Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου Γαλλία - Βρετανία στη Μάγχη - Ο πρώτος πόλεμος του Brexit για τα... δικαιώματα των ψαράδων

Στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου Γαλλία - Βρετανία στη Μάγχη - Ο πρώτος πόλεμος του Brexit για τα... δικαιώματα των ψαράδων
Με αποκλεισμό του νησιού Jersey απείλησε η Γαλλία, δύο σκάφη για την προστασία του νησιού έστειλε η Μ. Βρετανία
Σχετικά Άρθρα

Στη Μάγχη μαίνεται ο πρώτος «πόλεμος» στη μετά Brexit εποχή καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφεται μια δραματική αύξηση της στρατιωτικής έντασης μεταξύ της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας γύρω από το βρετανικό νησάκι Jersey και με αφορμή τα δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων.
Στην απειλή της Γαλλίας να αποκλείσει το βρετανικό νησί και να διακόψει την ηλεκτροδότηση του, το Λονδίνο απάντησε με την αποστολή δύο πολεμικών σκαφών (οπλισμένων με πυροβόλα και πολυβόλα) προκειμένου «να ελέγξει την κατάσταση», κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα το Παρίσι να στείλει και αυτό με τη σειρά του το πολεμικό πλοίο «Athos» για να παρακολουθεί τα δύο βρετανικά πλοία.
Εικόνα

Διαμαρτυρίες Γάλλων ψαράδων

Η αιτία για την κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στα ανοιχτά της βόρειας Γαλλίας ήταν οι διαμαρτυρίες των Γάλλων ψαράδων για τους περιορισμούς που υφίστανται στα αλιευτικά τους δικαιώματα στη μετά Brexit εποχή.
Οι Γάλλοι υποστηρίζουν πως τα δικαιώματα τους περιορίζονται κατόπιν των αλιευτικών αδειών που εξέδωσαν οι αρχές του νησιού βάσει του νέου συστήματος αλιείας, όπως αυτό ορίζεται από τη συμφωνία ΕΕ – Μ. Βρετανίας (TCA), βάσει της οποίας απαιτείται από τους Γάλλους ψαράδες να αποδεικνύουν ότι έχουν ιστορικό αλιείας στα ύδατα του Jersey.
Ωστόσο, οι αλιείς υποστηρίζουν πως τους ζητήθηκαν από τις βρετανικές αρχές πρόσθετες απαιτήσεις για τις οποίες δεν είχαν προηγούμενη ενημέρωση, ενώ πληροφορίες από τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι υπήρξε εμβολισμός βρετανικού ψαράδικου από σκάφος της γαλλικής ακτοφυλακής.
Εικόνα
Από την πλευρά τους οι γαλλικές αρχές κάνουν λόγο για νέα τεχνικά μέτρα που δεν έχουν επικοινωνηθεί στην ΕΕ και για αυτό το λόγο τα χαρακτηρίζουν άκυρα.
Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα 60 γαλλικά αλιευτικά σκάφη να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Jersey, διαμαρτυρόμενα για τους νέους κανόνες.
6544546464.JPG
Τι υποστηρίζουν οι αρχές του Jersey

Από την πλευρά τους πάντως οι αρχές του βρετανικού νησιού υποστηρίζουν πως εξέδωσαν άδειες σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που επιβάλλονται στη μετά Brexit εποχή.
«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν όλοι.
Το Jersey έχει δείξει με συνέπεια τη δέσμευσή του να βρει μια ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων του Jersey, Ian Gorst.
5432245.jpg

Κινήσεις αποκλιμάκωσης

Αν και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson έστειλε δύο πλοία για να προστατεύσει το νησί, πλέον ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική πλευρά μετά τις απειλές υπουργών για διακοπή της ηλεκτροδότησης του νησιού.
Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας Annick Girardin απείλησε με διακοπή της ηλεκτροδότησης του νησιού, το οποίο εισάγει το 95% της ενέργειας του από τη Γαλλία μέσω τριών υποβρύχιων καλωδίων.
Οι τοπικές αρχές του Jersey επεσήμαναν την ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να λυθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τις άδειες των αλιέων ενώ και ο Dimitri Rogoff, επικεφαλής των αλιέων της περιοχής της Νορμανδίας κατέστησε σαφές ότι τα αλιευτικά σκάφη δεν θα αποκλείσουν το κεντρικό λιμάνι του Jersey και ότι θα επιστρέψουν το απόγευμα στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης