Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ έχει χορηγήσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων - Fauci (ΗΠΑ): Μη διστάζετε να εμβολιασθείτε

Η ΕΕ έχει χορηγήσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων - Fauci (ΗΠΑ): Μη διστάζετε να εμβολιασθείτε
Mπλόκο ΕΕ στα εμβόλια J&J, AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μόλις πέρασε το φράγμα των 100 εκατομμυρίων χορηγούμενων δόσεων, έχει μια από τις πιο προηγμένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid στον κόσμο, αλλά παραμένει στη σκιά χωρών όπως το Ισραήλ, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, ο δρ Anthony Fauci, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επαναβεβαίωσε πως τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν εγκριθεί στη χώρα είναι ασφαλή, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας προέτρεψαν τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, λέγοντας πως η αναστολή χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά από αναφορές ότι μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις, θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 137.852.958 και οι νεκροί 2.965.374
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.401.920 κρούσματα και 564.098 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 13.873.825
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 358.425 και τρίτη σε κρούσματα με 13.599.994
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 210.282 και τέταρτη η Ινδία με 172.085
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.210.770
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.613.646 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.393.328
• Έβδομη η Τουρκία με 4.025.557 και όγδοη η Ιταλία με 3.809.193
• Ένατη η Ισπανία με 3.387.022 και δέκατη η Γερμανία με 3.067.620
Καταγραφή_20.JPG
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

Οι 27 χορήγησαν τουλάχιστον 101,28 εκατομμύρια δόσεις σε περισσότερους από 73 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή στο 16,4% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές σήμερα στις 15.00 ώρα Ελλάδος. Μεταξύ αυτών, περισσότερα από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 6,3% του πληθυσμού, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.
Στην ΕΕ, δύο χώρες ξεχωρίζουν: η Μάλτα και η Ουγγαρία, οι οποίες αντίστοιχα χορήγησαν δόσεις στο 40,4% και το 31,4% του πληθυσμού τους. Πολύ επικριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή διαχείριση του εμβολιασμού, η Ουγγαρία έκανε γρήγορα την επιλογή, για να επιταχύνει την εκστρατεία της, και εισήγαγε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm, που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), επιπλέον των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της Moderna και των AstraZeneca / Οξφόρδης που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι δύο χώρες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο είναι η Βουλγαρία (6,8%) και η Λετονία (8,3%). Οι εκστρατείες εμβολιασμού τους, οι οποίες βασίζονται κυρίως στο εμβόλιο των AstraZeneca / Οξφόρδης που είναι το πιο οικονομικό σε σχέση τα ανταγωνιστικά του, αντιμετώπισαν επαναλαμβανόμενες αναποδιές από τη σουηδο-βρετανική συμμαχία (καθυστερήσεις στην παράδοση, παρενέργειες).
Οι τέσσερις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ένωσης -- η Γερμανία (16,8%), η Γαλλία (16,8%), η Ιταλία (15,8%) και η Ισπανία (17%) -- κινούνται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκριτικά, έξι Ισραηλινοί στους δέκα (61,6%) έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση, σχεδόν ένας Βρετανός στους δύο (47,5%) και περισσότεροι από ένας Αμερικανός στους τρεις (37%).

ΗΠΑ: Η αναστολή χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson δεν πρέπει να προκαλέσει διστακτικότητα

Ο δρ Anthony Fauci, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επαναβεβαίωσε πως τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν εγκριθεί στη χώρα είναι ασφαλή, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας προέτρεψαν τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, λέγοντας πως η αναστολή χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά από αναφορές ότι μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις, θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων.
Την Τρίτη 13 Απριλίου οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υγειονομικές υπηρεσίες συνέστησαν να ανασταλεί η χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 αφού έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών που εμβολιάσθηκαν μ' αυτό ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει θρομβώσεις.
Ο Fauci δήλωσε στο CNN ότι η αναστολή της διάθεσης του εμβολίου της J&J θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν αν υπάρχουν άλλα πιθανά περιστατικά θρομβώσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις.
O Jeff Siends, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της Covid-19 ανέφερε πως η γρήγορη αντίδραση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών στις αναφορές περιστατικών θρομβώσεων πρέπει να προσφέρει στους Αμερικανούς περισσότερη εμπιστοσύνη, όχι λιγότερη, ότι όποια εμβόλια θα λάβουν θα είναι ασφαλή.
«Πιστεύουμε ότι παρέχοντας στους Αμερικανούς δεδομένα και γεγονότα, θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση και θα αυξήσουμε την εμπιστοσύνη τους στα εμβόλια», σημείωσε σήμερα ο Siends σε συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Λευκός Οίκος ανέλαβε δράση για να επιταχύνει τα προγράμματα παραγωγής και παράδοσης των εμβολίων της Moderna και της Pfizer σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η διακοπή της παράδοσης φορτίων των εμβολίων της J&J και να διατηρηθεί ο ρυθμός του προγράμματος εμβολιασμών στις ΗΠΑ.
Συμπλήρωσε πως μέχρι χθες, λιγότερο από το 5% των πάνω από 190 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, ήταν αυτό της Johnson & Johnson.
«Οι άνθρωποι που έχουν ραντεβού εμβολιασμού για να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna θα πρέπει να τηρήσουν τα ραντεβού τους και θα συνεργαστούμε με τους συνεργάτες μας σε ολόκληρη τη χώρα για να ορίσουμε νέα ραντεβού για όσους σκόπευαν να κάνουν το εμβόλιο της Johnson και Johnson», ανέφερε σήμερα η δρ. Walensky, διευθύντρια των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Η χορήγηση εμβολίων στις ΗΠΑ επιταχύνεται, είπε ο Siends, με σχεδόν 3,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς καθημερινά κατά μέσο όρο.

Ιταλία: 16.168 κρούσματα και 469 θάνατοι σε 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 16.168 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με 469 θανάτους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 334.766 διαγνωστικά τεστ, το 4,8% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Χθες τα κρούσματα ήταν 13.477, με 476 νεκρούς.
Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 3.809.193 άνθρωποι και 115.557 έχασαν την ζωή τους.
Στις ΜΕΘ της Ιταλίας, οι ασθενείς με covid- 19 είναι 36 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 583 λιγότεροι.
Οι περιφέρειες με περισσότερα κρούσματα σήμερα είναι η Καμπανία (2.212) με πρωτεύουσα την Νάπολη, η Λομβαρδία (2.153) και η Σικελία (1.542).
Τέλος, ο στρατηγός Francesco Filiolo, έκτακτος επίτροπος για την διαχείριση της κατάστασης έκτατης ανάγκης που προέκυψε λόγω κορωνοϊού, δήλωσε ότι «η Ιταλία θα λάβει 670.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου Pfizer τον Απρίλιο, 2.150.000 τον Μάιο και 4.000.000 περισσότερες δόσεις (σε σχέση με τις αρχικές συμφωνίες), τον Ιούνιο. «Είναι μια καλή είδηση. Το σχέδιο εμβολιασμού προχωρεί έτσι όπως το είχαμε σχεδιάσει», τόνισε ο Filiolo.

Σουηδία: Αναστέλλεται ο εμβολιασμός με J&J μέχρι να ανακοινωθούν τα συμπεράσματα της ΕΜΑ

Η Υγειονομική Υπηρεσία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδιά της για την έναρξη του εμβολιασμού με το σκεύασμα της εταιρείας Johnson & Johnson μετά τις αναφορές για εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών, παρόμοιων με εκείνες που έχουν αναφερθεί και σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία σημείωσε ότι δεν θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς και θα περιμένει τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί στη Σουηδία, η οποία έχει παραλάβει 31.000 δόσεις.
«Αναμένουμε τον έλεγχο του ΕΜΑ καθώς και πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτού να μελετήσουμε τις συστάσεις που θα δοθούν στη Σουηδία», είπε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Anders Tegnel.
«Μέχρι τότε, η σύσταση είναι να μην χρησιμοποιηθούν οι δόσεις του εμβολίου», πρόσθεσε.
Η Υπηρεσία επισήμανε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα ληφθεί μια τελική απόφαση.

Δανία: Σταματά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca – Αναστέλλει και το J&J

Τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σταματά η Δανία, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Δανία ανακοίνωσε την απόφασή της να αφαιρέσει από το εμβολιαστικό πρόγραμμα το συγκεκριμένο εμβόλιο κατόπιν των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί μετά την χορήγηση του.
Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν σε συνέντευξη τύπου οι υγειονομικές αρχές της Δανίας
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπίστωσε μια πιθανή σχέση του εμβολίου με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, αλλά σημείωσε ότι ο κίνδυνος να καταλήξει κάποιος από COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερος από την πιθανότητα να πεθάνει εξαιτίας κάποιας σπάνιας παρενέργειας.
Η Δανία, η πρώτη χώρα που αρχικά ανέστειλε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τον Μάρτιο λόγω της ανησυχίας για την ασφάλειά του, ανέστειλε επίσης τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή της περαιτέρω έρευνας για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα.

Γαλλία: Μόνο στους άνω των 55 ετών το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χορηγείται στην Γαλλία βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου που προβλέπεται για το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλαδή σε άτομα άνω των 55 ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
«Παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα των εμβολίων (της J&J), δηλαδή 200.000 δόσεις» που έχουν αρχίσει να διανέμονται σε ιατρεία και φαρμακεία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες, οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο αφότου οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνέστησαν να ανασταλεί η χρήση του παρασκευάσματος της αμερικανικής εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης