Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία - Ταμείο Ανάκαμψης: Απόσυρση της επιδότησης 4 δισ. στα πανεπιστήμια μετά το veto από Κομισιόν

Ουγγαρία - Ταμείο Ανάκαμψης: Απόσυρση της επιδότησης 4 δισ. στα πανεπιστήμια μετά το veto από Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την κυβέρνηση Orban για μη διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων καθώς στα ΔΣ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προωθήθηκαν πολιτικοί της φίλοι
Σχετικά Άρθρα
Σε αιφνίδια απόσυρση του αιτήματός της για την χρηματοδότηση με δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου ενίσχυσης των πανεπιστημαικών ιδρυμάτων προχώρησε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπό τον Viktor Orban, όπως μεταδίδει το Bloomberg την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.
Το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 ότι η Κομισιόν θα εξετάσει εξονυχιστικά το αίτημα της Ουγγαρίας να διοχετεύσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από του ευρωπαϊκούς πόρους στην «ανανέωση των πανεπιστημίων».
Δώδεκα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέτρεψαν την ΕΕ τη Δευτέρα 26 Απριλίου να «μπλοκάρει» τη χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος, λέγοντας ότι οι εν λόγω δαπάνες δεν υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και δημιουργούνται υποψίες για διαφθορά.

Με ίδιους πόρους

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η ανάπτυξη των πανεπιστημίων θα πραγματοποιηθεί ως επί το πλείστον χωρίς τους πόρους της ΕΕ», δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Gergely Gulyas την Πέμπτη.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Orban αυτή την εβδομάδα μετέφεραν μια σειρά σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου σε νέα, σχεδόν ιδιωτικά ιδρύματα, τα περισσότερα από τα οποία θα διοικούν κρατικά πανεπιστήμια.
Τα διοικητικά συμβούλιά τους θα ελέγχονται από τους συμμάχους του πρωθυπουργού, συμπεριλαμβανομένων μελών της κυβέρνησής του, θα έχουν διά βίου θητεία σε αυτά ενώ θα μπορούν να ορίζουν τους διαδόχους τους.

Βαθύ κράτος

Μέρος της αντιπολίτευσης απέρριψε την κίνηση χαρκτηρίζοντάς την κατάχρηση δημόσιων πόρων ενώ από διαφορετικές πλευρές επισημαινόταν ότι θα δημιουργηθεί ένα βαθύ κράτος που θα παγιώσει την πολιτική ισχύ του Orban ανεξάρτητα από την εκλογική επιρροή του.

Κανόνες

Οι ενισχύσεις δεν είναι πιθανό να παρακολουθούνται στενά ως προς τη χρηστή διαχείριση των πόρων, ειδικά καθώς ο Gulyas κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα ανανεώσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα χωρίς τις ενισχύσεις της ΕΕ.
Η Κομισίον επί του παρόντος επεξεργάζεται κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου για να τιμωρήσει χώρες όπου γίνεται μη θεμιτή χρήση των ευρωπαικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων που θα της επιτρέψουν να πραρακρατά τις εκταμιεύσεις.
Η Ουγγαρία, μαζί με την Πολωνία, είναι τα μόνα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος επίσημους ελέγχους της ΕΕ για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης