Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρεμιέρα με 10ετές στις εκδόσεις χρέους για το Ταμείο Ανάκαμψης (15/6): Τι αναμένουν οι Βρυξέλλες πώς θα αντιδράσουν οι αγορές

Πρεμιέρα με 10ετές στις εκδόσεις χρέους για το Ταμείο Ανάκαμψης (15/6): Τι αναμένουν οι Βρυξέλλες πώς θα αντιδράσουν οι αγορές

Ανοίγουν τα βιβλία για την έκδοση 10 ετούς ομολόγου προκειμένου να αντληθούν 10 δισ. ευρώ – Ποιες τράπεζες είναι οι κύριο ανάδοχοι της έκδοσης

Σχετικά Άρθρα
Τα πρώτα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ, θα αντλήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχής γενομένης από αύριο 15 Ιουνίου 2021, καθώς  προσέλαβε τράπεζες για τη δημοπράτηση ενός δεκαετές ομόλογο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται δύο κορυφαίους διαχειριστές τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
Οι Βρυξέλλες ανέθεσαν στις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley, να αναλάβουν κύριοι ανάδοχοι της δημοπρασίας, ενώ οι Danske Bank και Santander, θα ενεργήσουν ως δευτερεύοντες ανάδοχοι, σύμφωνα με τους δύο διαχειριστές τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ, ενώ ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει την άντληση συνολικά 80 δισ. ευρώ, από την έκδοση ομολόγων.

Ο σχεδιασμός

Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν συνολικά 800 δισ. ευρώ από ομόλογα NGEU στα κράτη μέλη έως το 2026, προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες τους μετά την πανδημία, με τη μορφή επιχορηγήσεων και φθηνών δανείων και η ευρείας κλίμακας αυτή έκδοση χρέους από την Ε.Ε., θα την καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους στον κόσμο.

Κοινοπρακτικές εκδόσεις - Προγραμματισμός

Μετά από την αυριανή έκδοση, η Ε.Ε. θα εκδώσει δύο ακόμη κοινοπρακτικά ομόλογα -ομόλογα όπου οι τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί η διαδικασία, τα διαθέτουν απευθείας στους επενδυτές- έως τα τέλη Ιουλίου.
Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο, ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, με την παραδοσιακή μορφή της δημοπρασίας.

Πρόγραμμα SURE

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει το ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας SURE, ύψους 90 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει έχει ενισχύσει την παρουσία της Ε.Ε. στις αγορές χρέους.
Να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις έχουν υποαποδώσει καθώς οι επενδυτές αναμένουν ένα κύμα προσφοράς τους επόμενους μήνες, με την ΕΕ να επιδιώκει να συγκεντρώσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα μόνο φέτος.
Τα 10ετή ομόλογα SURE διαπραγματεύονται κοντά στο μεγαλυτερο spread από το γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς από την έκδοσή τους τον Οκτώβριο.

Οι αγορές

Οι τιμές των ομολόγων αναμένεται να διαμορφωθούν εντός της υφιστάμενης καμπύλης χρέους της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, και είναι πιθανό να τιμολογηθεί την Τρίτη 15 Ιουνίου.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank αναμένουν ότι το μέγεθος της πώλησης θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (12 δισεκατομμύρια δολάρια). όπως μεταδίδει το Bloomberg τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.
«Ρίχνουμε μια ματιά και πιθανότατα θα αγοράσουμε», δήλωσε ο John Taylor, διαχειριστής της AllianceBernstein Holding LP, επισημαίνοντας στο Bloomberg την ελκυστική τιμολόγηση του ομολόγου σε σύγκριση με τη γαλλική χρηματαγορά.
Η Morgan Stanley αναμένει ότι τα ομόλογα NGEU θα διαπραγματευτούν με μια μικρή έκπτωση από τα ομόλογα SURE, λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα ESG του τελευταίου, καθώς και το ασφάλιστρο κινδύνου που σχετίζεται με την ευρύτερη επενδυτική βάση, σημείωσε η στρατηγική αναλύτρια της Alina Zaytseva.
«Ένα αξιοπρεπές νέο premium πάνω από χαμηλά επίπεδα έναντι των swaps και των γαλλικών ομόλόγων θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ομόλογα NGEU θα έχουν επιτυχξημένη πρεμιέρα», δήλωσε η στρατηγική της αναλύτρια Commerzbank, Rainer Guntermann, σε σημείωμα τη Δευτέρα.
Και αυτό παρότι το μέγεθος της συναλλαγής μπορεί να είναι μεγάλο (για να ανταποτιρθεί η αγορά) δεδομένου του μεγάλου φόρτου των εκδόσεων χρέους της ΕΕ έως το τέλος του έτους, επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης