Ο Andrea Orcel της UniCredit αποφάσισε να μην πληρώσει ένα κουπόνι ομολόγου ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ
Ο Andrea Orcel της UniCredit αποφάσισε να μην πληρώσει ένα κουπόνι ομολόγου ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία ότι η τράπεζα παρουσίασε ζημιά πέρυσι, παρόλο που οι επενδυτές είχαν λάβει διαβεβαιώσεις.
Ωστόσο, ορισμένοι ομολογιούχοι δήλωσαν στις 25 Μαΐου 2021 ότι έλαβαν ειδοποίηση πληρωμής.
Η UniCredit επιμένει ότι δεν το πλήρωσε, δημιουργώντας μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης της πληρωμής.
Ουδείς γνωρίζει τι συνέβη
«Είναι ενοχλητικό για αυτούς φυσικά, ακόμα κι αν δεν είναι δικό τους λάθος», δήλωσε ο Jerome Legras, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments.
Για τον Orcel, η απόφαση είχε σκοπό να δώσει ένα σήμα για την έναρξη στη θητεία του.
Μόλις λίγο πάνω από ένα μήνα υπεύθυνος, ο Ιταλός τραπεζίτης έχει ήδη μειώσει τις διοικητικές τάξεις και έχει περιορίσει τις δομές για να απλοποιήσει τη λήψη αποφάσεων.
Αρκετοί βέβαια στις ανώτατες διοικητικές δομές εμπλέκονται σε μια δικαστική υπόθεση υψηλού προφίλ στην Ισπανία.
Άγνοια για τα περί κουπονιού
Δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη με το κουπόνι.
Η περίπλοκη δομή των ομολόγων ύψους 2,98 δισ. ευρώ σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί που εμπλέκονται και το σφάλμα θα μπορούσε να προήλθε από οποιονδήποτε από αυτούς.
Το CASHES, όπως ονομάζονται τα Μετατρέψιμα Χαμηλής Διαβάθμισης Υβριδικά Χρηματιστηριακά Αξιόγραφα, έχουν διαφορετικές τράπεζες που χρησιμεύουν ως θεματοφύλακας.
Είναι επίσης πιθανό ότι η Euroclear πλήρωσε το κουπόνι στους λογαριασμούς πελατών ή έστειλε εσφαλμένα έναν κωδικό που ειδοποιεί τους πελάτες για μια πληρωμή.
Ένας εκπρόσωπος της Euroclear αρνήθηκε να σχολιάσει.
Εάν ήταν ένα λάθος και τα χρήματα μεταφέρθηκαν στους κατόχους ομολόγων, θα εγερθούν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι επενδυτές θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.
«Ακόμα κι αν δεν είναι δικό τους λάθος, αλλά του θεματοφύλακα ή της τράπεζας, ο χρόνος είναι πολύ ατυχής», δήλωσε η Paola Biraschi, αναλύτρια της CreditSights.
«Έχουν ήδη υποστεί κάποια ζημιά στη φήμη, δεδομένης της ασυνεπούς επικοινωνίας στην αγορά σχετικά με την πρόθεση πληρωμής του κουπονιού.
Οι επενδυτές θα θέλουν τώρα να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από την υποτιθέμενη πληρωμή του κουπονιού.
Και αν μεταφερθούν χρήματα, φαντάζομαι ότι θα προσπαθήσουν να τα λάβουν από τους κατόχους ομολόγων".
Συμβαίνουν και... λάθη
Αυτός ο τύπος λάθους είναι σπάνιος στις αγορές χρέους, αν και συμβαίνουν λάθη.
Θυμίζει μια μάχη μεταξύ της Citigroup και διαφόρων επενδυτών αφού η αμερικανική τράπεζα έστειλε κατά λάθος μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μια ομάδα δανειστών της Revlon το περασμένο καλοκαίρι.
Πρόσφατα έχασε έναν άλλο δικαστικό γύρο για να ανακτήσει τα χρήματα.
Πιο πρόσφατα, η ισπανική εταιρεία κοινής ωφελείας Iberdrola παρέλειψε να αποδώσει το επιτόκιο ενός νέου ομολόγου.
Πολύ περίπλοκο
Λαμβάνοντας υπόψη τους όρους των τραπεζογραμματίων, η τράπεζα θα μπορούσε επίσης να παραλείψει τα επόμενα τρία κουπόνια, παρόλο που η UniCredit έλαβε μέτρα πέρυσι για να αναθεωρήσει τους όρους των λεγόμενων CASHES, επιτρέποντάς της να πληρώσει τα κουπόνια μετά την αναφορά ζημίας ή χωρίς διανομή μερίσματος.
Τα αξιόγραφα αυτά είναι πολύ περίπλοκοι τίτλοι που εκδόθηκαν πριν από μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση.
Οι επενδυτές σε αυτόν τον τύπο ομολόγου αντιμετωπίζουν όχι μόνο τις απρόβλεπτες αποφάσεις των δανειστών, αλλά και τους λαβυρινθικούς κανονισμούς και τους συχνά βασανιστικούς όρους που μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους.
Έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης αφού ένα hedge fund του Λονδίνου κατηγόρησε την τράπεζα ότι αύξησε την κεφαλαιακή της δύναμη, κατατάσσοντας τους εσφαλμένα.
Το ζήτημα ξεπεράστηκε όταν η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έκρινε ότι δεν βρήκε «κανένα σαφές αποδεικτικό στοιχείο» για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του hedge fund.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών