Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστασιάδης: Αυξημένη ευθύνη την επομένη των εκλογών – Νικητής ο ΔΗΣΥ

Αναστασιάδης: Αυξημένη ευθύνη την επομένη των εκλογών – Νικητής ο ΔΗΣΥ
Πρώτος με 27,77% ο Δημοκρατικός Συναγερμός έναντι 22,34% του ΑΚΕΛ
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η επομένη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αίσθημα αυξημένης ευθύνης διατύπωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης αναφερόμενος στα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, κατά τις οποίες νικητής αναδείχθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
Πάντως, ο μεγαλύτερος νικητής των χθεσινών εκλογών ήταν η αποχή,
η οποία ξεπέρασε το 34% ενώ τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και το ΑΚΕΛ μετρούν σημαντικές απώλειες.
Η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική ενώ εντύπωση προκαλεί η είσοδος σε αυτήν την ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.
Στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει η ανακήρυξη των νέων βουλευτών της κυπριακής Βουλής.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Σε δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ.Αναστασιάδης υποστήριξε ότι προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση, όταν αυτή συνέλθει και αφότου εκλέξει νέο Πρόεδρο της Βουλής.
«Ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό αλλά και καθοριστικό της ευθύνης των όσων έτυχαν της εμπιστοσύνης του.
Συγχαρητήρια στα κόμματα που έτυχαν της ψήφου εμπιστοσύνης του λαού.
Ξεχωριστά συγχαρητήρια στην κάθε μια και στον καθένα που εξελέγησαν, αλλά και σ' όσους με την υποψηφιότητα τους έχουν συνεισφέρει στην εκλογική διαδικασία.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως άλλο η προεκλογική διαδικασία και άλλο η επόμενη μέρα των εκλογών.
Η πρώτη χαρακτηρίζεται από μια δεδομένη έντονη προβολή θέσεων ή σε μια εντός ή εκτός ορίων κριτική.
Η επόμενη όμως των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας.
Για αυτό και επικαλούμαι τον πατριωτισμό που διακρίνει ή πρέπει να διακρίνει την κάθε πολιτική δύναμη, προκειμένου, πέραν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού.
Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να κινηθώ.
Ήδη έχω την πρόθεση να καλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής, ώστε να αναζητήσουμε από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της πατρίδας μας.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για την προκοπή και την ευημερία του κυπριακού λαού.
Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει, τι έχει επιλέξει» ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης, ο οποίος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «όλοι μαζί, να προχωρήσουμε για το καλό της πατρίδας μας, για την Κύπρο του Αύριο».

Τα αποτελέσματα - Νικητής ο ΔΗΣΥ, πτώση για ΑΚΕΛ

Νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο αναδείχθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
Το κυβερνών κόμμα έλαβε ποσοστό 27,77%, έναντι 22,34% που έλαβε το ΑΚΕΛ.
Στους κερδισμένους των εκλογών συμπεριλαμβάνεται το εθνικιστικό ΕΛΑΜ με ποσοστό κοντά στο 7%.
Συγκεκριμένα, ακολουθούν:
ΔΗΚΟ: 11.29%
ΕΛΑΜ: 6.78%
ΕΔΕΚ: 6.72%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 6.10%
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 4.41%
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: 3.27%
ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ: 2.82%
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 2.31%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: 1.56%
ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020: 1.35%
ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ: 1.28%
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ: 1.01%
54354353535353.JPG
Κατά τις χθεσινές εκλογές, από το σύνολο 557.836 εγγεγραμμένων εκλογέων, ψήφισαν 366.608 (65,72%).
Η αποχή ανήλθε στο 34,28%.
Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 357.712 (97,57%), τα άκυρα σε 6.826 (1,86%) και τα λευκά σε 2.070 (0.56%).
Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται για πενταετή περίοδο, όμως αυτή μπορεί να αυτοδιαλυθεί πρόωρα, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των Μελών της.

Συνολικά 658 υποψήφιοι στις εκλογές

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούσαν συνολικά 658 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 651 από 15 εκλογικούς κομματικούς συνδυασμούς και επτά μεμονωμένες υποψηφιότητες. Περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, ποσοστό 24,31%.
Οι κομματικοί συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών είναι: ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού), Αλλαγή Γενιάς, Αλληλεγγύη, Αμμόχωστος για την Κύπρο, Αφύπνιση 2020, Δημοκρατική Παράταξη, Δημοκρατικό Κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), Ενεργοί Πολίτες - Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, Πατριωτικός Συνασπισμός και Πνοή Λαού.
Τη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δύο υποψήφιοι, ενώ τη θέση των Λατίνων τρεις υποψήφιοι.
Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων έχει εκλέγει χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 13/5/2021.
Η Κυπριακή Δημοκρατία διαιρείται σε έξι εκλογικές περιφέρειες, που αντιστοιχούν προς τις έξι διοικητικές περιφέρειες και οι 56 βουλευτικές έδρες κατανέμονται κατά εκλογική περιφέρεια με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Η κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως εξής: 20 βουλευτές εκλέγονται στη Λευκωσία, 12 στη Λεμεσό, 11 στην Αμμόχωστο, 6 στη Λάρνακα, 4 στην Πάφο και 3 στην Κερύνεια.
Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α' κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β' κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα.
Η προσκύρωση των βουλευτικών εδρών μετά την εξαγωγή των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων, γίνεται σε δύο στάδια. Η πρώτη κατανομή εδρών διενεργείται από τους οικείους Εφόρους Εκλογής κάθε εκλογικής περιφέρειας ξεχωριστά, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η δεύτερη κατανομή εδρών που διενεργείται από το Γενικό Έφορο Εκλογών.
1_41.JPG
2_33.JPG

Ειδικός εκλογικός κατάλογος για ασθενείς με κορωνοϊό και κινητή κάλπη - Ψήφισαν όλοι πλην ενός!

Συνολικά 91 δηλώσεις έγιναν για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 65Β του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικού) (Αρ.2) Νόμου του 2021.
Όσοι έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα 10 ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα και συγκεκριμένα, τέσσερα στην Επαρχία Λευκωσίας, δύο στην Επαρχία Λεμεσού, και από ένα στις Επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου.
Οι εγγραφέντες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Λευκωσία: 32, Λεμεσός: 13, Λάρνακα: 15, Αμμόχωστος: 22, Πάφος: 9.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι πλην ενός, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

80 παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στα Social Media

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, η ομάδα εντόπισε μέχρι και χθες ογδόντα περίπου χορηγούμενες διαφημίσεις για τις οποίες έγινε αναφορά και αδρανοποιήθηκαν.
Μικρός αριθμός αναρτήσεων εντοπίστηκε και σήμερα οι οποίες επίσης αδρανοποιήθηκαν.
Σημείωσε ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφημίσεις χρειάζονται κάποιο χρόνο για να αδρανοποιηθούν, ωστόσο γίνονται όλες οι ενέργειες για να καταστεί αυτό δυνατό.
Υπενθυμίζεται ότι παράπονα υποβλήθηκαν και για SMS από εκλογικούς συνδυασμούς και μεμονωμένους υποψηφίους, για τους ο οποίους ο Γενικός Έφορος Εκλογής, προέτρεψε τους παραπονούμενους να προσφύγουν στις Αρχές, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις.

Και ένας ψηφοφόρος από την… Κίνα

Τον καταγόμενο από την Κίνα μόνιμο κάτοικο Πάφου, Αλέξανδρο, τον γνωρίζουν πλέον άπαντες στην Πάφο και όχι μόνο.
Τον Νοέμβριο του 2019 μαζί με την κορούλα του βαπτίστηκαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, λαμβάνοντας τα ονόματα Αλέξανδρος και Αλεξάνδρα αντίστοιχα.
Ο Αλέξανδρος έγινε ακόμη περισσότερο αγαπητός σε όλους, μεσούσης της πανδημίας, όταν με δική του πρωτοβουλία και δικά του έξοδα, εφοδίαζε με χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο εξοπλισμό αρμόδια κρατικά τμήματα, δημοτικές υπηρεσίες, οργανωμένα σύνολα και απλούς ανθρώπους στην Πάφο.
Και σήμερα, ο έχων την κυπριακή υπηκοότητα πλέον, Αλέξανδρος, μετέβη και αυτός όπως χιλιάδες άλλοι κύπριοι σε εκλογικό τμήμα για να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης