ένα υβριδικό μοντέλο εγγύησης καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται πως εξετάζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Luis de Guindos τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 18 Μαρτίου.
Μιλώντας σε συνέδριο με αντικείμενο «την ενίσχυση της διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης της ΕΕ και το πλαίσιο ασφάλισης των καταθέσεων», ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν πιθανό συμβιβασμό.

Κοινή ανάληψη κινδύνου

«Κατά την άποψή μου, αυτό το υβριδικό μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει το αντικείμενο ενός συμβιβασμού προκειμένου να υπάρξει πρόοδος
Ταυτόχρονα θα παραμένει ο τελικός στόχος ένα ευρωπαϊκό σχήμα ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) με πλήρη κοινή ανάληψη κινδύνου, το οποίο θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες ρευστότητας όσο και τις κεφαλαιακές απώλειες,», υπογράμμισε ο de Guindos.

Εμπιστοσύνη

«Σχεδόν έξι χρόνια μετά την πρώτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το EDIS, η ασφάλιση των καταθέσεων γίνεται ακόμη σε εθνικό επίπεδο και δεν υπήρξε σημαντική ώθηση μία αλλαγή.
Αυτό το γεγονός έχει καταστεί προβληματικό, καθώς το επίπεδο εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των καταθέσεων μπορεί να διαφέρει μεταξύ των κρατών – μελών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ενόσω η ασφάλιση των καταθέσεων παραμένει σε εθνικό επίπεδο, διατηρείται η διασύνδεση των τραπεζών με τις αντίστοιχες χώρες.

Προτεραιότητα

Ο de Guindos τόνισε ότι η ΕΚΤ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του EDIS από την αρχή και στηρίζει την καθιέρωση ενός πλήρους ανάπτυξης σχήματος εγγύησης καταθέσεων ως βασική προτεραιότητα.
«Δεν έχουμε δει, όμως, ακόμη επαρκή πολιτική βούληση για την εφαρμογή του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης