Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών μηνών η απόδοση του ελληνικού και ιταλικού 10ετούς στο 0,71%

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών μηνών η απόδοση του ελληνικού και ιταλικού 10ετούς στο 0,71%

Η νέα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης στο χρέος της Ευρωζώνης ενώ δεν… τρόμαξαν οι αγορές από τα στοιχεία Ιουνίου για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Χαμηλό τριών μηνών άγγιξαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, από τη στιγμή που η ΕΚΤ διαμήνυσε ότι θα εγκαινιάσει μια νέα πολιτική στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση για κρατικό χρέος του ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 13 Ιουνίου 2021.
Ήδη, οι αξιωματούχοι που διαμορφώνουν τη νομισματική πολιτικής της ΕΚΤ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2021 ότι η κεντρική τράπεζα θα εφαρμόσει τις αλλαγές στη στρατηγική της – αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό και μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές ομολόγων – στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Μέτρα στήριξης

«Η ΕΚΤ είναι και ικανή και πρόθυμη να προσφέρει περισσότερα μέτρα στήριξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στην αγορά, με μείωση των αποδόσεων και συρρίκνωση των spreads», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Rainer Gunderman.

Αποκλιμάκωση

Οι αποδόσεις του ευρώ αποκλιμακώθηκαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης σε όλες τις αγορές.
Την καλύτερη επίδοση όμως παρουσίασαν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να περιορίζεται τρεις μονάδες βάσης, αγγίζοντας νέο χαμηλό τριμήνου, στο 0,71%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 0,71%, στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ιταλικών, με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση παρέμεινε σταθερή στο -0,08%.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε ωστόσο στα 59 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Στη Γαλλία και Βέλγιο, η απόδοση των 10ετών περιορίστηκε λίγο περισσότερο από μία μονάδα βάσης, στο 0,03% και 0% αντίστοιχα.

Γερμανία – ΗΠΑ

Κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους κινήθηκαν και οι αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών 10ετών, στο -0,29% και 1,36% αντίστοιχα, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιούνιο.
Στο 12μηνο έως τα τέλη Ιουνίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,4%, στη μεγαλύτερη άνοδο που καταγράφει από τον Αύγουστο του 2008 μετά την αντίστοιχη άνοδο 5% στο 12μηνο έως τα τέλη Μαίου.

Εκδόσεις χρέους

Η μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκό κρατικό χρέος αποτυπώθηκε στην χθεσινή δημοπρασία της Ε.Ε., η οποία εξέδωσε 10ετές και 20ετές ομόλογο, με τη ζήτηση των επενδυτών να ξεπερνά τα 147 δισ. ευρώ.
Αντλήθηκαν 5,25 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς και 10 δισ. ευρώ από την έκδοση του 20ετούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης