Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιρλανδία στο επίκεντρο του «πολέμου» για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων - Ο στόχος των ΗΠΑ

Η Ιρλανδία στο επίκεντρο του «πολέμου» για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων - Ο στόχος των ΗΠΑ

Η πρόταση του Biden και ο «ιρλανδικός τίγρης» που με φορολογικό συντελεστή 12,5% προσέλκυσε επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς

Σχετικά Άρθρα

Βρέθηκε στο προσκήνιο και πάλι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής της Ιρλανδίας καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προσπαθεί να αναδιατάξει το παγκόσμιο καθεστώς που ισχύει για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 20 Απριλίου 2021.
Ο φορολογικός συντελεστής 12,5% της Ιρλανδίας υπήρξε βασικό χαρακτηριστικό της ικανότητάς που επέδειξε ο χώρα να προσελκύει επενδύσεις από δεκάδες μεγάλες εταιρείες, κυρίως αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της τεχνολογίας και των φαρμακευτικών προϊόντων, δημιουργώντας συχνά πολλές θέσεις εργασίας.

Η υπόθεση Apple

Παρόλο που το φορολογικό σύστημα της Ιρλανδίας έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις, ιδίως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Apple με την με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την είσπραξη φόρων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το σχέδιο του Biden, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή ένας ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή, έχει αναζωπυρώσει τις σχετικές αντιπαραθέσεις, ενώ η υπουργός
Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι η «κούρσα προς τα κάτω» στους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές πρέπει να τερματιστεί.

ΟΟΣΑ

Η συναίνεση για έναν νέο παγκόσμιο καθεστώς εταιρικής φορολόγησης διαρκεί εδώ και χρόνια, συγκεκριμένα μέσω των διαπραγματεύσεων στον ΟΟΣΑ για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου για τις επιχειρήσεις και τις διάφορες προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων να επιβάλουν φόρους στους «γίγαντες» της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ώθηση

Ο Alex Cobham, οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης του Tax Justice Network, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ οι προτάσεις του Biden δεν κομίζουν κατι νέο καθώς έχουν ακουστει και κατά το παρελθόν, απλώς υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για την εφαρμογή τους.
«Είμαστε πολύ θετικοί στις προτάσεις Biden, τόσο όσον αφορά το μεγάλο αφήγημα που κομίζουν όσο και για τις λεπτομέρεις της πολιτικής που προτείνεται», σημείωσε.

Οι επιπτώσεις στην Ιρλανδία

Τυχόν αλλαγές στο καθεστώς των εταιρικών φόρων θα έχουν αντίκτυπο στην Ιρλανδία, η οποία διατηρεί σταθερά από το συντελεστή 12,5% για χρόνια.
Τα συνολικά φορολογικά έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων ανήλθαν συνολικά σε 11,8 δισ. ευρώ (14,1 δισ. δολ.) πέρυσι.
«Συμμετέχουμε εποικοδομητικά σε αυτές τις συζητήσεις και θα εξετάσουμε προσεκτικά τυχόν προτάσεις, σημειώνοντας ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για αυτά τα θέματα με τις 139 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Φορολογικές στρατηγικές

Υπάρχουν δύο σκέλη στη στρατηγική του Biden - τι μπορεί να εφαρμόσει εντός των ΗΠΑ και πώς έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει συναινετικά τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Σκοπεύει να αυξήσει το συντελεστή εταιρικής φορολόγησης στις ΗΠΑ στο 28% με σκοπό τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου δημοσίων επειδύσεων στις υποδομές των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, η επίτευξη συμφωνίας για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή θα βοηθούσε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός από χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή όπως η Ιρλανδία.

Ελάχιστος συντελεστής

«Το κομμάτι που θα έχει τη μεγαλύτερη συνέπεια για την Ιρλανδία είναι οι προτάσεις για την ενίσχυση της έννοιας του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, ότι κατά κάποιο τρόπο κάθε χώρα θα επιβάλλει στην ουσία περίπου τον ίδιο συντελεστή φορολόγησης στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της επικράτειάς τους» δήλωσε στο CNBC ο Brian Keegan, διευθυντής δημόσιας πολιτικής στο Chartered Accountants Ireland,.
«Αυτή είναι μια πτυχή του σχεδίου που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτύχουν μόνες τους».

Στο εσωτερικό και διεθνώς

Αλλά ο Biden δεν έχει χρόνο στο πλευρό του, καθώς οι εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο θα μπορούσαν να ανασχέσουν τη δυνατότητα να περάσει στο εσωτερικό τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
«Τελικά, δεν προκειται για μια αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης αλλά για μια πολιτική αλλαγή, η οποία επισημαίνει επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα του φορολογικού σχεδίου Biden", δήλωσε ο Keegan.
Στη διεθνή σκηνή, η συναίνεση θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα.
«Η διαδικασία του ΟΟΣΑ έχεi διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, οπότε υπάρχει ήδη πολλή τεχνική δουλειά σε επίπεδο ΟΟΣΑ για να γίνει αυτό», δήλωσε ο Keegan. 
«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε εντός 18 μηνών περίπου, να έχουμε ουσιαστικά αυτόν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο νομοθετημένο στις ΗΠΑ, σε ολόκληρη την ΕΕ, και πιθανώς αρκετά ευρύτερα από αυτό», πρόσθεσε ο Cobham.

Μικρότερα έσοδα

Ακόμα και με έναν αυξανόμενο φορολογικό συντελεστή, είναι απίθανο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google, οι οποίες έχουν δημιουργήσει υποδομές στην Ιρλανδία να φύγουν.
«Προφανώς (η Ιρλανδία) είναι μία χώρα με πραγματική οικονομική δραστηριότητα.
Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν πολυεθνικές με απασχόληση και πωλήσεις στην Ιρλανδία, αλλά τα κέρδη που δηλώνονται είναι εντελώς δυσανάλογα», δήλωσε ο Cobham.
«Όταν συμβαίνει αυτό, χάνεις ένα ορισμένο ποσό φορολογικών εσόδων, αλλά αυτό αντισταθμίζεται σε κάποιο βαθμό, επειδή θα αναγκαστείς αποτελεσματικά να φορολογήσεις υψηλότερο ποσοστό την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.
Τα έσοδα μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα», σημείωσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης