Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Πώς ένα «κοκτέιλ» φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να βοηθήσει μία φτωχή χώρα να αντιμετωπίσει τον Covid

Έρευνα: Πώς ένα «κοκτέιλ» φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να βοηθήσει μία φτωχή χώρα να αντιμετωπίσει τον Covid
Πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του Covid αλλά παρόλα αυτά έχουν αφήσει «υποσχέσεις για την πρόληψη ή τη θεραπεία του»
Σχετικά Άρθρα

Μία αμφιλεγόμενη στρατηγική ακολουθείται στην Ινδία σε μία προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων από τη σαρωτική επέλαση του Covid – 19 στην ασιατική χώρα.
Η στρατηγική αυτή σχετίζεται με τη χρήση φθηνών φαρμάκων, που συνήθως χορηγούνται σε ασθένειες όπως η ελονοσία, ως προφύλαξη έναντι του Covid.
Μάλιστα αναφέρονται στοιχεία, πως τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και νοσηλείας - κάτι που είναι κρίσιμο για την Ινδία δεδομένης της έλλειψης νοσοκομειακών κλινών και οξυγόνου σε εθνικό επίπεδο.
Το εν λόγω φάρμακο, η ιβερμεκτίνη, είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο σκεύασμα με την υδροξυχλωροκίνη, η οποία έδειξε κάποια αποτελεσματικότητα έναντι της νόσου Covid.
Όμως, δεδομένου ότι η Ινδία είναι αποκομμένη από επαρκή αποθέματα εμβολίων και θεραπευτικών ουσιών όπως το remdesivir της Gilead (το οποίο οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ούτως ή άλλως), αξιωματούχοι δημόσιας υγείας αναγκάστηκαν να αυτοσχεδιάσουν.

Το «κοκτέιλ»

Σύμφωνα με άρθρο των γιατρών Vikas Sukhatme και Vidula Sukhatme, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Times of India» ένα «κοκτέιλ» κοινών φαρμάκων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασπίδα για
τους πιο ευάλωτους ασθενείς στην Ινδία.
Τα φάρμακα αυτά δεν έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του Covid αλλά παρόλα αυτά έχουν αφήσει «υποσχέσεις για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού».
Η ανάπτυξη τους θα μειώσει πιθανώς τη θνησιμότητα και τις νοσηλείες.
Ενώ ορισμένα από τα φάρμακα δοκιμάζονται επί του παρόντος σε τυχαιοποιημένες δοκιμές μεγάλης κλίμακας, δεν υπάρχει χρόνος για εκτενέστερες μελέτες.
Οι ινδικές υγειονομικές αρχές θα πρέπει να εκδώσουν κατευθυντήριες γραμμές που προτείνουν τη χρήση των πιο πολλά υποσχόμενων φαρμάκων για κάθε στάδιο του Covid.
Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί θα ενθαρρυνθούν να τα συνταγογραφήσουν.
Τα δεδομένα πρέπει φυσικά να παρακολουθούνται για τυχόν πληροφορίες που θα προκύψουν.

Αποτελεσματικότητα

Τα δύο κύρια φάρμακα που ανέφεραν οι γιατροί, η ιβερμεκτίνη και η φλουβοξαμίνη, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σύμφωνα με τα στοιχεία, που αφορούν σε περισσότερους από 400 ασθενείς με οξεία νόσο Covid – 19.
Ενώ οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων υποχώρησαν εν μέρει στην Ινδία, οι νοσηλείες και η θνησιμότητα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.
Η ανάπτυξη αυτών των φαρμάκων στην Ινδία είναι πιθανό να μειώσει γρήγορα τον αριθμό των ασθενών και ιδιαίτερα εκείνων, που χρειάζονται νοσηλεία, οξυγόνο και μονάδες εντατικής θεραπείας.
Μερικά από αυτά τα φάρμακα δοκιμάζονται σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας και στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες.
Εντούτοις εκκρεμούν καθοριστικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους.
Η Ινδία βέβαια δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει τα αποτελέσματα αυτών των μελετών εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι πρωτοφανής.
Η Γαλλία διαθέτει την Προσωρινή Σύσταση Χρήσης, ένα «ρυθμιστικό μέσο που στοχεύει να επιτρέψει, σε προσωρινή βάση, τη χρήση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος για να επιτρέψει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του στη βάση της χρήσης του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης