Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιρλανδία και άλλα εννέα κράτη δεν υπέγραψαν τη συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Η Ιρλανδία και άλλα εννέα κράτη δεν υπέγραψαν τη συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Σύμφωνα με πηγές του Reuters επιφυλάσσεται για το ποσοστό του φορολογικού συντελεστή των εταιρικών κερδών στο 15%

Σχετικά Άρθρα

 Η Ιρλανδία αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή δήλωση που υποστηρίχθηκε από 130 από τις 139 χώρες οι οποίες διαπραγματεύτηκαν μια ριζική αναθεώρηση του παγκόσμιου καθεστώτος φορολόγησης των πολυεθνικών στον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με όσα επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2021.
Το γραφείο του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Paschal Donohoe, ο οποίος διαπραγματεύεται εξ ονόματος της Ιρλανδίας στον ΟΟΣΑ, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η μεταρρύθμιση

Η δήλωση των 130 χωρών ανέφερε ότι υποστηρίζεται η πρότασηη για επιβολή φορολογικού συντελεστή τουλάχιστον 15% στα εταιρικά κέρδη και την απόδοση μεγαλύτερων φορολογικών εσόδων εκ μέρους των μεγαλύτερων πολυεθνικών παγκοσμίως στις χώρες όπου παράγονται τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιρλανδία στη συνάντηση εξέφρασε εν γένει συμφωνία με τη δήλωση των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, αλλά επιφυλάσσεται ως προς το φορολογικό συντελεστή 15%.

Οι απώλειες

Ο φορολογικός ασυντέλεστης 12,5% που έχει υιοθετήσει η χώρα έχει συμβάλει στην προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στη χώρα και η Ιρλανδία εχει επιφυλάξεις για τις αλλαγές.
Ο Donohoe έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει οποιαδήποτε συμφωνία να επιτρέπει σε μικρές οικονομίες όπως η Ιρλανδία να μπορούν να χρησιμοποιούν τον ανταγωνισμό ως προς τους φορολογικούς συντελεστές ως μοχλό για την αντιστάθμιση των πλεονεκτημάτων που διαθετουν οι μεγαλύτερες χώρες στην προσέλκυση νέων θέσεων εργασίας και σημαντικών επενδύσεων.

Φορολογικός ανταγωνισμός

Οι επικριτές της στάσης της Ιρλανδίας επισημαίνουν ότι χώρες χαμηλής φορολόγησης όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσελκύουν ένα δυσανάλογο όγκο Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, με τις πολυεθνικές να απασχολούν έναν στους οκτώ Ιρλανδούς εργαζόμενους.
Η Donohoe είπε επίσης ότι αναμένει ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα επιτρέψει στις εταιρείες να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών τους όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα σε επενδύσεις στην Έρευνας και Ανάπτυξη – μείζον ζήτημα για την Ιρλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης