Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το 2021 στη Wall Street θυμίζει το 2004 - Και αυτή θα είναι η συνέχεια...

Morgan Stanley: Το 2021 στη Wall Street θυμίζει το 2004 - Και αυτή θα είναι η συνέχεια...
Ενώ οι ιστορικές συγκρίσεις δεν είναι ποτέ τέλειες, οι επενδυτές μπορούν να αναζητήσουν έως το 2004 στοιχεία για το πώς να ξεπεράσουν τη σημερινή αγορά
Την ώρα που οι επενδυτές στη Wall Street προσπαθούν να τοποθετηθούν με βάση τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλών, υποχρεώνοντας τη Federal Reserve να αλλάξει πολιτική, η Morgan Stanley υπενθυμίζει ότι οι συνθήκες και οι αποτιμήσεις το 2021 ομοιάζουν με αυτές που επικρατούν το 2004.
Και αυτό μας προσφέρει έναν καλό οδηγό για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.
Μετά το τέλος της ύφεσης των ΗΠΑ το 2001, οι αμερικανικές αγορές βρέθηκαν σε μια εποχή στασιμότητας μέχρι το 2003, όταν η ανεργία κορυφώθηκε και τελικά οι αγορές υποχώρησαν, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός της τράπεζας, Andrew Sheets.
Τότε, το 2003, άρχισε ένα μίνι ράλι, κλασικό δείγμα ενός «πρώιμου κύκλου», με ισχυρή απόδοση στη μικρή κεφαλαιοποίηση, κυκλικές μετοχές και εμπορεύματα, με διαλείμματα πληθωρισμού και χαμηλές αξιολογήσεις.
«Αυτό το ράλι σήμαινε ότι οι αγορές μπήκαν στο 2004 με καλύτερες αποτιμήσεις», πρόσθεσε.

Οι ομοιότητες

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των αποτιμήσεων τότε και σήμερα, είπε, αναγνωρίζοντας επίσης πόσο ασυνήθιστες είναι οι τρέχουσες εποχές.
Ο λόγος τιμής προς κέρδη (P / E) των παγκόσμιων μετοχών ήταν 17 φορές σε σύγκριση με 20 φορές σήμερα, το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ ήταν στο 2,30%, έναντι 2,26% σήμερα, ενώ ο VIX ήταν στο 15 στις αρχές του 2004, σε σύγκριση με το 18 σήμερα.
Ο δείκτης DXY του δολαρίου ήταν στις 87 μονάδες την 1η Ιανουαρίου 2004, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 92.
Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινήθηκαν υψηλότερα το 2004 και ο «τόνος της αγοράς άλλαξε» καθώς η οικονομία ανέκαμψε, πρόσθεσε ο Sheets.
Η ενέργεια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι βιομηχανίες και τα βασικά αγαθά ήταν οι τομείς με την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως, ενώ οι υπηρεσίες επικοινωνίας, η υγειονομική περίθαλψη, τα υλικά και η τεχνολογία είχαν τις χειρότερες.

Τι δείχνει η σύγκριση με το 2004

«Εν ολίγοις, το 2004 αντιπροσωπεύει μια πιο μεσαία αγορά μετά από ένα ισχυρό ράλι πρώιμου κύκλου.
Και σήμερα έχουμε παρόμοιες αποτιμήσεις", ανέφερε ο Sheets.
"Και αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι παρόμοιο με κάποιες βασικές προβλέψεις της Morgan Stanley - μια παύση των μετοχών μέσα στην τρέχουσα αγορά bull, χαμηλότερα επιτόκια αλλά ελαφρώς ευρύτερα spread, μέτρια ισχύς στο δολάριο και rotation μετοχών".
Ενώ οι ιστορικές συγκρίσεις δεν είναι ποτέ τέλειες, οι επενδυτές μπορούν να αναζητήσουν έως το 2004 στοιχεία για το πώς να ξεπεράσουν τη σημερινή αγορά, είπε.
Οι μετοχές εκτός ΗΠΑ ξεπέρασαν τις επιδόσεις τους πριν από 17 χρόνια και επιβράβευσαν εκείνους με μια πιο ισορροπημένη κυκλική / αμυντική έκθεση.
Τα ομόλογα με υπεραπόδοση και η μεταβλητότητα της πώλησης των μετοχών ήταν προτιμότερη από τη λήψη άλλου ασφαλίστρου κινδύνου, είπε, σημειώνοντας ότι αυτές ήταν στρατηγικές αυτή τη στιγμή της Morgan Stanley.

Οι διαφορές

Υπάρχουν διαφορές, ωστόσο στη σύγκριση των δύο ετών.
Για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια το 2004, ενώ η Fed μόλις υπέδειξε ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια το 2023.
Το 2004 ήταν επίσης έτος εκλογών και η πολιτική και η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών ήταν διαφορετικά.
Επομένως είναι μια λιγότερο χρήσιμη σύγκριση για τις παγκόσμιες τιμές.
Ωστόσο, ο Sheets ανέφερε ότι στις αρχές του 2004 σημείωσε ένα μέσο σημείο μεταξύ του τέλους της χαλάρωσης και της έναρξης της σύσφιξης, μια αύξηση 25 μ.β. τον Ιούνιο του 2004, προσφέροντας περισσότερα κοινά με σήμερα.
Τέλος, ο Sheets τόνισε πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, σημειώνοντας ότι την 1η Ιανουαρίου 2004 η Fed έδινε έμφαση στη σταθερότητα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο «ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 425 μ.β. τα επόμενα δύο χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης