Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕKT: Μέσω του PEPP και των μέτρων τόνωσης θα διατηρηθούν υπό έλεγχο οι αποδόσεις των ομολόγων

ΕKT: Μέσω του PEPP και των μέτρων τόνωσης θα διατηρηθούν υπό έλεγχο οι αποδόσεις των ομολόγων

Η ιταλική και η ισπανική οικονομία, χωρίς τα δύο προγράμματα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης, το PEPP και το NGEU (τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ), θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν από το διπλό πλήγμα της ύφεσης και της υγειονομικής κρίσης, επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΚΤ

Σχετικά Άρθρα

Η αναγκαιότητα να παραμείνει υποστηρικτική και χαλαρή η νομισματική στην Ευρωζώνη επισημαίνεται σε μελέτη της ΕΚΤ με τον απολογισμό των μέτρων που ελήφθησαν από την κεντρική τράπεζα ώστε να διατηρηθούν ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά
Στη μελέτη με τίτλο «Euro area sovereign bond risk premia during the Covid-19 pandemic» των Stefano Corradin, Niklas Grimm» που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου 2021, επιχειρίεται μια παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP ενόψει της σύγκλησης του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής στις 10 Ιουνίου το οποίο είναι διχασμένο σε «περιστέρες» και γεράκια» αλλά και διατήρησης της δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών.

Τα μέτρα στήριξης

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 ανάγκασε τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 με αποτέλεσμα το "πάγωμα" της οκονομικής δραστηριότητας.
Οι φορείς χάραξης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής χρειάστηκε να προχωρήσουν σε παραρεμσάβεις προκειμένου να υποστηρίξουν επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και νοικοκυριά.
Παραδείγματα τέτοιας υποστήριξης των οικονομιών περιλαμβάνουν το «πανδημικό» πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ): το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης (PEPP), που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2020, και το Next Generatioν Fund, το οποίο, όπως υιπθετήθηκε τον Απρίλιο του 2020.
Επισημαίνεται ότι τόσο το νομισματικό πλαίσιο όσο και το δημοσιονομικό άσκησαν σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων.
 
Κέντρο - περιφέρεια

Καθώς εξετάζονται οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, την γερμανική, η γαλλική, η ιταλική και η ισπανική επισημαίνεται ότι οι δύο οικονομίες της νότιας Ευρώπης η ιταλική και η ισπανική, χωρίς τα δύο πλαίσια νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης, το PEPP και το NGEU, θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν από το διπλό πλήγμα της ύφεσης και της υγειονομικής κρίσης.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν ισχυρές αλλά αρκετά ηπιότερες αυτών που αντιμετώπισαν οι οικονομίες του Νότου.

Οι συνέπειες

Στα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι με τη χρήση του μοντέλου για της μελέτες των παραγόντων που διαμορφώνουν τις αποδόσεις εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και των ανακοινώσεων της ΕΕ για τις δημοσιονομικές πολιτικές, στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατά την ύφεση της πανδημίας Covid-19.

Πώς μειώθηκε το risk premium

Τόσο η νομισματική όσο και οι αποφάσεις της ΕΕ όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, είχαν ισχυρό αντίκτυπο στις αποδόσεις, κυρίως επηρεάζοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου αθέτησης (default risk premium), μετατροπής (redenomination risk premium) και κινδύνου ρευστότητας.
Οι μη συμβατικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ωφελούσαν ορισμένες χώρες περισσότερο από άλλες (σ.σ. Ιταλία – Ισπανία έναντι Γερμανίας - Γαλλίας ), λόγω της άνευ προηγουμένου ευελιξίας κατά την υλοποίηση των αγορών ομολόγων (σ.σ. παράκαμψη της «κλείδας» για τις χώρες με υψηλό χρέος).
Eξέλιξη αποδόσεων και αποφάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής
E_GENO.PNG
Έλεγχος της καμπύλης

Οι αποφάσεις της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, αντίθετα, μείωσαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πιο ομοιόμορφα, πιθανώς διαχέοντας τους δημοσιονομικούς κινδύνους στους κοινούς προϋπολογισμούς (σ.σ. μέσω του NGEU), μειώνοντας τους πολιτικούς κινδύνους μέσω αποφασιστικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (σ.σ. έκδοση ευρω-ομολόγων για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ή και των ομολόγων για το πρόγραμμα SURE) και συμπληρώνοντας τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Η σύνοδος της 10ης Ιουνίου

Η μελέτη αυτή των αναλυτών της ΕΚΤ, λίγες μόλις ημέρες πριν από την σύγκλhση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ, ουσιαστικά προειδοποιεί τα μέλη του, σε συνθήκες όπου το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας μετά το καλοκαίρι είναι ανοικτό, ότι η Ευρωζώνη λίγο πολύ «δεν αντέχει» να βγει από την διπλή κρίση (οικονομική και υγειονομική) χωρίς την συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, δηλαδή του «τυπώματος χρήματος» και ακόμα περισσότερο, θα είχε πολύ καλύτερες συνέπειες η «συνέχιση» και επέκταση του NGEU, που που φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης στην ανάκαμψη των οικονομιών λειτουργώντας συμπληρωματικά στο PEPP

Όπως οι ΗΠΑ;

Η συζήτηση για τη στήριξη των οικονομιών και λήψης αποφάσεων πολιτικής στην ΕΚΤ, λαμβάνει χώρα όταν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κυβέρνηση και Fed, συνεχίζουν να διοχετεύουν πρωτοφανείς όγκους κεφαλαίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Διάρθρωση αποδόσεων ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας
IPSANIA.PNG

Διάρθρωση αποδόσεων Γαλλίας και Γερμανίας
GALLIA___GERMA.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης