Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Διεκδικεί πρόσβαση στις δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται στη Βρετανία

EE: Διεκδικεί πρόσβαση στις δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται στη Βρετανία

Τα επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρώτη μέρα της ακρόασης της εκδίκασης της αγωγής κατά της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας

Σχετικά Άρθρα

 Την άμεση παράδοση από την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca των δόσεων εμβολίων που παράγονται στα εργοστάσια της εταιρείας που λειτουργούν στη Βρετανία ζήτησαν οι νομικοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία κίνηση που απειλεί να ξαναρχίσει την αντιπαράθεση με τη Βρετανία όσον αφορά τις προμήθειες εμβολίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
Η έκκληση πραγματοποιήθηκε κατά την εναρκτήρια ακρόαση της εκδίκασης της αγωγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρωτοδικείο των Βρυξελλών εναντίον της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω καθυστερήσεων στις συμφωνηθείσες παραδόσεις εμβολίων.
Η AstraZeneca έχει καθυστερήσεις τις παραδόσεις εμβολίων τόσο στη Βρετανία όσο και στην ΕΕ, επιβραδύνοντας ιδιαίτερα την το πρόγραμμα εμβολιασμών και προκαλώντας εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Το κατηγορητήριο

Η ΕΕ κατηγορεί την εταιρεία ότι δεν εκπλήρωσε τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ενώ η AstraZeneca απαντάει ότι συμμορφώνεται με τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ότι δεν είναι πλήρως δεσμευτική.
«Απαιτούμε παραδόσεις (σ.σ. εμβολίαων) μέχρι τα τέλη Ιουνίου και επίσης απαιτούμε με άμεση ισχύ τη χρήση όλων των εργοστασίων που αναφέρονται στη σύμβαση», δήλωσε ο δικηγόρος της ΕΕ Rafael Jafferali στον δικαστή.
«Στη συμβαση απαριθμούνταν μια σειρά εγκαταστάσεις που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν από την AstraZeneca και οι οποίες ακόμη και σήμερα, κατά παράβαση της σύμβασης, η AstraZeneca δεν χρησιμοποιεί», δήλωσε ο δικηγόρος.
 

Απάντηση

Ο δικηγόρος της AstraZeneca, Hakim Boularbah, απάντησε: «Δεν υπάρχει υποχρέωση χρήσης των εν λόγω εργοστασίων».
Η σύμβαση απαριθμεί τέσσερις εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στη Βρετανία.
Ενώ η AstraZeneca έχει παραδώσει δόσεις στην ΕΕ από εργοστάσια το Βέλγιο και την Ολλανδία, δεν έχει αποστείλει σε χώρες της ΕΕ καμία δόση που παράγεται στη Βρετανία, τις εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται η Oxford Biomedica και η Cobra Biologics.
Η σύμβαση αναφέρει επίσης ότι ένα εργοστάσιο Catalent στις Ηνωμένες Πολιτείες «μπορεί να χρησιμεύσει ως εφεδρική πηγή εφοδιασμού».

Ρήτρες

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η AstraZeneca δικαιολογεί την έλλειψη προμηθειών από τη Βρετανία, επικαλούμενη τις ρήτρες στις συμβάσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμποδίζουν τις εξαγωγές του εμβολίου το οποίο ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι επέβαλε τον περιορισμό των εξαγωγών και ζητά επιπλέον δόσεις από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία που διαχειρίζεται ο υπεργολάβος της AstraZeneca Halix.
Η ΕΕ απαγορεύει τώρα τις εξαγωγές από το εργοστάσιο αυτό.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απάντησε στις Βρυξέλλες ότι δεν θα εξαγάγει δόσεις στην Ευρώπη έως ότου ολοκληρωθεί η διάθεση εμβολίων.

Συμβιβασμός

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συμβιβαστεί με 130 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Εάνν δεν απαιτηθούν άλλες ακροάσεις από το δικαστήριο, θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση τις εβδομάδες μετά τη 26η Μαΐου.
«Η AstraZeneca λυπάται βαθιά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει αυτήν τη νομική διαδικασία», δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρείας Hakim Boularbah μετά την ακροαματική διαδικασία.
«Ελπίζουμε να επιλύσουμε αυτήν τη διαφορά το συντομότερο δυνατό» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης