Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ «φρενάρουν» την άνοδο των αποδόσεων

Ευρωζώνη: Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ «φρενάρουν» την άνοδο των αποδόσεων

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε περίπου τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,32%, αφού στο α’ τρίμηνο αυξήθηκε 30 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2019 ενώ το ελληνικό 10ετές υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,82% με το spread να διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης

Σχετικά Άρθρα
Επέστρεψαν σε καθοδική τροχιά οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές από τη μία προβάλλουν τις ανησυχίες τους από τα νέα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρώπη, όπως αυτά που αποφάσισε η Γαλλία, αλλά και τις διαβεβαιώσεις των διαμορφωτών της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης ότι δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν συγκυριακές πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 1η Απριλίου 2021.


Εφησυχασμός

Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης που χαρακτηρίστηκε από την απουσία κατεύθυνσης προς το τέλος οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ κατέγραψαν σταδιακή πτώση.
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας εφησυχασμού είναι οι χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde, η οποία «σήκωσε το γάντι στις αγορές επισημαίνοντας ότι θα διατηρηθεί για όσο χρειαστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική.

Γερμανία

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε περίπου τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,32%, αφού στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε 30 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2019.
Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,82% με το spread στις 114 μονάδες βάσης, ενώ και η παλαιά 10ετία αποκλιμακώθηκε στο 0,70%.
Στο πενταετές ωστόσο, το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στο 0,06%.
Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 285 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 96 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία και τα 46 εκατ. ευρώ στην παλαιά 10ετία.

Πυρ ομαδόν

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, προσπάθησε να καθησυχάσει την αγορά επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που σημείωσε νέα αύξηση το Μάρτιο, αποδίδεται σε συγκυριακούς παράγοντες καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρωζώνης παραμένουν ασθενή, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Bindesbank, Jens Weidmann, προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις για ανάκαμψη 4% της Ευρωζώνης βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες γενικευμένα περιοριστικά μέτρα για ολόκληρη την χώρα, αρχής γινομένης από το Σάββατο.
Ωστόσο, η είδηση αυτή αντισταθμίστηκε από τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, η οποία σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg κάλεσε τους επενδυτές να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας στο να διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού.

Μεταποίηση

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη μπορεί να έδειξαν την ταχύτερη αύξηση της δραστηριότητας για το μήνα Μάρτιο από τον Ιούνιο του 1997, όμως οι διακοπές στην αλυσίδα προσφοράς και τα νέα lockdowns αποτελούν ένδειξη για νέα επιβράδυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης