Σύμφωνα με τους υπουργούς Τουρισμού της ομάδας του G20, οι προοπτικές της τουριστικής βιομηχανίας είναι «αβέβαιες» εξαιτίας του σοβαρού πληγματος που επέστη λόγω της πανδημίας
Τις προσπάθειες υιοθέτησης του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να στηρίξει η ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως (G20), με στόχο την ενίσχυση του κλάδου των ταξιδίων και της τουριστικής βιομηχανίας, σύμφωνα με κοινή δήλωση που αναμένεται να εκδώσουν όπου θα επισημαίνεται ότι η επανεκκίνηση αυτών των κλάδων είναι ζωτικης σημασίας για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την Τρίτη 4 Μαϊου 2021.
Οι υπουργοί Τουρισμού από των G20, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη (4/5), επισήμαναν ότι οι προοπτικές για έναν τομέα που έχει πληγεί σημαντικά από τα lockdowns παραμένουν «εξαιρετικά αβέβαιες», σύμφωνα με το προσχέδιο κοινής δήλωσης που περιήλθε σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Οι ζημίες
Η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία αναδείχθηκαν στα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας.
Το 2020, η συμβολή της στο παγκόσμιο ΑΕΠ καταβαραθρώθηκε κατά 49% στα 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας την απώλεια 62 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.
Οι δαπάνες για διεθνή ταξίδια μειώθηκαν κατά ένα άνευ προηγουμένου ποσοστό, 69%.
«Τονίζουμε ότι η επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, λόγω των άμεσων και έμμεσων οικονομικών επιπτώσεων που έχει αυτός ο τομέας σε άλλους», ανέφερε το κείμενο της κοινής δήλωσης.
Νέα αρχή
Ο Thomas Bareiss, αναπληρωτής υπουργός οικονομίας της Γερμανίας που συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών τουρισμού, δήλωσε ότι η ανάταξη του κλάδου του τουρισμού μετά την πανδημία θα πρέπει να καθοδηγείται από την αρχή της «επαεκκίνησης της βιομηχανίας από νέα βάση».
Ασφαλής κινητικότητα
Οι υπουργοί αναμένεται να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για ασφαλή κινητικότητα, συντονίζοντας με πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το εν λόγω πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, την ανοσία (εάν έχει αναπτύξει αντισώματα) και εάν έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα σε ταξιδιώτες από χώρες με σχετικά χαμηλά ποσοστά νέων κορυσμάτων, καθώς και σε χώρες όπου έχει επιτευχθεί ανοσία κατά του Covid-19 σύμφωνα με πρόταση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (3/5).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών