Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο

Στην τάση αποφυγής ρίσκου συντέλεσαν τα εξασθενημένα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ και το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια που υιοθέτησε η Κίνα

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό το ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές εξακολούθησαν να αναζητούν καταφύγιο στην αγορά σταθερού εισοδήματος μέσα σε ένα νέο εκρηκτικό μείγμα που εγκυμονεί κινδύνους για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με κυριότεραo την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τατάρτη 7 Ιουλίου 2021.

Σε χαμηλά

Στην αποφυγή του ρίσκου συνετέλεσαν και τα εξασθενημένα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 και το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια που υιοθέτησε η Κίνα.
Οι αποδόσεις υποχώρησαν σε νέα χαμηλά πολλών εβδομάδων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αν και η καθοδική κίνηση δεν ήταν τόσο ορμητική όσο η προχθεσινή.

Αποδόσεις

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Απριλίου 2021 στο -0,31% με πτώση τριών μονάδων βάσης, ενώ του 30ετούς άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο στο 0,169%.
Μόνο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, η απόδοση της γερμανικής 10ετίας έχει περιοριστεί επτά μονάδες βάσης.
Και στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε στο 0,72%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου, ενώ συνεχίστηκε η τάση αποκλιμάκωσης και στις αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 0,73% με το spread στις 107 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε ακόμη περισσότερο στο -0,05%.
Λιγότερο αυξημένος ήταν ωστόσο σε σχέση με προχθές ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 125 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 75 εκατ. έγιναν στη 10ετία.

ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το φράγμα του 1,30%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2019.

Αγοραστικό ενδιαφέρον

Αναλυτές της Mizuho αποδίδουν την αποκλιμάκωση των αποδόσεων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα κυρίως στο επενδυτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και στην περιορισμένη προσφορά και όχι σε κάποια θεμελιώδη αλλαγή, με την αγορά να παραμένει υπό έλεγχο στο σύνολό της.
Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία άντλησε 3,9 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου πενταετούς, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης