Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτει η Wall Street - Κέρδη +1,76% ο Dow Jones

Ανακάμπτει η Wall Street - Κέρδη +1,76% ο Dow Jones

Κέρδη στη Wall μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας

Σχετικά Άρθρα
Σε ανοδικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα 21/6 οι βασικοί δείκτες της Wall Streetς μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας που ακολούθησαν την υιοθέτηση από την πλευρά της Federal Reserve μιας πιο σκληρής στάσης απέναντι στον πληθωρισμό.

Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed την προηγούμενη εβδομάδα μονοπώλησε το διεθνές ενδιαφέρον, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να εμφανίζεται έτοιμη πλέον να κινηθεί ταχύτερα για να αντιμετωπίσει μια πιθανή έξαρση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, η Fed την Τετάρτη αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι οι πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων της θα γίνουν το 2023.
Την αλλαγή αυτή στη στάση της Fed επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, ο οποίος δήλωσε ότι είναι λογικό η κεντρική τράπεζα να είναι πιο αυστηρή μετά το πρόσφατο ράλι των τιμών.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια της ακόμα και το επόμενο έτος.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,76% στις 33.876,97 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,4% στις 4.224,79 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,79% στις 14.141,48 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η LegalZoom.com Inc. προχωρά στην αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών της, με την εταιρεία νομικών υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου να στοχεύει να αντλήσει περίπου
516,3 εκατ. δολάρια προσφέροντας 19,12 εκατ. μετοχές.
Οι μετοχές αναμένεται να τιμολογηθούν από 24 δολάρια έως 27 δολάρια, με την εταιρεία να ξεκινά να διαπραγματεύεται στον Nasdaq με το σύμβολο «LZ».

Covid: Φόβοι για δύο… ΗΠΑ - Ξεπέρασαν το 1 δις οι εμβολιασμοί στην Κίνα

Χάνει το ρυθμό της η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος Joe Biden για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως τις 4 Ιουλίου.
Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθούν από αυτήν την επιδημιολογική κρίση, δύο… ΗΠΑ, η μια που θα είναι επαρκώς εμβολιασμένη και η δεύτερη ατελώς, σε μια χρονική στιγμή που αρχίζει να κυριαρχεί η ινδική παράλλαξη του ιού (παράλλαξη Δέλτα), η οποία τείνει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή των προσπαθειών που καταβάλλουν παγκοσμίως τα κράτη για επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα ανακοίνωσε πως έχει χορηγήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων, αν και εκεί και συγκεκριμένα στην πόλη Dongguan η ινδική παράλλαξη έχει κάνει την εμφάνιση της με τις αρχές να προχωρούν από σήμερα Δευτέρα 21/6 σε μαζικά τεστ του πληθυσμού, ύστερα από τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή.
Ανησυχία και προβληματισμός όμως επικρατεί και στην Ευρώπη, με την Πορτογαλία να αναφέρει πως πάνω από το 60% των νέων κρουσμάτων στη Λισαβόνα οφείλεται στην ινδική παράλλαξη, τη στιγμή πάντως που από σήμερα 21/6 αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ενώ μπαίνει τέλος και στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία.

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από τις δηλώσεις Lagarde

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντλώντας ώθηση από τις ενθαρρυντικές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, C. Lagarde για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο +0,7% στις 455,23 μονάδες.
Ο δείκτης διεύρυνε τα κέρδη του μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ.
Η Lagarde δήλωσε σήμερα ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η μετακύλιση [των ανοδικών πιέσεων] μπορεί να γίνει «μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο και τις προσδοκίες», δήλωσε μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συνολικά πάντως, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης «αναμένεται να είναι μέτριος».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
ο γερμανικός DAX κέρδισε 1% στις 15.603,24 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στις 6.602,54 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 7.062,29 μονάδες.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά όταν συνεδριάσει αυτή την Πέμπτη.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 σημείωσε μικρά κέρδη 0,2%.
Η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ είναι προσωρινή και δεν είναι πιθανό οι επιδράσεις να έχουν μακρά διάρκεια, δήλωσε τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 ο Mario Centeno, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να διατηρήσει το τρέχον πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι τον Μάρτιο του 2022, σημείωσε ο Centeno, σε ομιλία σε τραπεζικό συνέδριο στη Λισαβόνα.
Όλες οι αναλύσεις στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα φαινόμενα που σχετίζονται με τον πληθωρισμό είναι προσωρινής φύσης, υπογράμμισε
Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξηγηθεί από αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο σε ορισμένες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τον ίδιο, παράλληλα με τις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας.Διχασμένοι αναμένεται να παραμείνουν οι αξιωματούχοι της Bank of England, σχετικά με το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μετά το άλμα του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Andy Haldane, ήταν ο μοναδικός που ψήφισε τον Μάιο υπέρ της άρσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), το οποίο ανήλθε στις 825 δισ. λίρες.
Σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο Haldane θα εμμείνει στη στάση του, όταν η BoE ανακοινώσει την τελευταία νομισματική της απόφαση την προσεχή Πέμπτη.
Το ερώτημα είναι αν θα τον ακολουθήσουν και άλλοι αξιωματούχοι.
Τον Μάιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,1%, ξεπερνώντας τον στόχο της BoE (2%), για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019.
Κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 3% εντός του 2021, την ώρα οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας κάνουν λόγο για μικρότερη αύξηση στο 2,5%, έως τα τέλη του 2021.

Sell off στην Ασία

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της Fed.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 1,88% στις 3.922 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -3,3%, στις 28.010 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1% στις 28.502 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.529 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,1% στις 52.393 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης