Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αποκαλύψεις του Peker κλονίζουν τoν Erdogan - Ένταλμα σύλληψης για τον αρχιμαφιόζο

Οι αποκαλύψεις του Peker κλονίζουν τoν Erdogan - Ένταλμα σύλληψης για τον αρχιμαφιόζο
Η εγχώρια πολιτική αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Peker, έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η ισχυρή πολιτική πίεση που δέχεται ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan στο εσωτερικό της Τουρκίας από τις αποκαλύψεις του Sedat Peker για υποθέσεις διαφθοράς και διασυνδέσεων με τη μαφία, οδήγησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του αρχιμαφιόζου, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Διαφθορά, πολιτικές δολοφονίες, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και βιασμός, οι κατηγορίες που εξαπολύει ο Peker έχουν στόχο τον στενό κύκλο του Erdogan, στον οποίο περιλαμβάνονται ένας πρώην πρωθυπουργός, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους, όπως σημειώνει το Reuters.
Αν και στερούνται αποδείξεων, οι κατηγορίες αυτές έρχονται την χειρότερη ώρα για τον Erdogan η δημοτικότητα του οποίου πλήττεται από την άνοδο του πληθωρισμού και την ιλιγγιώδη πτώση της τουρκικής λίρας.

Κλονίζουν την κυβέρνηση οι αποκαλύψεις

Τα βίντεο του «νονού», τα οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα, κάνουν λόγο διαφθορά με τη συμμετοχή ορισμένων κυβερνητικών υπουργών.

Συγκεκριμένα, ο αρχιμαφιόχος έχει κατηγορήσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Binali Yildirim, τον Erkam, για ανάμειξη σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Mehmet Agar για εμπλοκή στην δολοφονία ενός πολύ γνωστού δημοσιογράφου ερευνητή το 1993.
Και οι δύο έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.
Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan μίλησε την Τετάρτη στο τουρκικό κοινοβούλιο ενάντια σε αυτές τις κατηγορίες και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, οι δηλώσεις του είχαν ελάχιστη ή και μηδενική επίδραση στην τουρκική λίρα.
Από τον Μάρτιο, όταν ο Erdogan απέλυσε τον Naci Agbal, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας που είχε υποσχεθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην Τουρκία υπέστη πλήγμα.
Με τους επενδυτές να αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Lipper, η Τουρκία είναι πιθανό να δει μια μαζική απόσυρση ξένων επενδύσεων εάν το ποσοστό πληθωρισμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα επιδεινωθεί και παραμείνει χωρίς απάντηση από την κεντρική τράπεζα.

Ο Soylu στο στόχαστρο

Ο αρχιμαφιόζος θέτει στο στόχαστρο κυρίως τον υπουργό Εσωτερικών Suleyman Soylui, τον οποίο αποκαλεί με το παρατσούκλι «ο γόης» και ορκίζεται να καταστρέψει τον υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο κατηγορεί ότι τον πρόδωσε ενώ κάποτε τον προστάτευε.
Ο Soylu απέρριψε τις κατηγορίες που του προσάπτει, μεταξύ των οποίων ότι αύξησε την αστυνομική του προστασία όταν βγήκε από τη φυλακή και τον προειδοποίησε για καταστολή της οργάνωσής του, χαρακτηρίζοντάς τες ειδεχθή ψέματα και συνωμοσία κατά της χώρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε εξάλλου μήνυση κατά του Peker και σημείωσε ότι ο ίδιος αποτελεί στόχο λόγω του αγώνα του κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Επίσης ερωτηθείς σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε γιατί εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν τα βίντεο του Peker, ο Soylu αντέτεινε ότι εκατομμύρια βλέπουν επίσης παιδική πορνογραφία.
Στον Erdogan, ο οποίος έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής, ο Peker αναφέρεται τρυφερά ως «αδελφέ Tayyip» και κατηγορεί τον στενό του κύκλο ότι κρατάει τον πρόεδρο στο σκοτάδι.

«Δοκιμάζει» τη λίρα ο πληθωρισμός

Η εγχώρια πολιτική αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Peker, έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται στις 10,32 λίρες έναντι του ευρώ, κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 10,5 και στις 8,44 λίρες ανά δολάριο με το χαμηλό στις 8,58.
Τα τουρκικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσουν άλλη μία δοκιμασία για τη λίρα.
Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 17,14% τον Απρίλιο.
Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο έχει φτάσει κοντά στα υψηλά του 2021 και το σιδηρομετάλλευμα, το οποίο εισάγει η Τουρκία σε μεγάλες ποσότητες, έφτασε σε νέο ρεκόρ.
Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό στην Τουρκία.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 19% για τρεις μήνες, αλλά εάν αυξηθεί ο πληθωρισμός, η κεντρική τράπεζα, η οποία φαίνεται να είναι υπό τον έλεγχο της τουρκικής προεδρίας, είναι απίθανο να αντιδράσει. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν προσδοκίες ότι η τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, όπως σημειώνει η Cyprus Mail.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης