Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Απόλυτη αντίθεση σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια

Κομισιόν: Απόλυτη αντίθεση σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά σε ανεπίσημο διπλωματικό σημείωμα με το οποίο προτείνεται η διάλυση της Βοσνίας και η συγχώνευση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «με απόλυτο τρόπο τάσσεται κατά της επαναχάραξης των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 ως απάντηση σε ένα ανεπίσημο διπλωματικό σημείωμα που προτείνει τη διάλυση της Βοσνίας και τη συγχώνευση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα και κυκλοφορεί μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ, προτείνει την ενσωμάτωση τμημάτων της Βοσνίας στη Σερβία και την Κροατία για να ενισχύσει την πορεία ένταξης των κρατών της περιοχής στην Ευρωπαϊκής Ένωση.

Απειλή

Η ανακίνηση του ζητήματος εξέπληξε τους Βόσνιους, οι οποίοι αντιμετώπισαν την εν λόγω πρόταση ως απειλή για την εδαφική ενότητα της χώρας, δύο δεκαετίες μετά από εθνοτικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε πόλεμο στην περιοχή.
Το Reuters επισημαίνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του σημειώματος το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο κράτος.

Ένταξη στην ΕΕ

«Είμαστε απολύτως κατά των αλλαγών στα σύνορα», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eric Mamer σε συνέντευξη Τύπου.
Δύο πρώην δημοκρατίες της ενιαίας πάλαι ποτέ Γουγκοσμαλίας, η Κροατία και η Σλοβενία, προσχώρησαν έκτοτε στην ΕΕ.
Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ευελπιστούν να ακολουθήσουν την ίδια πορεαία.
Η ΕΕ αναφέρει ότι πρέπει πρώτα να επιλύσουν τις συγκρούσεις με τους γείτονές τους και να προωθήσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις προτού μπορέσουν να ενταχθούν.
Ωστόσο, επιθυμεί να διατηρήσει στενούς δεσμούς με την περιοχή που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριό της, όπου η Ρωσία και η Κίνα φροντίζουν να «κτίζουν» θέσεις επιρροής.

Κράτος Δικαίου

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε τη Δευτέρα μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας  Alexander Vucic  στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ θέλει να "συνεχίσει να βλέπει θετικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου" στη Σερβία ως μέρος των ενταξιακών συνομιλιών.
Οι δύο συζήτησαν τις συνομιλίες του Βελιγραδίου με το Κοσσυφοπέδιο, μια χώρα που αποτελούσε μέρος της Σερβίας και η ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζεται από πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Σκόπια

Οι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται επίσης στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.
Όσοι υποστηρίζουν την ανταμοιβή των Σκοπίων για την επίλυση της διαφωνίας όσον αφορά το όνομά της με την Ελλάδα, σημείωνεται στο δημοσίευμα, ευελπιστούν ότι μια νέα βουλγαρική κυβέρνηση θα μπορούσε να να αλλάζει στάση (όσον αφορά το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων), αλλά πιθανότατα δεν θα υπάρξει ταχεία αλλαγή του σκηνικού δεδομένης της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στη Σόφια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης