Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για την παράλλαξη Δέλτα plus – Τρόμος από τις μεταλλάξεις covid

Παγκόσμιος συναγερμός για την παράλλαξη Δέλτα plus – Τρόμος από τις μεταλλάξεις covid
Εμβολιασμοί σε όλους τους ενήλικες στην Ινδία, τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο «τρέμουν» για ενδεχόμενα πισωγυρίσματα και νέες εξάρσεις του κορωνοϊού λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η Ινδία προειδοποιεί τώρα για την παράλλαξη Δέλτα plus, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις Πολιτείες.
Ινδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εν λόγω παράλλαξη - Δέλτα plus – θα μπορούσε να διαφύγει τόσο των εμβολίων όσο και του τείχους ανοσίας, κυρίως λόγω μιας μετάλλαξης που είναι γνωστή και που για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε στην παράλλαξη Β (νοτιοαφρικανική).
Μέχρι στιγμής πάντως, οι ινδικές αρχές κάνουν λόγο για μια παράλλαξη, την οποία παρακολουθούν χωρίς να την έχουν ακόμα χαρακτηρίσει ως «παράλλαξη ανησυχίας» καθώς είναι άγνωστο το εάν η εν λόγω παράλλαξη είναι πιο μεταδοτική, αν και ειδικοί επισημαίνουν ότι η Δέλτα plus είναι ικανή να πυροδοτήσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων.
Πάντως, επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι μόνο η παράλλαξη Δέλτα και ότι υπάρχουν και άλλες παραλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.
Για παράδειγμα, η παράλλαξη Γ (βραζιλιάνικη), η οποία μάλιστα αποδεικνύεται ότι είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα στα παιδιά στη Βραζιλία, προβληματίζει ιδιαίτερα τους Αμερικάνους επιστήμονες μια και παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε Πολιτείες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων.

Μόνη προστασία ο πλήρης εμβολιασμός

Ωστόσο, και παρά την ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια παράλλαξη του ιού, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται από τα μέχρι τώρα εμβόλια, οι επιστήμόνες υποστηρίζουν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν έχουν να φοβούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Όπως επισημαίνουν, έως τώρα καμία από τις γνωστές παραλλάξεις δεν έχει την ικανότητα να διαφύγει των εμβολίων εφόσον έχουν γίνει οι δύο δόσεις.
Ωστόσο, υποστηρίζουν πως υπάρχουν παραλλάξεις που έχουν δείξει την ικανότητα – τόσο εργαστηριακά όσο και στην πραγματικότητα – να μολύνουν εκ νέου ανθρώπους που έχουν νοσήσει ή ανθρώπους που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 178.881.598 και οι νεκροί 3.875.176
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.555.657 κρούσματα και 602.143 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.977.861 και τρίτη σε νεκρούς με 389.302
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 502.586 και τρίτη σε κρούσματα με 17.966.831
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.819.781
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.375.593 και έκτη η Ρωσία με 5.288.766
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.656.538
fasdsafd.JPG
Μήνυμα Putin σε ανεμβολίαστους: Εκτός χώρων εργασίας μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος σας

Μήνυμα στους ανεμβολίαστους κατά της covid ότι δεν θα μπορούν να εργαστούν παντού και ότι μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος τους στέλνει το Κρεμλίνο, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Ρωσία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία κατέγραψε 546 θανάτους από COVID-19, οι περισσότεροι επιβεβαιωμένοι θάνατοι μέσα σε μια μέρα από τον Φεβρουάριο.
«Η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιου είδους διακρίσεις θα υπάρξουν αναπόφευκτα.
Οι άνθρωποι χωρίς εμβολιασμό ή ανοσία δεν θα μπορούν να εργαστούν παντού.
Δεν είναι δυνατόν.
Αυτό θα αποτελέσει απειλή σε αυτούς που είναι γύρω τους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο Putin προειδοποίησε χθες ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας επιδεινώνεται καθώς οι αρχές αρχίζουν να προωθούν την ιδέα τακτικών εμβολιασμών προκειμένου να προσπαθήσουν να ανακόψουν την αύξηση νέων κρουσμάτων.
Οι αρχές προσπαθούν να πείσουν αλλά και να υποχρεώσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προσφέροντας σε αυτούς που ανοσοποιούνται την ευκαιρία να κερδίσουν νέα αυτοκίνητα και διαμερίσματα, ενώ προειδοποιούν αυτούς που αρνούνται ότι κινδυνεύουν με απώλεια εσόδων και απόλυση.
Η Ρωσία έχει εγκρίνει τέσσερα εγχώριας παρασκευής εμβόλια και έχει πουλήσει το βασικό της σκεύασμα, το Sputnik V, σε πολλές ξένες χώρες.

ΗΠΑ: Κάτω από 300 οι θάνατοι σε μια ημέρα – Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 οι ημερήσιοι θάνατοι στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τους 300, γεγονός που δείχνει πως παρά τις παραλλάξεις του ιού, οι εμβολιασμοί κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός που - σύμφωνα με τους επιστήμονες - τους προσφέρει επαρκή προστασία έναντι όλων των γνωστών παραλλάξεων του ιού.
Βάσει των στοιχείων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDD), μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί πάνω από το 53% των Αμερικάνων με μια δόση του εμβολίου.
Τα ημερήσια κρούσματα διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 11.400 – από τα 250.000 που αναφέρονταν καθημερινά τον περασμένο Ιανουάριο – ενώ οι θάνατοι για πρώτη φορά έπεσαν κάτω από τους 300, από πάνω από 3.400 που ήταν στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα δωρίσουν 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX και άλλα 20 εκατομμύρια δόσεις σε συγκεκριμένες χώρες, όπως στην Ταϊβάν, στο Μεξικό, στον Καναδά και στη Νότια Κορέα.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι η εμβολιαστική εκστρατεία χάνει το ρυθμό της, με επιδημιολόγους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να αναδειχθούν δύο… ΗΠΑ μέσα από την επιδημιολογική κρίση, έχοντας από τη μια Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει σε μεγάλο μέρος τον πληθυσμό τους και από την άλλη πληθυσμούς που έχουν ανοσοποιηθεί ατελώς.

Περιορισμοί στην Κίνα παρά τις πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίων

Παρά το ότι έχουν χορηγηθεί πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίων στην Κίνα, σε αρκετές πόλεις της επαρχίας Guangdong οι αρχές επέβαλαν περιοριστικά μέτρα και προχώρησαν σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, λόγω των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Τα νέα κρούσματα αποδίδονται στην κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης και ενδεχομένως και στην χαμηλότερη προστασία των εμβολίων απέναντι σε αυτήν, μια και υπάρχουν αναφορές για μολύνσεις ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως.
Οι αρχές στην επαρχία Guangdong ανακοίνωσαν στις 21 Ιουνίου ότι αναφέρθηκε μία μόλυνση ενώ 230 άτομα υποβάλλονταν σε θεραπεία κατά της COVID-19 σε τοπικά νοσοκομεία, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua.
Στις 20 Ιουνίου, οι αρχές στο Guangzhou, το Shenzhen, το Dongguan και το Foshan, όπου κατοικούν πάνω από 56,2 εκατομμύρια άνθρωποι, άρχισαν να παρακολουθούν στενά την κίνηση ανθρώπων και των οχημάτων που ταξιδεύουν μέσα και έξω από τις πόλεις για να περιορίσουν τη διάδοση του νέου κύματος της covid19.
Την ίδια ημέρα, στην πόλη Zhanjiang, οι αρχές ανέφεραν νέο ξέσπασμα μολύνσεων, όπως και στη Zhuhai, καθώς και σε άλλες 12 μητροπολιτικές πόλεις στην επαρχία Guangdong, με τις αρχές να ζητούν από τους πολίτες να μην ταξιδεύουν εκτός της επαρχίας, εκτός και αν συντρέχει σοβαρός λόγος.
Πάντως, πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως αν και οι εμβολιασμοί έχουν επιταχυνθεί ιδιαίτερα, υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια ανάμεσα στους κατοίκους των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων και πόλεων και σε αυτούς που ζουν στις επαρχίες της χώρας.
Έτσι, αν και τα αστικά κέντρα του Πεκίνου και της Σανγκάης «μετρούν» ποσοστά εμβολιασμένων που κινούνται άνω του 70% και του 80% , σε πολλές επαρχίες της χώρας ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι κάτω του 20%.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, η Κίνα μέσα σε 25 ημέρες πέρασε από τις 100 εκατομμύρια δόσεις στις 200 εκατομμύρια, σε 16 ημέρες έφτασε στα 300 εκατομμύρια δόσεις και έξι μέρες για να περάσει από τις 800 εκατομμύρια δόσεις στις 900 εκατομμύρια δόσεις.
Σκοπός της Κίνας είναι έως τα τέλη του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
423214232312313223131313.JPG
Ανησυχία στην Ινδία για την παράλλαξη Δέλτα plus

Αν και στην Ινδία εξακολουθούν να μειώνονται τα κρούσματα, ανησυχία υπάρχει για την παράλλαξη Δέλτα plus, η οποία κατά τους επιστήμονες δεν αποκλείεται να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων και του τείχους ανοσίας.
Σε τουλάχιστον τρεις Πολιτείες της Ινδίας έχουν εντοπιστεί κρούσματα με την παράλλαξη Δέλτα plus, αν και ακόμα δεν είναι γνωστό το κατά πόσο η νέα αυτή παράλλαξη είναι πιο μεταδοτική από την αρχική παράλλαξη Δέλτα.
Μέχρι στιγμής 21 κρούσματα της νέας παράλλαξης έχουν εντοπιστεί στο κρατίδιο Maharashtra, τρία στο νότιο κρατίδιο της Kerala και ένα κρούσμα στο κρατίδιο Madhya Pradesh.
Την ίδια στιγμή πάντως, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.167 ασθενείς με την COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 42.640 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Η Ινδία μετρά 389.302 νεκρούς επί συνόλου 29.977.861 μολύνσεων, τουλάχιστον σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τον οποίο όμως ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ υποτιμημένο.
Τα κρούσματα υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 50.000 σε ημερήσια βάση για πρώτη φορά έπειτα από 91 ημέρες - ξεεπερνούσαν τα 400.000 για αρκετές ημέρες την περίοδο Απριλίου-Μαΐου – ενώ και τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 662.521 (–40.366 σε 24 ώρες), κάτω από το επίπεδο των 700.000 για πρώτη φορά έπειτα από 79 ημέρες.
Σημειώνεται πως η Ινδία άρχισε τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, πραγματοποιώντας το τελευταίο 24ωρο τον αριθμό ρεκόρ των 7,5 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Φόβοι και στην Ευρώπη – Ιταλία: Πετά τια μάσκες σε εξωτερικούς χώρους από 28/6

Απειλή όμως συνιστά η ινδική παράλλαξη του ιού και για την Ευρώπη, όπου σε πολλά κράτη - π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία - καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων.
Παρόλο αυτά στην Ιταλία αποφάσισαν να μπει τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τις 28 Ιουνίου, η οποία θα έχει εφαρμογή στις «λευκές ζώνες» της χώρας, όπου η εξάπλωση του ιού έχει μειωθεί περισσότερο.
Επί της ουσίας η απόφαση αυτή θα ισχύσει σε όλη τη χώρα, πλην της μικρής Κοιλάδας Αόστα (βόρεια), αν και εκτιμάται ότι έως τις 28/6 και αυτή η περιφέρεια θα έχει ενταχθεί στις «λευκές ζώνες».
Σημειώνεται πως από τις 21/6 η Γαλλία ήρε και αυτή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ ήρε και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ενώ και στο Βέλγιο από τις 27/6 χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα όσον αφορά την εστίαση και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Ωστόσο, οι μάσκες παραμένουν, κάτι που συμβαίνει και στη Γερμανία στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους.
6464747345634634634634634643.JPG
Αγγλία: Εμβολιασμοί από τις 18/6 σε όλους τους ενήλικες

Στον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων άνω των 18 ετών προχώρησε από τις 18/6 η Αγγλία, η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων μέσα στον επόμενο μήνα.
Η κυβέρνηση Johnson ανέστειλε το προγραμματισμένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας που είχε προαναγγελθεί για την 21η Ιουνίου, παρατείνοντας το lockdown έως τις 19 Ιουλίου λόγω της αύξησης των περιστατικών μόλυνσης εξαιτίας της κυριαρχίας της ινδικής παράλλαξης του ιού.
«Η προσφορά σε όλους τους ενήλικες μιας δόσης εμβολίου χωρίς να έχουν συμπληρωθεί 200 ημέρες από την ενεργοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συλλογικά επιτεύγματα της χώρας μας, έχοντας διασώσει περισσότερες από 14.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τώρα» ανέφερε ο Boris Johnson.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 σε περισσότερα από 42 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου ποσοστό 80% των ενηλίκων, ενώ ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% από αυτούς έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Αγγλία, στην Ουαλία, στη Σκωτία, αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία υλοποιούν η καθεμιά το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών.
Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν ήδη διαθέσει εμβόλια σε κάθε ενήλικο, ενώ η Σκωτία τα προσφέρει σε όλους με ηλικία άνω των 30 ετών.

Αυστραλία: Μάσκες και στη Νέα Νότια Ουαλία

Παρατείνεται για μια εβδομάδα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στο Σίδνεϊ και στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ύστερα από τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία αποδίδονται και αυτά στην παράλλαξη Δέλτα.
Τα οκτώ από τα δέκα συνολικά περιστατικά που αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο, είναι επαφές που είχαν στο σπίτι τους προηγούμενα περιστατικά μόλυνσης που βρίσκονταν σε απομόνωση.
Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας για ακόμη μία εβδομάδα από σήμερα 22/6 το πρωί, παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι δεν ανακοίνωσαν περισσότερους περιορισμούς, καθώς η συρροή αυξήθηκε στα 21 περιστατικά μόλυνσης μέσα σε έξι ημέρες.

Βρετανία: Θα χρειαστούν ακόμη 5 χρόνια για το εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλες τις μεταλλάξεις του Covid

Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να έχει αρκετό δρόμο κόμη, καθώς σύμφωνα με τον αρχίατρο της Μεγάλης Βρετανίας ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, παρά το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid – 19.
Μία περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία ανεβλήθη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.
Ο ιατρός Chris Whitty δήλωσε ότι το τρέχον κύμα μολύνσεων Covid λόγω της παραλλαγής Delta πιθανότατα θα ακολουθηθεί από μια νέα αύξηση κρουσμάτων το χειμώνα.
Σημείωσε επίσης, πως ο Covid, «θα συνεχίσει να εκπλήσσει» και θα υπάρξουν ακόμη αρκετές μεταλλάξεις κατά την επόμενη περίοδο.
Επισήμανε δε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πέντε χρόνια πριν υπάρξουν εμβόλια που θα μπορούσαν να «κρατήσουν γραμμή άμυνας» σε πολύ μεγάλο βαθμό έναντι μιας σειράς παραλλαγών κορωνοϊού.
Και μέχρι τότε, πρόσθεσε, θα χρειαστούν νέα προγράμματα εμβολιασμού και αναμνηστικές δόσεις, όπως αναφέρει το CNBC.

Μ. Βρετανία: Το 99% των κρουσμάτων προέρχεται από την ινδική μετάλλαξη

Μαζί με τα κρούσματα αυξάνεται και η ανησυχία των ειδικών στη Βρετανία για την ινδική μετάλλαξη, η οποία διασπείρεται με ταχύτατο ρυθμό.
Σε μία μόλις εβδομάδα, οι μολύνσεις από το ινδικό στέλεχος αυξήθηκαν κατά 80% και σχεδόν 76.000 πολίτες στη Βρετανία έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τη μετάλλαξη.
Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού συστήματος υγείας, η ινδική παραλλαγή επικρατεί σε τέτοιο βαθμό που εντοπίζεται στο 99% των κρουσμάτων στη Βρετανία.
Η αναζωπύρωση του ιού στη χώρα προκαλείται, όπως έχει διαπιστωθεί, από νέους ανεμβολίαστους ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της μόλυνσης από την ινδική μετάλλαξη αυξήθηκε στους 806 από 383, αν και μόνο ένας στους δέκα από τους πλήρως εμβολιασμένους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την προσβολή από τη μετάλλαξη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα εμβόλια προστατεύουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ινδική μετάλλαξη είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική που επικράτησε τον χειμώνα και αύξησε σημαντικά τα κρούσματα στη Βρετανία.
Τώρα η ινδική μετάλλαξη έχει ανατρέψει τα δεδομένα, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Βoris Johnson, να ανακοινώνει την αναβολή της ολικής επαναφοράς στην κανονικότητα για τις 19 Ιουλίου, από τις 21 Ιουνίου που ήταν προγραμματισμένο αρχικά να γίνει.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης