Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Συγκυριακές οι πληθωριστικές πιέσεις, θα παραμείνουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Συγκυριακές οι πληθωριστικές πιέσεις, θα παραμείνουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen επισήμανε ότι η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας θα δώσει το σήμα για σχετική αναπροσαρμογή των επιτοκίων

Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί αποκλειστικά συγκυριακό φαινόμενο και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα υπερθέρμανσης στην οικονομία, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, σημειώνοντας σε νόημα ότι το υπουργείο της παρακολουθεί στενά την πορεία των τιμών διαθέτοντας τα κατάλληλα εργαλεία για να τον αντιμετωπίσει εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.

Οι αιτιές

«Οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές, δεν συνιστούν μόνιμο χαρακτηριστικό.
Αυτό που τις καθοδηγεί είναι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες λόγω των αναταράξεων στη εφοδιαστικη΄αλυσίδα.
Πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη και θα αντιμετωπίσουμε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού έως το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτόκια

Αναφορικά με τα επιτόκια, η υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όμως σημείωσε ότι όταν επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη στην αγορά εργασίας και επιστροφή στα προ του κορωνοϊού επίπεδα, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για αύξηση των επιτοκίων.
Αλλωστε και ο προϋπολογισμός του προέδρου Joe Biden, υπογράμμισε, στηρίζεται στην υπόθεση ότι με τον καιρό, τα επιτόκια θα επιστρέψουν σε χαμηλά μεν, αλλά πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Το δημόσιο χρέος

Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε καθησυχαστική λέγοντας ότι η επιβάρυνση όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους είναι διαχειρίσιμη την προσεχή δεκαετία.
Οι υπέρογκες δημόσιες  δαπάνες που σχεδιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden θα καλυφθούν τα επόμενα 8 έως 10 έτη, δήλωσε, και απέκλεισε το ενδεχόμενο τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά μέτρα να προκαλέσουν μόνιμο και επίμονο πληθωρισμό.

Προϋπολογισμός

Τα σχόλιά της λαμβάνουν χώρα μία ημέρα προτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρουσιάσει το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του, όπου αναμένεται να περιλαμβάνεται σχέδιο δημόσιων δαπανών 6 τρισ. δολ. το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από αύξηση της φορολόγησης και τη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδο 1,3 τρισ. δολ. ετησίως.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ύψος κρατικών δαπανών από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι οι δημόσιες επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, το κόστος των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης