Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street, ενε αναμονή της Fed - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq

Νευρικότητα στη Wall Street, ενε αναμονή της Fed - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq

Μικτά πρόσημα στη Wall, με μικρές απώλειες ο S&P 500 μετά τα διαδοχικά ρεκόρ

Σχετικά Άρθρα

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα 14/6 S&P 500 και Nasdaq, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με μικρές απώλειες αν και όχι μακριά από το ιστορικό του υψηλό, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, παρά το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία την Τετάρτη 16/6 , με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, να αξιολογήσουν το πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν την πορεία του πληθωρισμού και πώς σχεδιάζουν να τον αντιμετωπίσουν.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν το άλμα των τιμών καταναλωτή ένα παροδικό φαινόμενο, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η Fed είναι έτοιμη να αφήσει τον πληθωρισμό να τρέξει πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% για ένα χρονικό διάστημα.
Στο επίκεντρο της προσοχής έχει μπει το τεράστιο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων της Fed, συνολικού ύψους 120 δισ. δολ. το μήνα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το ράλι του πληθωρισμού θα μπορούσε να υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να περιορίζει αυτές τις αγορές.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,25% στις 34.393,75 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,18% στις 4.255,15 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +0,74% στις 14.174,14 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, το πειραματικό εμβόλιο της Novovax Inc. κατά της COVID-19 έδειξε αποτελεσματικότητα 90,4% σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα τελευταία αποτελέσματα φέρνουν ακόμα πιο κοντά το εμβόλιο για χρήση σε παγκόσμια κλίμακα.
Αίτηση για ένταξη στο Chapter 11 υπέβαλλε η ιδιοκτήτρια mall στις ΗΠΑ, Washington Prime Group, καθώς λόγω της πανδημίας της Covid-19 αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά κάποια από τα περίπου 100 εμπορικά κέντρα της στις ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να της καταβάλλουν ενοίκιο.
Τα εκτιμώμενα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας κυμαίνονται από 1 δισ. δολάρια έως 10 δισ. δολάρια, όπως και το εκτιμώμενο παθητικό της, σύμφωνα με την σχετική αίτηση που υποβλήθηκε στο αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο του Τέξας.
Η εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε πως έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. δολαρίων για να συμβάλλει στις δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσης, προσθέτοντας πως εισήλθε σε συμφωνία στήριξης αναδιάρθρωση με πιστωτές των οποίων ηγείται η SVPGlobal.
Η συμφωνία προβλέπει απομόχλευση του ισολογισμού της εταιρείας κατά σχεδόν 950 εκατ. δολάρια, όπως γνωστοποίησε η Washington Prime και εξετάζει επίσης προσφορά δικαιωμάτων ψήφου 325 εκατ. δολαρίων.
Κατά 5% υποχωρεί η μετοχή της Lordstown Motors Corp, καθώς η εταιρεία ηλεκτρικών pick-up φορτηγών ανακοίνωσε σειρά σαρωτικών αλλαγών στην ηγετική της ομάδα, καθώς επιδιώκει τη μετάβαση από τη φάση της έρευνας και ανάπυξης, στο στάδιο της εμπορικής παραγωγής των δραστηριοτήτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος Steve Burns και ο οικονομικός διευθυντής Julio Rodriguez, έχουν παραιτηθεί από την εταιρεία με άμεση ισχύ.
Η εταιρεία έχει προσλάβει μια εταιρεία για να τη βοηθήσει για να βρει μόνιμο cEO και CFO.

Παρατείνει το lockdown η Αγγλία λόγω ινδικής παράλλαξης – Στους 600.000 νεκροί στις ΗΠΑ

Αν και η G7 συμφώνησε να διανείμει δωρεάν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στις φτωχές χώρες έως τα τέλη του 2022 σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού, η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών οργανώσεων, οι οποίες έκριναν ότι η ποσότητα αυτή δεν μπορεί να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Παράλληλα πολλοί ζητούν την άρση της προστασίας της πατέντας των εμβολίων, κάτι όμως που δεν φαίνεται να προχωρά, μια και δεν υπάρχει διεθνής συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή, η κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης του ιού στη Μεγάλη Βρετανία ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης Johnson για πλήρες άνοιγμα την 21η Ιουνίου, με τα βρετανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για διατήρηση των περιορισμών ακόμα και για 4 εβδομάδες, ενώ οι ΗΠΑ είναι μια ανάσα πριν οι θάνατοι από την πανδημία «πιάσουν» και ξεπεράσουν το τραγικό όριο των 600.000 νεκρών.
Μάλιστα στις ΗΠΑ, πολλοί ειδικοί διατυπώνουν την ανησυχία τους για την επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, τη στιγμή που νέα αναταραχή στην Ευρώπη προκάλεσαν οι δηλώσεις αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος υπογράμμισε πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών.

 

Νέο υψηλό για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αντλώντας ώθηση από τον κλάδο της ενέργειας καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας, την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη 16/6.
Σημειώνεται πως η Fed θα συνεδριάσει την Τρίτη και την Τετάρτη και αναμένεται να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα αναμένουν ενδείξεις για το εάν η κεντρική τράπεζα αρχίζει να ανησυχεί ότι η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να μην είναι παροδική.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε +0,2% σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις 458,32 μονάδες.
Ο κλάδος της ενέργειας ξεχώρισε σήμερα, σημειώνοντας άλμα +2% καθώς οι τιμές του αργού ενισχύονται σε νέο υψηλό άνω των δύο ετών εν μέσω εντεινόμενης αισιοδοξίας για την πορεία της ζήτησης το 2021.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες -0,1% στις 15.673,64 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο +0,2% στις 6.616,35 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη +0,2% στις 7.146,68 μονάδες.
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου B. Johnson αναμένεται να ανακοινώσει επέκταση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού,  καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.
Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, ωστόσο η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και βιώσιμη, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στήριξης, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Politico η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμφώνησαν να διατηρηθεί ο αυξημένος ρυθμός των αγορών ομολόγων, προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού εξαιρετικά χαμηλό, ενώ εμφανίζονται αρνητικοί σε ερωτήσεις που τους τίθενται σχετικά με τη χαλάρωση της στήριξης της ΕΚΤ, ακόμη και αν η ανάπτυξη έρθει γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Η οικονομία στην Ολλανδία θα ανακάμψει ταχύτερα από την ύφεση του κορωνοϊού, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν, καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις που εξοικονόμησαν στη διάρκεια του lockdown και το διεθνές εμπόριο αρχίζει να ανακάμπτει, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας, DNB.
Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί 3% το 2021 και 3,7% το 2022, μετά από την ύφεση 3,7% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2023.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία τον προηγούμενο μήνα προέβλεψε ανάπτυξη 2,9% για το 2021 και 2022, δήλωσε ότι η οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του 2021.
Με ρυθμό 2,2% αναμένεται να αναπτυχθεί ισπανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, όταν είχε συρρικνωθεί 0,5% χάρη στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης που έφερε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και η αύξηση των εμβολιασμών, ανέφερε η κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Ύστερα από μια ύφεση-ρεκόρ 10,8% το προηγούμενο έτος, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,6%-6,8% αυτό το έτος, με το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για 6,2%, υψηλότερα από το 6% που αναμενόταν τον Μάρτιο.
Επίσης αναβάθμισε τις εκτιμήσεις στο 5,8% για το 2022 από το 5,3% προηγουμένως, και στο 1,8% το 2023, από το 1,7%.
Για το β΄ τρίμηνο, οι εκτιμήσεις (σε τριμηνιαία βάση) κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,4%-2,7%.
«Αυτή η ανάκαμψη της δραστηριότητας έχει ενταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του έτους, αντίστοιχα με την πιο ευνοϊκή εξέλιξη της πορείας της πανδημίας», ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας στο report της.

Σε ανοδική τροχιά η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Απρίλιου 2021

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκε στην ευρωζώνη τον Απρίλιο.
Όπως ενημέρωσε η Eurostat, ενισχύθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και 39,3% σε ετήσια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.
Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών προϊόντων κινήθκε 3,4% ανοδικά, του τομέα Ενέργειας 3,2%, τα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 1,4% και τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 0,8%. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε κατά 0,3%.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφηκαν στο Βέλγιο (7,4%), τη Μάλτα (5,6%) και την Εσθονία (4,4%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Δανία (-3,8%), την Ουγγαρία (-3,2%) και τη Λιθουανία (-2,4%).

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Οι αγορές της περιοχής Ασίας Ειρηνικού έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, με τις αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία να είναι κλειστές λόγω αργίας.
Ο Nikkei 225 έκλεισε στις 29.161 μονάδες με κέρδη 0,74%, ενώ ο Singapore βρέθηκε στις 3.157.54 μονάδες με απώλειες μόλις -0,01%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης