Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Κίνα επιβεβαιώνει τις επαφές με Γαλλία και Γερμανία

Bloomberg: Η Κίνα επιβεβαιώνει τις επαφές με Γαλλία και Γερμανία

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να μιλήσει αυτήν την εβδομάδα με την Angela Merkel και τον Emmanuel Macron

Σχετικά Άρθρα

UP1 Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron ότι ελπίζει πως το Πεκίνο και η Ευρώπη θα εντείνουν τη συνεργασία τους ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις παγκόσμιες προκλήσεις, μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του ΑΠΕ τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.
Στην τριμερή βιντεοκλήση των ηγετών ο Xi εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα παίξουν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις αλλά και θα παράσχουν ένα δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες.

Η ατζέντα

Το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαίωσε ότι οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.
«Συζήτησαν επίσης το διεθνές εμπόριο, την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.
"Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από τη συνεργασία στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19, τον παγκόσμιο εφοδιασμό με εμβόλια και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα", πρόσθεσε η καγκελαρία.

Επενδυτική συμφωνία

Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλόκαρε την επικύρωση μιας Νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με την Κίνα, μέχρι το Πεκίνο να άρει τις κυρώσεις του σε βάρος Ευρωπαίων πολιτικών, βαθαίνοντας το χάσμα τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις και στερώντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι τρεις ηγέτες είπαν επίσης ότι η αεροπορική σύνδεση της Ευρώπης με την Κίνα θα πρέπει να ξαναρχίσει μόλις σημειωθεί πρόοδος στις εκστρατείες ανοσοποίησης για την Covid-19.

Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Μια πηγή της γαλλικής προεδρίας είπε επίσης ότι Macron, Xi και Merkel κάλεσαν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να αδράξουν την ευκαιρία και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Η συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Bloomberg: To παρασκήνιο της συνάντησης

Επιβεβαίωσε η Κίνα τις συνομιλίες για τη διενέργεια τηλεδιάσκεψης κορυφής με τη Γαλλία και τη Γερμανία
, καθώς Πεκίνο και Ευρώπη επιχειρούν να μετριάσουν τις διαφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.
Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να μιλήσει αυτήν την εβδομάδα με την Γερμανίδα καγκαλάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Η ημερήσια διάταξη της συνόδου μεταξύ των ηγετών δεν είναι ακόμη γνωστή.

Επενδυτική συμφωνία

«Η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία διατηρούν στενή επικοινωνία σχετικά με μια τριμερή τηλεδιάσκεψη κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα (5 Ιουλίου 2021) στο Πεκίνο, όταν ρωτήθηκε για συνάντηση μεταξύ ηγετών των τριών χωρών.
Αξιωματούχοι της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης δεν επιβεβαίωσαν την πραγματοποίηση της συνόδου.
Macron και Merkel έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες συζητήσεις με τον Xi στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας της 30ής Δεκεμβρίου με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέληξε σε επενδυτική συμφωνία.

Δικαιώματα και Δημοκρατία

Οι σχέσεις Κίνας - ΕΕ διανύουν περίοδο εντάσεων φέτος εν μέσω αύξησης των επικρίσεων στην Ευρώπη έναντι του Πεκίνου και της προσπάθειας του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να πιέσει τους παραδοσιακούς Αμερικανούς συμμάχους να συνταχθούν εναντίον της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο όσον αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η καταστολή στη μειονότητα των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ έχει αναδειχθεί ως βασικό σημείο έντασης, με τις δύο πλευρές να προωχούν σε κυρώσεις και οι ΕΕ τον Μάιο να «παγώσει» την επικύρωση της Συνολικής Συμφωνίας για τις Επενδύσεις.

Η πρόκληση

Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν επίσης για δηλώσεις στο πλαίσιο της ομάδας των G7 και του Οργανισμού του Βορείου Ατλαντικού, όπου εκφραζόταν η ανησυχία για την πρόκληση της Κίνας έναντι της καθιερωμένης παγκόσμιας τάξης.
Η Merkel και ο Macron έχουν υποστηρίξει με μετριοπαθή στάση, εξαιτία ου γεγονότος ότι η συνεργασία με τη Κίνα είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας Covid-19.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης