Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για το 4ο κύμα - Αργία στη Wall Street

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για το 4ο κύμα - Αργία στη Wall Street
Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για το 4ο κύμα
Σχετικά Άρθρα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν σήμερα 5.7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,  καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, απειλεί την ανάκαμψη και με τους επενδυτές να ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις και τις κινήσεις τους τα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιούνιο.
Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η Wall Street, λόγω αργίας για την 4η Ιουλίου.
Το μεγάλο θέμα όμως που κυριαρχεί στις αγορές τις τελευταίες ημέρες είναι η περίφημη μετάλλαξη Δέλτα, που απειλεί την επιστροφή στην κανονικότητα αφού σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου σημειώνεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και ήδη σε κάποιες από αυτές επανέρχεται η πιθανότητα του lockdown.
Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από τη συνεδρίαση της Fed την προσεχή Τετάρτη για τα Επιτόκια και τη Νομισματική Πολιτική των ΗΠΑ όπου και ο παραμικρός υπαινιγμός στο πως και στο πότε αυτά θα αλλάξουν στο μέλλον, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην τάση και στη μεταβλητότητα των αγορών.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε +0,08% στις 15.661,97 μονάδες
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο + 0,22% στις 6.567,54 μονάδες
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημελιωσε κέρδη +0,58% στις 7.164,47 μονάδες

Παράλληλα το ενδιαφέρον στράφηκε στην κρίσιμη συνεδρίαση του OPEC+ σήμερα, όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ανά μήνα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, ώστε να διατεθούν στην αγορά επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως για το υπόλοιπο του 2021.
Η συνεδρίαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετά τις διαφωνίες της περασμένης εβδομάδας για το κατά πόσον θα επεκταθούν σε διάρκεια οι περικοπές στην παραγωγή αργού που συνεχίζονται λόγω της πανδημίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανθίστανται στην επέκταση.
Το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, επικαλούμενο δύο πηγές του, μετέδωσε ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία.
Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η αναβολή σημαίνει ότι ο OPEC+ θα συνεχίσει την παραγωγή με βάση τις υπάρχουσες συμφωνημένες περικοπές.
Ο OPEC+ δεν κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλόκαραν ορισμένες πτυχές της συμφωνίας, και οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται σήμερα.
Ο OPEC+ συμφώνησε την Παρασκευή να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και να παρατείνει τις υπόλοιπες περικοπές έως το τέλος του 2022, αντί να τερματιστούν τον Απρίλιο του 2022.
Τα ΗΑΕ συμφώνησαν να διοχετεύσουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, αλλά αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την χρονική επέκταση των περικοπών.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απέκρουσε την αντίθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην προτεινόμενη συμφωνία του OPEC+ καλώντας για συμβιβασμό και λογική προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή διάσκεψη του αναφερόμενου οργανισμού.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών ενισχύθηκε ο σύνθετος PMI Ευρωζώνης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 59,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 57,1 τον Μάιο, με οδηγό την ανάπτυξη των κλάδων μεταποίηση και υπηρεσιών.
Πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα επέκτασης για τον δείκτη.
Μάλιστα, στην Ισπανία ο δείκτης εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών.
Η Ιρλανδία σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι ο σύνθετος δείκτης επιβραδύνθηκε οριακά έναντι του Μαΐου.

Κλειστή η Wall Street λόγω της Ημέρας της Εθνικής Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ λόγω της εθνικής αργίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, η οποία εορτάσθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο Nasdaq θα επαναλειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη 6 Ιουλίου.
Η Ένωση του Κλάδου των Χρεογράφων και των Χρηματοπιστωτικών Αγορών συνέστησε επίσης να παραμείνει κλειστή η αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ για τη σημερινή ημέρα.
Οι αγορές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του χρυσού και του πετρελαίου στις ΗΠΑ, επίσης δεν θα λειτουργήσουν σήμερα.
Οι αγορές συναλλάγματος παραμένουν ανοικτές.
Η επόμενη αργία για τις αγορές στις ΗΠΑ είναι η Ημέρα της Εργασίας (αντίστοιχο της Εργατικής Πρωτομαγιάς), στις 6 Σεπτεμβρίου.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά των παραλλάξεων covid – Χαλαρώνει στις 19/7 το lockdown η Αγγλία

Με λίγο παραπάνω από το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας είναι στραμμένο στις παραλλάξεις της covid, και ιδιαίτερα στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία τείνει να κυριαρχήσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς ήδη αυξάνει δραματικά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Biden μπορεί να υποστήριξε ότι έχουμε πάρει το πάνω χέρι έναντι της πανδημίας αλλά παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει και για οριστική νίκη, ενώ στη Μ. Βρετανία, όπου τουλάχιστον το 83% του πληθυσμού έχει κάνει ήδη μια δόση, ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 5/7 το σχέδιο του για την χαλάρωση του lockdown στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι στο υψηλότερο τους σημείο από τον περασμένο Ιανουάριο.
Και ενώ η Γαλλία προειδοποιεί για την έλευση του δ’ κύματος, και ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων, οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, καθώς τα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλάξεων του ιού.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα να επιβραδύνεται τον Ιούνιο.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.939 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,64%, στις 28.598 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,7% στις 28.120 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο στις 3.534 μονάδες.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών Ιουνίου της Caixin/Markit, υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών, στις 50,3 μονάδες, έναντι 55,1 μονάδες τον Μάιο.
Ο Sensex κατέγραψε κέρδη 0,44% στις 52.803 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης