Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ινδία - «Όχι» σε 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J από την ΕΕ

Covid: Παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ινδία - «Όχι» σε 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J από την ΕΕ

Οι ηγέτες της G7 αποφασίζουν για τη μετα-covid εποχή

Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της G7 - αρχίζει αύριο Παρασκευή 11/6 τις εργασίες της – στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων κρατών αναμένεται να αποφασίσουν το πώς θα διαμορφωθεί το παγκόσμιο τοπίο στη μετά – covid εποχή, τη στιγμή που πυκνώνουν τα αιτήματα για τη δικαιότερη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας παραμένει.
Στη Μ. Βρετανία υπάρχουν φόβοι για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην ινδική παράλλαξη, ενώ ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει χρόνιο πρόβλημα για την αμερικανική ήπειρο εάν δεν γίνουν προσπάθειες να επιβραδυνθεί άμεσα η διασπορά του. 
Παράλληλα, παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, ενώ η ΕΕ δεν κάνει χρήση του option για πρόσθετη αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 174.509.849 και οι νεκροί 3.759.536
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.416.974 κρούσματα και 598.404 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.182.532 και τρίτη σε νεκρούς με 355.705
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 479.515 και τρίτη σε κρούσματα με 17.122.877
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.787.324
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.306.690 και έκτη η Ρωσία με 5.108.217
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.558.926
fdsa.JPG

EE: «Όχι» σε 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J

Δεν κάνει χρήση του option για πρόσθετη αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100 εκατ. δόσεις - αν τις παραγγείλει τελικά - σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει την επιδείνωση της εμπιστοσύνης της ΕΕ στο μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρχικά θεωρήθηκε «κρίσιμο» για την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, όμως, κατέστη εφεδρική επιλογή, λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια και στον εφοδιασμό του.
Στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ δεν αξιοποίησε τον όρο να παραγγείλει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, ανέφεραν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των συμβάσεων με τους κατασκευαστές εμβολίων.
Βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις και είχε την επιλογή να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια.
Η προθεσμία για τις υπόλοιπες 100 εκατομμύρια δόσεις λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί η επιλογή από την Ένωση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων, από πλευράς Johnson & Johnson ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ.
Ως μέρος της αρχικής παραγγελίας, η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις
στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποστείλει περίπου 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΗΠΑ: Δωρίζουν 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε φτωχές χώρες 

Την αγορά 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech και τη δωρεά τους σε φτωχές χώρες αναμένεται να ανακοινώσει πιθανότητα σήμερα Πέμπτη 10/6 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.
Σύμφωνα με το CNN, o Biden αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7 στο Cornwall της Μεγάλης Βρετανίας.
«Θα εκφραστεί για το ζήτημα αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) και ενδέχεται να μιλήσει για τα επιπρόσθετα μέτρα που θα λάβουν οι ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσουν να δοθούν περισσότερες δόσεις σε φτωχές χώρες», ανέφερε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, ο Jake Sullivan.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, οι 200 εκατομμύρια δόσεις θα δοθούν εντός του 2021 και οι υπόλοιπες το 2022.
Όπως αναφέρεται όλες οι δόσεις θα διοχετευτούν μέσω του μηχανισμού COVAX και θα κατευθυνθούν στις 92 πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Fauci: Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία

Αν και σχεδόν το 64% των Αμερικάνων ενηλίκων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού και το 53% εκτιμάται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci προειδοποιεί πως είναι αρκετά πρόωρο να μιλήσει κανείς για νίκη κατά του κορωνοϊού, καθώς οι παραλλάξεις του ιού παραμένουν απειλή.
Για αυτό το λόγο ο Fauci καλεί όλους τους Αμερικάνους να εμβολιαστούν μια και η ινδική παράλλαξη του ιού ευθύνεται για σημαντική άνοδο στις λοιμώξεις, ειδικά στον νεότερο πληθυσμό.
Μάλιστα ο Fauci υπογράμμισε ότι η ινδική μετάλλαξη δεν αποκλείεται να πάρει τη θέση της βρετανικής και να επικρατήσει στις περισσότερες χώρες.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί στις ΗΠΑ.
Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν», τόνισε ο Fauci, ο οποίος υποστήριξε πως στη Μ. Βρετανία η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται στο 60% των περιστατικών κορωνοϊού, αντικαθιστώντας έτσι τη βρετανική.
Η παραλλαγή του ιού προσβάλλει κυρίως τους 20αρηδες, ενώ όπως είπε ο Fauci στις ΗΠΑ απαρτίζει, μέχρι στιγμής, το 6% των κρουσμάτων.

Biden – Johnson: Άνοιγμα των ταξιδιών το συντομότερο

Το θέμα της επανέναρξης των ταξιδιών μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας θα εξετάσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson.
Η διακυβέρνηση Biden ανακοίνωσε ότι συστήνει μια ειδική ομάδα ειδικών, η οποία σε συνεργασία με τον Καναδά, το Μεξικό, τη Μεγάλη Βρετανία και την ΕΕ θα εξετάσει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους έτσι ώστε να επανεκκινήσουν τα διεθνή ταξίδια με τον ασφαλέστερο τρόπο, το συντομότερο δυνατό.
Πάντως, τόσο Αμερικάνοι όσο και Βρετανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν από τις ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς έως τις 4 Ιουλίου.
542354354234523452434523452353253253254.JPG
Παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων στην Ινδία – 6.148 νεκροί σε 24 ώρες

Παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 6.148 άνθρωποι, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το ρεκόρ αυτό αποδίδεται στην αναθεώρηση των στοιχείων των θανάτων, στην οποία προχώρησε η ανατολική Πολιτεία του Bihar, μια από τις φτωχότερες της Ινδίας.
Συγκεκριμένα, οι τοπικές αρχές αναθεώρησαν τους νεκρούς τους σε περισσότερους από 9.400 από 5.400 που είχαν αναφέρει αρχικά.
Η Ινδία ανέφερε τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 94.052 κρούσματα.
Συνολικά, μετρά 359.676 νεκρούς επί συνόλου 29,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Βρετανοί επιστήμονες: Οι μεταλλάξεις θα μας γυρίσουν στο 2020

Καμπανάκι κρούουν οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανάφλεξη της νόσου και επομένως σε νέο κύμα πανδημίας.
Το επόμενο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση των παραλλαγών σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σε έκθεση με τίτλο Τhe Forever Virus, έξι επιστήμονες, γιατροί, ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανοσία δεν είναι κοντά και πως ο ιός δεν θα εξαλειφθεί.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν είναι λίγες οι χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικό αριθμό εμβολίων.
Η ανισότητα στα εμβόλια είναι πιθανό, όπως επισημαίνεται, να δημιουργήσει νέες μεταδοτικές μεταλλάξεις.
Το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, εξαιτίας της ινδικής παραλλαγής, θέτει σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα.

Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κατά του covid

Σε ισχύ θα τεθεί από την 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές ενέκρινε το εν λόγω πιστοποιητικό.
Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.
Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από την μόλυνση.
Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ.
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Raiders υποστήριξε ότι «το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου».
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
12132131412424242424242.JPG
Τσεχία: AstraZeneca και J&J μόνο στους άνω των 60

Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε να εμβολιάζονται με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson μόνο τα άτομα άνω των 60 ετών, λόγω του πιθανού κινδύνου εμφάνισης θρόμβων.
Οι επιστήμονες και οι αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης αναζητούν εξήγηση για την εμφάνιση αυτών των σπάνιων θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 με αυτά τα σκευάσματα.
Ορισμένες χώρες διέκοψαν ή περιόρισαν τη χρήση των εμβολίων των δύο εταιρειών.
Το υπουργείο Υγείας έλαβε αυτήν την απόφαση ακολουθώντας τις συστάσεις της Εταιρείας Εμβολιασμών και του οργανισμού φαρμάκων της Τσεχίας, SUKL.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες ρυθμιστικές αρχές επισημαίνουν ωστόσο ότι τα οφέλη από τα εμβόλια αυτά υπερτερούν του κινδύνου.
Στην Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται το τελευταίο διάστημα, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

Ασύλληπτο επίτευγμα Κίνας: 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί την ημέρα

Στον ασύλληπτο αριθμό των 20 εκατομμυρίων εμβολιασμών την ημέρα προχωρά η Κίνα, η οποία βάσει των διαθέσιμων στοιχείων φέρεται να έχει χορηγήσει περίπου 778 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Αν και η Κίνα άρχισε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα με σχετικά αργά ρυθμό, από τα μέσα Απριλίου επιτάχυνε και έφτασε στα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τώρα «τρέχει» με ασύλληπτη ταχύτητα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί εμβολιασμών, τότε η Κίνα θα έχει καταφέρει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχει εμβολιάσει το σύνολο των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, μια και μέχρι στιγμής οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στην επαρχία και στα χωριά της χώρας, περιοχές που αντικειμενικά συνεπάγονται πολλές δυσκολίες στον ομαλό και ταχύ εμβολιασμό του πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση, οι 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί που γίνονται ημερησίως στην Κίνα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των εμβολιασμών που γίνονται παγκοσμίως.
Όπως ενδεικτικά αναφέρεται, με αυτούς τους ρυθμούς είναι σαν η Κίνα να εμβολιάζει όλη τη Μεγάλη Βρετανία μέσα σε λιγότερο από επτά ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα εμβολιάζει τον πληθυσμό της με δύο εμβόλια της, το CoronaVac (παρασκευάζεται από την εταιρεία Sinovac με έδρα το Πεκίνο) και το εμβόλιο της κρατικής εταιρείας Sinopharm, τα οποία και τα δύο έχουν λάβει την έγκριση του ΠΟΥ.
Και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε αδρανοποιημένο ιό.
Παράλληλα, η Κίνα έχει δώσει 350 εκατομμύρια δόσεις των δύο αυτών εμβολίων σε περισσότερες από 75 χώρες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης