Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Nέες εκδόσεις χρέους ύψους 20 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδος

Ευρωζώνη:  Nέες εκδόσεις χρέους ύψους 20 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδος

Η Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση 20ετών ομολόγων, προκειμένου να αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ ενώ εξετάζει και την έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Συνολικά η Ευρωζώνη καθώς και μεμονωμένα κράτη θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές βρίσκουν σε αυτά ασφαλές καταφύγιο, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Reuters την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί για την προοπτική ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας (να σημειωθεί ότι την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 αναμένεται η ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού), καθιστούν ελκυστικότερες τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα.

Αγορά ομολόγων

Επιπροσθέτως, οι αναλυτές προεξοφλούν μετά και τις δηλώσεις Lagarde, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τελικώς το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού ΡΕΡΡ.
Ήδη στο τέλος Ιουνίου, οι συνολικές αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έφθασαν τα 1,186 τρισ. ευρώ.
Επίσης, η ΕΚΤ, μετά την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό, αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου να επαναπροσδιορίσει την κατευθυντήρια γραμμή (guidance) για τα μελλόντικά βήματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Αύξηση προσφοράς

Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο φαίνεται να συντηρείται.
Δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες για την αύξηση της προσφοράς νέων ομολόγων.
Η Ε.Ε. αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση 20ετών ομολόγων, προκειμένου να αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπροσθέτως, προσανατολίζεται στην έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 137 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 81 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,73%, έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το spead να διαμορφωθεί στο 1,03%.

Ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στο 1,1860 δολ. από 1,1873 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1852 δολ..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης