Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin (Ρωσία): Επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων με ΗΠΑ – Επιστρέφουν οι πρέσβεις μετά τη σύνοδο με τον Biden

Putin (Ρωσία): Επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων με ΗΠΑ – Επιστρέφουν οι πρέσβεις μετά τη σύνοδο με τον Biden
Στην ατζέντα της συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Joe Biden κυριάρχησαν ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων, η κυβερνοασφάλεια, η Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Σχετικά Άρθρα

Συμφώνησαν με τον πρόεδρο Biden ότι οι πρέσβεις των δό κρατών θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, σηματοδοτώντας την επανάληψη των διπλωματικών επιχειρήσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων που είχαν ανασταλεί από τον Απρίλιο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνέντευξή του μετά τη σύνοδο που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.
«Οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρεσβευτές θα επιστρέψουν στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο Vladimir Putin.
«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί».
Σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, τόνισε ότι «πιστεύουμε πως η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να εξετάσει λύσεις».
Σε ερώτηση του CNN, εάν θα χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης «εχθρικό ή φιλικό», ο Putin υποργράμμισε: «Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά και οι δύο πλευρές ακούσαμε τις θέσεις του άλλου», για να σημειώσει ότι «Θεωρώ ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση».

Ουκρανία

Ο ίδιος επισήμανε ότι το θέμα της Ουκρανίας τέθηκε επί τάπητος, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Putin απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να συζητήσουμε εδώ».
Το CNN επισήμανε ότι ο Biden και οι στενοί του σύμβουλοι παρακολουθούν τις δηλώσεις Putin προκειμένου να δουν τι ερμηνεία δίνει στις συζητήσεις ο Ρώσος πρόεδρος, προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις σχετικά κατόπιν.
 
Το μενού της Συνόδου

Η επιστροφή των πρεσβευτών ήταν ένα από τα λίγα συγκεκριμένα αποτελέσματα που προέκυψαν αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Γενεύη την Τετάρτη 16 Ιουνίου όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC.
Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε με μια συνάντηση 90 λεπτών στην οποία συμμετείχαν μόνο ο Μπάιντεν, ο Πούτιν και οι κορυφαίοι βοηθοί εξωτερικής πολιτικής τους, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
Αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως συμφωνήσει ότι ο Putin θα δώσει την πρώτη συνέντευξη τύπου.
Στην κορυφή της ατζέντας τεθηκαν ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων, ο κυβερνοχώρος και η ασφάλεια, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πυρηνικό οπλοστάσιο

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέκτεινε μια κρίσιμη συνθήκη πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία για πέντε ακόμη χρόνια.
Όμως, η Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Όπλων (New START), είναι σήμερα η μόνη συνθήκη για το πυρηνικό οπλοστάσιο που υπάρχει μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Ο Putin και ο Βιδεν εξέφρασαν την επιθυμία να αποκαταστήσουν ένα κανάλι για τη διεξαγωγή συνομιλιών υψηλού επιπέδου για το θέμα του πυρηνικού οπλοστασίου, και οι δύο ηγέτες το αναγνωρίζουν ως έναν τομέα όπου οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει επί μακρόν διάλογο παρά τις εντάσεις στις σχέσεις τους σε άλλα θέματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις παγκόσμιίως.

Κυβερνοεπιθέσεις

Ο Biden σκόπευε επίσης να προειδοποιήσει τον Putin ότι, εκτός αν αναλάβει δράση το Κρεμλίνο για να σταματήσει τους Ρώσους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν αντ 'αυτού, ενδεχομένως την ψηφιακή υποδομή της Ρωσίας.
Η προειδοποίηση του Biden ακολουθεί δύο στοχευμένες επιθέσεις ransomware τον περασμένο μήνα που έχουν επηρεάσει άμεσα τους Αμερικανούς πολίτες, για τις οποίες ενοχοποιούνται εγκληματίες που θεωρείται ότι εδρεύουν στη Ρωσία.
Η πρώτη ήταν μια επίθεση στις αρχές Μαΐου στα ψηφιακά συστήματα του μεγαλύτερου αγωγού μεταφοράς προϊόντων επεξεργασμένου πετρελαίου της χώρας, Colonial Pipeline.
Η επίθεση οδήγησε σε διακοπή σχεδόν του μισού εφοδιασμού καυσίμων της Ανατολικής Ακτής και προκαλώντας έλλειψη βενζίνης στα νοτιοανατολικά και προβλήματα έλλειψης αεροπορικών καυσίμων.
Η δεύτερη επίθεση, αυτή από μια διαφορετική ομάδα με έδρα τη Ρωσία, ειχε στόχο την JBS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή συσκευασμένου κρέατος στον κόσμο.
Η εταιρεία κατέβαλε τελικά 11 εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα μετά την διακοπή της λειτουργίας της στις ΗΠΑ
Ο Putin  αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για τις κυβερνο-επιθέσεις, και πρόσφατα πρότεινε ότι εάν οι hackers δεν παραβίαζαν κανέναν ρωσικό νόμο, τότε δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να τις σταματήσει.
Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η ιδέα ότι ο Putin δεν γνώριζε τις επιθέσεις δεν ήταν αξιόπιστη, δεδομένου του ελέγχου που διατηρεί για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας
.
Κριμαία - Alexei Navalny

Ο Biden σκόπευε επίσης να πιέσει τον Putin για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τον εξοπλισμό αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny,και για τη δάσωση δύο πρώην Αμερικανών πεζοναυτών υπό ρωσική κράτηση – ενώ διατηρούνται εν γένει χαμηηλές προσδοκίες και από τις δύο πλευρές
Biden και Putin πρόσφατα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την εποχή του Ψυχρού πολέμου.

Χαμηλές προσδοκίες

Αξιωματούχοι από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον διατήρησαν χαμηλά τις προσδοκίες για τη σύνοδο κορυφής, και αυτή την εβδομάδα διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι είναι απίθανο να επιτευχθούν συμφωνίες στη Γενεύη.
Ωστόσο,, οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τη σύνοδο κορυφής ως ευκαιρία να οικοδομήσουν μια πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων πυρηνικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης