Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Προβάδισμα νίκης για το CDU, με επτά μονάδες μπροστά από τους Πράσινους

Γερμανία: Προβάδισμα νίκης για το CDU, με επτά μονάδες μπροστά από τους Πράσινους
Σύμφωνα με δημοσκόπηση οι 8 στους 10 θεωρούν απρόβλεπτο το πολιτικό σκηνικό έως το Σεπτέμβριο μετά την αποχώρηση της Angela Merkel
Σχετικά Άρθρα

Διαπιστώνεται αέρας νίκης για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου καθώς διαμορφώθηκε στις επτά μονάδες η διαφορά απέναντι στους Πράσινους, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Deutsche Welle, την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.
Την Angela Merkel φιλοδοξεί να διαδεχθεί στην καγκελαρία ο νέος πρόεδρος της CDU Armin Laschet , και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι μάλλον ενθαρρυντικές για αυτόν.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση Deutschland-Trend για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η κεντροδεξιά συμμαχία των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές) υπό τον Laschet παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 28%.
Οι Πράσινοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 21%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) περιορίζονται στην τρίτη θέση με 15%.
Ακολουθούν το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), οι Φιλελεύθεροι (FDP) και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).
Ρεαλιστική φαίνεται με αυτά τα δεδομένα μία κυβέρνηση συνασπισμού της Κεντροδεξιάς με τους Πράσινους, αλλά εξίσου πιθανή θα ήταν μία μετεκλογική συμμαχία της CDU με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πτώση Πράσινων

Σύμφωνα πάντα με το Deutschland-Trend το 39% των ερωτηθέντων εκφράζει την προτίμησή του για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες, ορίζοντας και τον καγκελάριο.
Μόλις το 16% θα επιθυμούσε να δει πρώτο κόμμα τους Πράσινους.
Στα τέλη Μαΐου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%.
Ηγετικό ρόλο για τους Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να επιθυμεί ένα ποσοστό 16% των ψηφοφόρων.
Πάντως, οι τρεις ψηφοφόροι στους δέκα δεν υποστηρίζουν κανένα από αυτά τα σενάρια.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι Πράσινοι είχαν κάνει άλμα στις δημοσκοπήσεις και κατέκτησαν την πρώτη θέση, μόλις έδωσαν το χρίσμα για την καγκελαρία στην 40χρονη Annalena Baerbock
Ωστόσο η πρωτιά δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις.

«Χάσμα γενεών»

Σε άλλη δημοσκόπηση για το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του τηλεοπτικού δικτύου ZDF οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται σταθερά, φτάνοντας το 29%.
Στο 22% παραμένουν οι Πράσινοι, στο 14% περιορίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες.
Από 10% συγκεντρώνουν οι Φιλελεύθεροι και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), ενώ η Αριστερά κυμαίνεται στο 7%.
Στο ερώτημα «ποιον υποστηρίζετε για καγκελάριο;» το 34% των ερωτηθέντων εκφράζει την προτίμησή του για τον χριστιανοδημοκράτη  Armin Laschet, το 26% για τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και μόλις το 24% για την Annalena Baerbock.
Προφανές είναι όμως και το χάσμα των γενεών: στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών η υπεροχή της Baerbock είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς η υποψήφια των Πρασίνων συγκεντρώνει το 56% των προτιμήσεων, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών υποχωρεί στο 11%.

Αβεβαιότητα

Πάντως, οι οκτώ στους δέκα υποστηρίζουν ότι προς το παρόν είναι αδύνατον να προβλεφθεί ο νικητής των εκλογών του Σεπτεμβρίου και ένας βασικός λόγος για την αβεβαιότητα που επικρατεί είναι η αποχώρηση της Angela Merkel από την πολιτική.
Σχολιάζοντας με χιούμορ την εξέλιξη αυτή, ο σκιτσογράφος της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung (TAZ) απεικονίζει τη Merkel να αγορεύει στη Βουλή και να λέει: «Μην στενοχωριέστε, μόλις ακούσετε τις προγραμματικές δηλώσεις του Λάσετ θα καταλάβετε ότι στην πραγματικότητα δεν έχω αποχωρήσει…», σχολιάζεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης