Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων αξίας 21 δισ. δολ. εντός του 2021

Βρετανία: Εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων αξίας 21 δισ. δολ. εντός του 2021

Κατά το α΄ τρίμηνο τα «πράσινα» ομόλογα, τα κεφάλαια των οποίων κατευθυνθήκαν στην «πράσινη μετάβαση ανήλθαν συνολικά στα 130 δισ. δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Στα 15 δισ. στερλίνες (21 δισ. δολάρια) θα φθάσει η συνολική αξία των πράσινων ομολόγων που θα εκδώσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2021, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης δημόσιου χρέους, προσθέτοντας ότι η Βρετανία έχει στόχο να φτιάξει θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας αγοράς με ρευστότητα για το νέο χρέος.
Σύμφωνα με τον Robert Stheeman, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, η Βρετανία σχεδιάζει να πουλήσει το πρώτο πράσινο gilt, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το trend

Τα πράσινα ομόλογα είναι τίτλοι χρέους από του οποίους τα αντληθέντα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες οι οποίες έχουν περιβαλλοντικά οφέλη και στο πλαίσιο αυτό η βρετανική κυβέρνηση ακολουθεί τα βήματα των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
«Ένα πράγμα που πάντα κάνουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι όταν εισάγουμε ένα καινούργιο προϊόν, επιμένουμε σε αυτό και προσπαθούμε να χτίσουμε κάτι, δεν κοιτάμε να κάνουμε κάτι για μια φορά μόνο», τόνισε ο Stheeman, κατά τη διάρκεια συνόδου για το μέλλον της διαχείρισης του δημόσιου χρέους.

Ρευστότητα

«Αυτή τη χρονιά θα εκδώσουμε τουλάχιστον 15 δισ. λίρες και αυτό το ποσό προκύπτει βάσει μελέτης, καθώς επιθυμία μας είναι η αγορά αυτή να έχει ρευστότητα», συμπλήρωσε.
Μέχρι πρόσφατα, το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν της άποψης ότι τα πράσινα ομόλογα θα είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με τα κανονικά, θεωρώντας ότι οι επενδυτές θα απαιτούσαν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ρευστότητάς τους, σε σχέση με τα τυπικά gilts.

«Πράσινες» εκδόσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CBI οι συνολικές εκδόσεις των πράσινων ομολόγων σε παγκόσμια κλίμακα αναμένεται να εκτιναχθούν στα 400 με 500 δισ. δολάρια, ένα σημαντικό ποσό για μια αγορά η οποία είναι σχετικά «άγουρη», από τη στιγμή που μόλις το 2007 έκαναν την εμφάνισή τους τα πράσινα ομόλογα.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2001 τα «πράσινα» ομόλογα, τα κεφάλαια των οποίων κατευθύνθηκαν σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον, ανήλθαν στα 130 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης