Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Maire (Γαλλία): Θα ήταν απογοητευτική η απουσία ομοφωνίας στην ΕΕ για το παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς

Le Maire (Γαλλία): Θα ήταν απογοητευτική η απουσία ομοφωνίας στην ΕΕ για το παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς

Η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Εσθονία που είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τη συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ

Σχετικά Άρθρα

Θα προκαλούσε απογοήτευση εάν τα κράτη της ΕΕ δεν υποστηρίξουν ομόφωνα μια παγκόσμιας συμφωνία για το καθεστώς της εταιρικής φορολόγησης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021.
«Θα ήταν πολύ απογοητευτικό εάν ορισμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιταχθούν σε μια τόσο σημαντική συμφωνία», υπογράμμισε ο Le Maire.

Η συμφωνία στον ΟΟΣΑ

Τα σχόλιά του έρχονται μετά από τη συμφωνία μεταξύ 130 κρατών και κρατικών οντοτήτων την περασμένη εβδομάδα για την επιβολή ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών.
Ο κεντρικός πυρήνας του εγχειρήματος είναι να τερματισθεί καθοδική «κούρσα» όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές για τα εταιρικά κέρδη και ο σχετικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών και να εξαναγκαστούν οι πολυεθνικές εταιρείες να καταβάλουν ένα δικαιότερο μερίδιο φόρου - ένα ζήτημα που έχει λάβει ιδιαίτερη σημασία μετά την πανδημία του κορωναϊού και την επακόλουθη οικονομική ύφεση.

Αντιρρήσεις

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά κράτη που διστάζουν να συμμετάσχουν σε αυτές τις προσπάθειες, συγκεκριμένα η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Εσθονία που είναι όλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι πολυεθνικές θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να πληρώσουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% οπουδήποτε λειτουργούν, αντί να μεταφέρουν τα φορολογητέα τους κέρδη στα κράτη όπου έχουν την έδρα τους όπου επιβάλλονται συνήθως χαμηλότεροι φορολογικου΄συντελεστές.
Αυτό επέτρεψε στους εταιρικούς γίγαντες να μεταφέρουν κέρδη σε χώρες με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ή με άλλα  κίνητρα όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι γνωστή για την προσφορά χαμηλού φορολογικού συντελεστή εταιρειών, 12,5%, και η πρόσφατη παγκόσμια φορολογική συμφωνία ενδέχεται να το αμφισβητήσει.
Η Ουγγαρία βρίσκεται σε παρόμοια θέση με συντελεστή φόρου εταιρειών 9%.

«Δικαιοσύνη»

Ο Le Maire δήλωσε στο CNBC ότι μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία αφορά τη «δικαιοσύνη».
«Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με τη φοροαποφυγή και επιθυμούν οι ψηφιακοί γίγαντες να υφίστανται δίκαιη φορολόγηση», είπε.

Ψηφιακός φόρος

Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και το Facebook πιθανότατα θα πληγούν από αυτήν τη νέα συμφωνία δεδομένης της παγκόσμιας λειτουργίας τους, αλλά και άλλες εταιρείες εκτός του τομέα της τεχνολογίας θα υπόκεινται επίσης σε στενότερο φορολογικό έλεγχο.
Ο Le Maire επιβεβαίωσε ότι μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία του ΟΟΣΑ, η Γαλλία θα ακυρώσει από την εθνική της φορολογία στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Διαφοροποίηση

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι μια συζήτηση σε ολόκληρη την ΕΕ για τον «ψηφιακό φόρο» θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για μια παγκόσμια συμφωνία φορολογίας εταιρειών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια πρόταση που θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες που θα καθιερώσει ενιαίο καθεστώς σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο Le Maire είπε ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια είναι «εντελώς διαφορετικά» από την επιβολή απλώς ενός «ψηφιακού φόρου».

Αντιρρήσεις ΗΠΑ

«Νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε [στην] κυβέρνηση των ΗΠΑ τι κρύβεται πίσω από αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με μία μονομερή φορολογία στους ψηφιακούς γίγαντες».
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen θα συναντήσει την επικεφαλής του ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 για να συζητήσει το ζήτημα της αναθεώρησης του παγκόσμιου φορολογικου΄συστήματος.
Η Yellen πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης