Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νομοθεσία κατά της εγχώριας τρομοκρατίας εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: Νομοθεσία κατά της εγχώριας τρομοκρατίας εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με το FBI οι εγχώριες βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες αποτελούν αυξημένη απειλή για την πραγματοποίηση επιθέσεων στις ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον, με τους υπερασπιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής να αποτελούν την πλέον θανατηφόρα

Σχετικά Άρθρα

«Εξετάζει ενεργά» το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ την πρόταση για μια νέα νομοθεσία η οποία θα επιτρέψει στους εισαγγελείς να επιβάλλουν συγκεκριμένα κατηγορητήρια για συνωμοτικές ενέργειες και πράξεις εγχώρια τρομοκρατίας, συμφωνά με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.
«Ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε είναι το γεγονός ότι χρειαζόμαστε νέες αρμοδιότητες», δήλωσε ο Brad Wiegmann, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Πέμπτη (29/4).

Καπιτώλιο

Ο Wiegmann υπογράμμισε ότι το υπουργείο έχει επιτύχει τη χρήση υφιστάμενων νόμων για την καταπολέμηση της εγχώριας τρομοκρατίας, όπως η απόδοση κατηγοριών για αδικήματα που αφορούν παραβιάσεις νόμων για οπλοκατοχή ή εκρηκτικά, εγκλήματα μίσους και εμπρησμούς.
Επισήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 430 συλλήψεις όσον αφορά την υπόθεση της επίθεση από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Το FBI 

Το FBI προειδοποίησε ότι οι εγχώριοι βίαιοι εξτρεμιστές αποτελούν αυξημένη απειλή για την πραγματοποίηση επιθέσεων στις ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον, με τους υπερασπιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής να είναι η πιο θανατηφόρα εξ αυτών.
«Το ζήτημα το οποίο έχουμε αντιμετωπίσουμε είναι ότι υπάρχουν κενά», δήλωσε ο Wiegmann

Δυνατότητες

Επί του παρόντος, κάποια νομοθεσία των ΗΠΑ που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κατηγορήσει τους εγχώριους εξτρεμιστές ως τρομοκράτες είτε να επιβάλλει συγκεκριμένο κατηγορητήριο για πράξεις εγχώριας τρομοκρατίας.
Σε αντίθεση με τους νόμους για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, οι οποίοι επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ορίσει συγκεκριμένες ομάδες ως τρομοκρατικές και να επιβάλει κατηγορίες για την παροχή υλικής υποστήριξης προς αυτές τις ομάδες.
Προκειται για ένα κενό που λένε ορισμένοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου.

«Καρκίνος»

«Πρόκειται για καρκίνο στη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Matt Cartwright, πρόεδρος της υποεπιτροπής.
«Οι ακροδεξιές εξτρεμιστικές επιθέσεις και συνωμοσίες έχουν ξεπεράσει πολύ αυτές που συνδέονται με άλλες ομάδες πολιτικές ομάδες και προκάλεσαν και περισσότερους θανάτους».
Ωστόσο, η αντίθεση στη δημιουργία ενός ειδικού νόμου για την εγχώρια τρομοκρατία έχει εκφραστεί από ομάδες που εκτείνονται σε ολόκληρο πολιτικό φάσμα - από τους υποστηρικτές των πολιτικών ελευθεριών έως τους συντηρητικούς.
Υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται νέα νομοθεσία και εάν αυτή υιοθετηθεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Σε όλη τη χώρα

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε πρόσφατα άλλα μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας.
Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, το υπουργείο ανέθεσε στα γραφεία των εισαγγελέων των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα να ενημερώσουν τα κεντρικά γραφεία στην Ουάσινγκτον για έρευνες και υποθέσεις που σχετίζονται με τον εγχώριο εξτρεμισμό, δήλωσε ο Wiegmann.
Η προσπάθεια αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι το τμήμα του υπουργίου Δικαιοσύνης  έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να παρακολουθεί εσωτερικά τις έρευνες και τις διώξεις που αφορούν την απειλή, σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης