Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Προς τρίτη δόση η Μ. Βρετανία - ΠΟΥ: Νέο κύμα στην Ευρώπη - Απογοήτευση για CureVac

Covid: Προς τρίτη δόση η Μ. Βρετανία - ΠΟΥ: Νέο κύμα στην Ευρώπη - Απογοήτευση για CureVac
20 δις δολάρια για αγορά εμβολίων από την Παγκόσμια Τράπεζα - ΠΟΥ: Αναπόφευκτο ένα νέο κύμα μολύνσεων στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Με την παράλλαξη Δέλτα να πλήττει τον πλανήτη και να απειλεί να καταστρέψει κάθε βήμα προόδου και επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να χορηγήσει και τρίτη δόση εμβολίου στους ηλικιωμένους και στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αν και η κυβέρνηση Johnson δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την χορήγηση της τρίτης δόσης από τον Σεπτέμβριο αρχής γενομένης με τους ανθρώπους ηλικίας 70 ετών και άνω, με τους τροφίμους γηροκομείων, με τους ανοσοκατασταλμένους και με άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Και ενώ η Μ. Βρετανία αρχίζει να σκέφτεται την χορήγηση και τρίτης δόσης, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι αποτελεί ακόμα μακρινό όνειρο το τέλος της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν κατάφερε να υλοποιήσει τη δέσμευση του για τη διανομή 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έως τα τέλη Ιουνίου.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει λιγότερες από 24 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 10 κράτη.
Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Πέμπτη 1 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid, το οποίο θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ καθώς και σε 6 ακόμα χώρες της Ευρώπης.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 182.312.882 και οι νεκροί 3.949.126
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.666.245 κρούσματα και 604.719 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.411.634 και τρίτη σε νεκρούς με 399.459
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 518.066 και τρίτη σε κρούσματα με 18.557.141
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.837.265
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.472.722 και έκτη η Τουρκία με 5.425.652
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.817.316 και όγδοη η Αργεντινή με 4.470.374
  Ένατη η Ιταλία με 4.259.909 και δέκατη η Κολομβία με 4.240.982
asfdfsda.JPG

ΠΟΥ: Αναπόφευκτο ένα νέο κύμα μολύνσεων στην Ευρώπη – Αύξηση 10% στα κρούσματα

Τη θέση πως είναι αναπόφευκτο ένα νέο κύμα μολύνσεων στην Ευρώπη διατύπωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge.
Σε δηλώσεις του ο Kluge υποστήριξε ότι «μια περίοδος 10 εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας μειώνονταν τα κρούσματα της covid-19 στην Ευρώπη έφτασε στο τέλος της και ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, αν οι πολίτες και οι πολιτικοί δεν παραμείνουν πειθαρχημένοι».
Όπως είπε ο Kluge, την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω των ταξιδίων, των συγκεντρώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων.
«Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο μιας γρήγορα εξελισσόμενης κατάστασης: Ένα νέο στέλεχος ανησυχίας - το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα- και μια περιοχή όπου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κρατών, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά της covid-19.
Θα υπάρξει ένα νέο κύμα στην περιοχή της Ευρώπης, αν δεν παραμείνουμε πειθαρχημένοι» υποστήριξε ο Kluge.

Σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ελεύθερες οι μετακινήσεις στην Ευρώπη

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» που εναρμονίζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες και διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών, με ασφάλεια, εντός της Ευρώπης.
Το πιστοποιητικό έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες και το χρησιμοποιούν ήδη εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ.
Από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι απαραίτητο και στην Ελβετία.
Το πιστοποιητικό συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι του Covid: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).
Διαθέσιμο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά) το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα διαθέτει ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες πλοίων ή τρένων και τις εθνικές Αρχές.
Βάσει του κανονισμού που διέπει το «Πράσινο Πιστοποιητικό», στον οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson), σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid - 19.
Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).

Το σενάριο του φρένου

Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανησυχητικής μετάλλαξης του ιού, προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης», με τη δυνατότητα επανεισαγωγής ταξιδιωτικών περιορισμών.
Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Οι πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να δικαιολογούνται και να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 είναι ένα προσωρινό εργαλείο.
Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.

Μ. Βρετανία: Προς τρίτη δόση από Σεπτέμβριο

Την χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μελετά η βρετανική κυβέρνηση.
Αν και η κυβέρνηση Johnson δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την χορήγηση της τρίτης δόσης από τον Σεπτέμβριο αρχής γενομένης με τους ανθρώπους ηλικίας 70 ετών και άνω, με τους τροφίμους γηροκομείων, με τους ανοσοκατασταλμένους και με άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι η Μ. Βρετανία έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση το 85% των ενηλίκων, ενώ πάνω από το 60% των πολιτών έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Η επιτυχία των εμβολιασμών εκτιμάται ότι θα συνδράμει στην άρση του lockdown που ισχύει στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου, παρά την αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της παράλλαξης Δέλτα.

ΗΠΑ: Δεν τα κατάφερε ο Biden με τη διανομή των εμβολίων

Με τις ΗΠΑ να μην καταφέρνουν να επιτύχουν το στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος Biden έτσι ώστε έως τις 4 Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων Αμερικάνων έστω με μια δόση, ο Biden δεν κατάφερε να υλοποιήσει και την έτερη δέσμευση του για τη διανομή 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έως τα τέλη Ιουνίου οι ΗΠΑ είχαν διανείμει λιγότερες από 24 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 10 χώρες, με τον Λευκό Οίκο πάντως να υποστηρίζει πως οι παραδόσεις εμβολίων θα επιταχυνθούν τις επόμενες ημέρες και ότι το πρόβλημα δεν εναπόκειται στην εξασφάλιση των απαραίτητων δόσεων αλλά σε μια σειρά νομικών, υγειονομικών, συνοριακών και τελωνειακών ζητημάτων.
Εν τω μεταξύ, την επαναφορά περιοριστικών μέτρων, όπως την χρήση μάσκας, εξετάζουν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η οποία εκτιμάται πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει γίνει κυρίαρχη στην αμερικανική επικράτεια.
Με τον μισό αμερικανικό πληθυσμό να μην έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι ειδικοί προειδοποιούν για μια νέα έξαρση κρουσμάτων από το φθινόπωρο, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι φωνές για τον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Ήδη στο Λος Άντζελες αποφασίστηκε να φορούν στο εξής μάσκα όλοι οι πολίτες – είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι – σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
645444564646464564.JPG
Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 20 δις δολάρια η χρηματοδότηση για την αγορά εμβολίων

Στα 20 δις δολάρια αυξάνει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 η Παγκόσμια Τράπεζα.
Αν και ο προηγούμενος στόχος ήταν τα 12 δις δολάρια, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το ποσό αυτό, επικαλούμενη δραστική αύξηση της ζήτησης για συνολική χρηματοδότηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι η τράπεζα έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 51 αναπτυσσόμενες χώρες για την αγορά και τη διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19, ενώ θα προσθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερες από 25 χώρες σύντομα.
Όπως είπε, συνολικά 41 αιτήματα έχουν ληφθεί από αφρικανικές χώρες, όπου ποσοστό μικρότερο του 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότρυναν τις χώρες της ομάδας G20 να αγκαλιάσουν τους στόχους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τουλάχιστον στο 40% μέχρι το τέλος του 2021 και 60% για το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Παρότρυναν επίσης τις μεγαλύτερες οικονομίες της G20, οι υπουργοί Οικονομικών των οποίων θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ιταλία, να υιοθετήσουν τον στόχο για διάθεση τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα στη χρονιά, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και να εξαλείψουν τα εμπορικά εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού των εμβολίων.

Ινδία: Υποχωρεί το κύμα πανδημίας αλλά μια ανάσα… από τους 400.000 νεκρούς

Σε σαφή καθοδική τροχιά είναι το κύμα πανδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, αν και η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από τους 400.000 νεκρούς.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.005 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 48.786 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι επί του παρόντος 523.257.
Η Ινδία μετρά επισήμως 399.459 νεκρούς επί συνόλου 30.411.634 μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Αυστραλία: Σε lockdown 10 εκατομμύρια πολίτες

Σε lockdown παραμένουν περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες στην Αυστραλία λόγω της επέλασης της παράλλαξης Δέλτα.
Η Νέα Νότια Ουαλία, η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, ανέφερε σήμερα 24 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης της COVID-19 τη στιγμή που το Σίδνεϊ βρίσκεται στη μέση της εφαρμογής ενός σκληρού lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων.
Η Αυστραλία μάχεται να περιορίσει ταυτόχρονα ξεσπάσματα μετάδοσης των μολύνσεων σε αρκετές πολιτείες και περίπου το 50% των Αυστραλών έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να προληφθεί ένα μεγάλο ξέσπασμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.
Στο Σίδνεϊ, στο Περθ, στο Μπρίσμπεϊν και στο Ντάργουιν έχουν επιβληθεί lockdown, μετά από μήνες κατά τους οποίους η Αυστραλία είχε σχεδόν εξαλείψει τον κορωνοϊό.
Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από το τελευταίο ξέσπασμα των κρουσμάτων στη Νέα Νότια Ουαλία, που έχει επηρεαστεί πιο σοβαρά από τις υπόλοιπες πολιτείες της Αυστραλίας, πλησίασε τα 200 κρούσματα.

ΠΟΥ: Χωρίς φως στο τούνελ στη Λατινική Αμερική - Μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 μειώνεται στη Βόρεια Αμερική, αλλά στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού «εξακολουθεί να μην αναμένεται στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO).
Καθώς τα ποσοστά μολύνσεων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μειώνονται, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μόλις ένα στα δέκα άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.
8768678686666565555555.JPG
Απογοήτευση από CureVac

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας CureVac για το δύο δόσεων mRNA εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 48%, οριακά μόνο βελτιωμένη σε σχέση με το 47% που είχαν δείξει τα απογοητευτικά προκαταρκτικά αποτελέσματα προ δύο εβδομάδων, όσον αφορά την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα σε όλους τους ενήλικες.
Η αποτελεσματικότητα είναι στο 53% για τα άτομα 18 έως 60 ετών όσον αφορά οποιαδήποτε νόσηση (ελαφριά, μέτρια ή σοβαρή) και ανεβαίνει στο 77% στην ίδια ηλικιακή ομάδα για τις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής νόσου (όταν εξαιρούνται οι ήπιες περιπτώσεις λοίμωξης).
Τέλος, η αποτελεσματικότητα στα άτομα 18-60 ετών εμφανίστηκε στο 100% έναντι της πιθανότητας νοσηλείας ή θανάτου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac δήλωσε ότι «στην τελική ανάλυση, το εμβόλιο CVnCoV εμφάνισε ισχυρή αξία από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς προστάτευσε πλήρως τα άτομα 18 έως 60 ετών από νοσηλεία και θάνατο, ενώ είχε αποτελεσματικότητα 77% έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσου, ένα 'προφίλ' αποτελεσματικότητας που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και στη δυναμική εξάπλωση των παραλλαγών».
Τα τελικά στοιχεία της δοκιμής HERALD -που έγινε σε 40.000 εθελοντές σε Ευρώπη και Νότια Αμερική - εστάλησαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για αξιολόγηση.
Η τελική ανάλυση βασίστηκε σε συνολικά 228 περιστατικά μόλυνσης, έναντι 134 στην προκαταρκτική.
Η εταιρεία τόνισε ότι η δοκιμή του εμβολίου της έγινε σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον, όπου κυκλοφορούσαν πλέον 15 διαφορετικές παραλλαγές του κορωνοϊού, αντίθετα με τις δοκιμές των άλλων mRNA εμβολίων που είχαν προηγηθεί και είχαν αντιμετωπίσει βασικά μόνο το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος.

Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα το εμβόλιο της Moderna

Η Moderna γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο της παρήγαγε προστατευτικά αντισώματα κατά της Παραλλαγής Δέλτα, που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Οι ερευνητές της Moderna πραγματοποίησαν ελέγχους σε δείγματα αίματος από οκτώ άτομα για αντισώματα έναντι εκδοχών της πρωτεΐνης ακίδα από διαφορετικές παραλλαγές κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα, που εμφανίστηκε αρχικώς στην Ινδία.
Το εμβόλιο «παρήγαγε τίτλους εξουδετέρωσης έναντι όλων των παραλλαγών που δοκιμάστηκαν», ανέφερε η φαρμακευτική εταιρεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προστατευτικές πρωτεΐνες ονομάζονται εξουδετερωτικά αντισώματα επειδή είναι ικανές να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα.
Σε σύγκριση με την ποσότητα αντισωμάτων που παράγονται έναντι της αρχικής έκδοσης του ιού, τα επίπεδα εξουδετέρωσης έναντι της Δέλτα μειώθηκαν κατά 2,1 φορές.
Τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν κατά 4,2 φορές έναντι του στελέχους eta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία, και κατά οκτώ φορές έναντι μιας νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε στην Αγκόλα και ονομάζεται A.VOI.V2.
Σύμφωνα με την εργαστηριακή μελέτη, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, μολονότι μειωμένα, εξακολουθούν να θεωρούνται αρκετά υψηλά για την πρόληψη ασθενειών, καθώς το εμβόλιο τύπου mRNA δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική αντίδραση με ένα πλεόνασμα αντισωμάτων έναντι του αρχικού στελέχους.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη μελέτη των παραλλαγών, τη δημιουργία δεδομένων και την κοινοποίησή τους όποτε καθίστανται διαθέσιμα. Αυτά τα νέα δεδομένα ενθαρρύνουν και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο της Moderna προσφέρει προστασία έναντι των παραλλαγών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.
Υπενθυμίζεται ότι η Moderna έχει προχωρήσει σε έρευνα που δείχνει ότι το εμβόλιο της παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των παραλλαγών άλφα, βήτα και γάμμα.

Ισχυρός ο συνδυασμός εμβολίων Pfizer - AstraZeneca

Αποτελεσματικός αποδεικνύεται ο συνδυασμός των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer σύμφωνα με τα στοιχεία της πολύ ενθαρρυντικής βρετανικής μελέτης Com-Cov, της πρώτης στον κόσμο που διερευνά την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών διαφορετικών εμβολίων.
Η μελέτη εξέτασε εναλλακτικά τη χορήγηση δύο δόσεων Pfizer/BioNTech, δύο AstraZeneca (ΑΖ) ή έναν συνδυασμό τους (πρώτα το ένα και μετά το άλλο ή αντίστροφα).
Όπως αναφέρεται, όλοι οι συνδυασμοί «δούλεψαν καλά».
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις ΑstraZeneca, μπορεί να έχουν ακόμη πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση, αν κάνουν μια τρίτη ενισχυτική δόση από άλλο εμβόλιο το φθινόπωρο, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Μερικές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε ανάμιξη εμβολίων: Η Ισπανία και η Γερμανία χορηγούν εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) ως δεύτερη δόση σε νεότερους ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση με ΑstraZeneca.
Βάσει της μελέτης, ο συνδυασμός πρώτη δόση ΑstraZeneca - δεύτερη δόση Pfizer παράγει περισσότερα αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα από ό,τι ο αντίστροφος συνδυασμός, δηλαδή πρώτη δόση Pfizer - δεύτερη ΑstraZeneca.
Και οι δύο αυτοί συνδυασμοί παράγουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι οι δύο δόσεις ΑstraZeneca.
Το σχήμα πρώτα Pfizer - μετά ΑstraZeneca παράγει σχεδόν επτά φορές χαμηλότερα αντισώματα σε σχέση με δύο δόσεις Pfizer, αλλά πέντε φορές περισσότερα σε σχέση με τα αντισώματα μετά από δύο δόσεις ΑstraZeneca.
Συνοπτικά, οποιοσδήποτε συνδυασμός Pfizer/Pfizer ή ΑstraZeneca /Pfizer ή Pfizer/ ΑstraZeneca παράγει ισχυρότερη απόκριση σε επίπεδο αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων, σε σχέση με τον συνδυασμό ΑstraZeneca/ΑstraZeneca.
Τα περισσότερα αντισώματα παράγονται μετά από δύο δόσεις Pfizer, ενώ η ισχυρότερη κυτταρική ανοσία από τον συνδυασμό πρώτη δόση ΑΖ-δεύτερη Pfizer.
Το σχήμα πρώτα ΑstraZeneca - μετά Pfizer είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό όσο οι δύο δόσεις Pfizer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης