Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Άρση αποκλεισμού για 8 τράπεζες από τις δημοπρασίες ομολόγων του Ταμείου Ανάκαμψης

Κομισιόν: Άρση αποκλεισμού για 8 τράπεζες από τις δημοπρασίες ομολόγων του Ταμείου Ανάκαμψης
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εν λόγω 8 τραπεζικά ιδρύματα παρείχαν τις απαιτούμενες πληροφορίες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός τους απο τις εκδόσεις χρέους
Σχετικά Άρθρα

Οκτώ τράπεζες οι οποίες είχαν προηγουμένως αποκλειστεί από την κοινή πώληση χρέους της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ (950,7 δισεκατομμύρια δολάρια) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μελλοντικές εκδόσεις, δήλωσε ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 σ’υμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Οι οκτώ τράπεζες έχουν παράσχει πληροφορίες που επιτρέπουν στην Επιτροπή να συμπεράνει ότι ο περαιτέρω αποκλεισμός τους από τη συμμετοχή τους στις κοινοπρακτικές εκδίοσεις ομολόγων της ΕΕ δεν έχει επαρκή νομική βάση», δήλωσε η Επιτροπή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο οι τράπεζες Nomura, Unicredit, Credit Agricole, JPMorgan, Citibank, Barclays, Bank of America και Deutsche Bank θα μπορούν να συμμετάσχουν στην επόμενη έκδοση ομολόγου της ΕΕ που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους έως 800 δισ. ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή πηγή της Κομισιόν.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Κομισιόν αξιολογεί ακόμη δύο τράπεζες που αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή τους στην έκδοση του πρώτου ομολόγου.

 Η απόφαση

Στις 15 Ιουνίου 2021, στην πρεμιέρα των εκδόσεων χρέους για το Ταμείο Ανάκαμψης με τη δημοπρασία ενός 10ετούς τίτλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αποκλείσει μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου από τις πωλήσεις ομολόγων για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τους Financial Times (15/6), η ΕΕ απέκλεισε 10 τράπεζες - συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Citigroup, Bank of America και Barclays - από την έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης 800 δισ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι "είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις παραβιάσεων των αντιμονοπωλιακών κανόνων".
Σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, η ΕΕ επιδιώκει να τιμωρήσει τις τράπεζες για τους ρόλους τους σε σειρά σκανδάλων χειραγώγησης της αγοράς (η οποία ξεκίνησε με το Libor).
Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε κίνηση ιδιαίτερα τολμηρή επειδή πολλές από τις τράπεζες που αποκλείστηκαν περιλαμβάνονται στους μεγαλύτερους παίκτες του κόσμου στις διεθνείς αγορές χρέους.
Μάλιστα, 7 από τις 10 τράπεζες που εξαιρούνται είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες ευρωπαϊκού χρέους.
Και σύμφωνα με διαρροές, πριν τους επιτραπεί να συμμετέχουν στην έκδοση ομολόγων, η ΕΕ θέλει να αποδείξουν ότι έχουν «λάβει διορθωτικά μέτρα» για να αποτρέψουν αυτό να συμβεί ξανά.

Ποιοι αποκλείστηκαν

Η Bank of America, η Natixis, η Nomura, η NatWest και η UniCredit εμποδίστηκαν να συμμετάσχουν λόγω της απόφασης της Επιτροπής τον περασμένο μήνα ότι συμμετείχαν σε ένα καρτέλ διαπραγμάτευσης ομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.
Οι Citigroup, JPMorgan και Barclays - εκτός από τη NatWest - έχουν επίσης αποκλειστεί λόγω της διαπίστωσης πριν από δύο χρόνια ότι συμμετείχαν στη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος μεταξύ 2007 και 2013.
Οι Deutsche Bank και Crédit Agricole αποκλείονται επίσης λόγω απόφασης του Απριλίου ότι συμμετείχαν σε διαφορετικό καρτέλ συναλλαγών ομολόγων.
Αντίθετα, οι τράπεζες που συμμετείχαν στο εναρκτήριο ομόλογο της ΕΕ είναι οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank και Santander.

Πρόστιμα για χειραγώγηση - καρτέλ

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Μαΐου 2021 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε πρόστιμα σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων στις επενδυτικές τράπεζες Nomura, UBS και UniCredit και καταδίκασε τις τράπεζες για τη σύσταση και λειτουργία «καρτέλ στην αγορά ομολόγων», σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.
Η υπόθεση αφορά τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κρατικών ομολόγων από το 2007 έως το 2011, με τις Βρυξέλλες να κρίνουν ένοχα συνολικά επτά τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία μέσω chatrooms αντάλλαζαν ευαίσθητες πληροφορίες, συντόνιζαν από κοινού τις προσφορές και προχωρούσαν σε σχετικές πράξεις με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς.

Το μήνυμα

«Η απόφασή μας εναντίον των Bank of America, Natixis, Nomura, RBS, UBS, UniCredit και WestLB στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί οποιουδήποτε είδους παράνομη συμπεριφορά» διαμήνυσε η Επιτροπή.
Από τις επτά τράπεζες, ωστόσο, με πρόστιμο «τιμωρήθηκαν» μόνο οι Nomura, UBS και Unicredit, οι οποίες καλούνται από κοινού να καταβάλλουν 453 εκατ. δολάρια ή 371 εκατ. ευρώ.

«Απαράδεκτο»

«Είναι απαράδεκτο, ότι στη μέση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έπρεπε να διασωθούν με δημόσια χρηματοδότηση, αυτές οι επενδυτικές τράπεζες επιχείρησαν να χειραγωγήσουν αυτή την αγορά εις βάρος των κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε στις 20 Μαΐου 2021 η επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό M. Vestager.

Η απάντηση της Nomura

Εκπρόσωπος της Nomura επισήμανε ότι η απόφαση σχετίζεται με συμπεριφορά δύο πρώην υπαλλήλων της επενδυτικής τράπεζας, για διάστημα περίπου 10 μηνών το 2011.
«Η Nomura θα εξετάσει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ένστασης εναντίον της απόφασης.
Η Nomura έκτοτε έχει εισαγάγει αυξημένα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι διεξάγουμε τις πράξεις μας στις αγορές με τα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας ανά πάσα στιγμή », δήλωσε ο εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης