Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oxfam - Eurodad: Ο παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής θα ωφελήσει τις πλούσιες χώρες – Θα υπάρξει μαζική μεταφορά εσόδων σε αυτές

Oxfam - Eurodad: Ο παγκόσμιος φορολογικός συντελεστής θα ωφελήσει τις πλούσιες χώρες – Θα υπάρξει μαζική μεταφορά εσόδων σε αυτές

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να λάβει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς

Σχετικά Άρθρα

Η συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο της ομάδας των 7 πλούσιων βιιομηχανικών κρατών με αντικείμενο την επιβολή ελάχιστου φόρου στις πολυεθνικές εταιρείες θα ωφελήσει τα πλούσια κράτη εις βάρος των φτωχών, επισημαίνουν δύο αναπτυξιακοί οργανισμοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021.
Στο πλαίσιο της ομάδας των G7 συμφωνήθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου η πρόταση για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εταιρειών τουλάχιστον 15%, με στόχο να αποσπάσουν μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα από πολυεθνικές όπως η Amazon και η Google και να περιορίσουν τα κίνητρά τους να μεταφέρουν κέρδη σε χώρες χαμηλής φορολόγησης και φορολογικούς παραδείσιους.

ΗΠΑ – ΕΕ

Η Oxfam και η Eurodad, ένα δίκτυο αναπτυξιακών οργανισμών, ανέφεραν ότι το νέο καθεστώς θα δώσει τη δυνατότητα στις χώρες καταγωγής των μεγάλων εταιρειών, συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη, σε μεγαλύτερο μερίδιο του φόρου, αφήνοντας λίγα έσοδα για τις φτωχές χώρες όπου λειτουργούν επίσης πολυεθνικές.
«Το G7 είναι ένα μικρό κλαμπ με πλούσιες και ισχυρές χώρες», δήλωσε ο Tove Ryding, στέλεχος του Eurodad.
«Έχουν μεγάλο συμφέρον να ομονοούν.
Κατέληξαν σε μια συμφωνία που τους ωφελεί ».

Οι ισχυροί

Ο Christian Hallum, ειδικός επί φορολογικών θεμάτων της Oxfam, είπε: «Είναι σίγουρα επωφελές για τους πλούσιους και άδικο στους φτωχούς το νέο καθεστώς διεθνούς φορολόγησης».
Σημείωσε ότι μια χώρα που φιλοξενεί την έδρα μιας εταιρείας είχε περισσότερη επιρροή στο σχέδιο για τη μεταρρύθνιση του καθεστώτος διεθνούς φορολόγησης, προσθέτοντας: «Αυτό θα δει μια μαζική μεταφορά χρημάτων σε πλούσιες χώρες».
Αυτή η κριτική επαναλήφθηκε από το Tax Justice Network, ένα οργανισμό  για την μεταρρύθμιση του καθεστώτος της διεθνούς φορολόγησης η οποία επίσης δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν ανισομερής.

Ινδία και ΟΟΣΑ

Ο Ryding του Eurodad είπε ότι παρόλο που πολλές μικρότερες χώρες ενδέχεται να πιεστούν να αποδεχτούν τους όρους, μεγαλύτερες όπως η Ινδία θα μπορούσαν να αντισταθούν.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος βοήθησε στην ευρύτερη μεταρρύθμιση, αρνήθηκε ότι η συμφωνία θα ωφελήσει άδικα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρο από πολυεθνικές, εάν συμφωνηθεί ένας ελάχιστος παγκόσμιος φόρος εταιρειών 15%.

Τεχνολογικοί γίγαντες

Η πρόταση εντάσσεται στην αναδιάρθρωση των κανόνων για τη φορολόγηση πολυεθνικών και μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως το Alphabet και το Facebook, οι οποίες συχνά πληρώνουν πολύ μικρό φόρο, παρά τα τεράστια έσοδα, με τη δημιουργία εδρών σε χώρες χαμηλού φόρου όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Ολλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης