Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διευκρινίσεις ΠΟΥ: Ναι στην ανάμειξη εμβολίων εφόσον το αποφασίζουν οι δημόσιες αρχές Υγείας και όχι οι πολίτες

Διευκρινίσεις ΠΟΥ: Ναι στην ανάμειξη εμβολίων εφόσον το αποφασίζουν οι δημόσιες αρχές Υγείας και όχι οι πολίτες
500% αύξηση κρουσμάτων στην Ολλανδία, εξαπλώνεται η παράλλαξη Δέλτα στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid παρείχε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει πως η απόφαση για αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και όχι από τους πολίτες.
Το θέμα δημιουργήθηκε όταν η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan υποστήριξε ότι «η μίξη εμβολίων αποτελεί μια επικίνδυνη μόδα που μπορεί να έχει χαοτικά αποτελέσματα στις χώρες εκείνες όπου οι πολίτες θα αρχίσουν να αποφασίζουν για το πότε και ποιος θα κάνει μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη δόση».
Ύστερα από την αναστάτωση που προκάλεσε η τοποθέτηση αυτή (τον περασμένο Ιούνιο η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είχε αναφέρει ότι μπορεί να δοθεί το εμβόλιο της Pfizer μετά από μια αρχική δόση AstraZeneca εάν η δεύτερη δόση AstraZeneca δεν είναι διαθέσιμη), η Swaminathan έσπευσε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε.
«Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι πολίτες, αυτό μπορούν να το κάνουν οι δημόσιες αρχές Υγείας βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.
Αναμένονται τα δεδομένα από τις μελέτες σχετικά με την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων.
Πρέπει να αξιολογηθεί τόσο η ανοσοποίηση που προκαλούν όσο και η ασφάλεια» ανέφερε η επιστήμονας του ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως το Βιετνάμ ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα χορηγεί το εμβόλιο της Pfizer ως δεύτερη δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, κάτι που ήδη γίνεται σε Καναδά, Ισπανία και Νότια Κορέα.
Μέχρι στιγμής μελέτες που βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο κάνουν λόγο για θετικά αποτελέσματα από την μίξη διαφορετικών εμβολίων, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζονται και άλλα δεδομένα και στοιχεία.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 187.960.369 και οι νεκροί σε 4.051.745
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.916.967 κρούσματα και 607.791 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.946.147 και τρίτη σε νεκρούς με 411.406
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 535.838 και τρίτη σε κρούσματα με 19.151.993
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.882.945
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.785.542 και έκτη η Τουρκία με 5.493.244
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.210.616 και όγδοη η Αργεντινή με 4.682.960
• Ένατη η Κολομβία με 4.548.142 και δέκατη η Ιταλία με 4.273.693
φασδσφδαφσδασφδα.JPG
ΗΠΑ: Εξαπλώνεται ραγδαία η παράλλαξη Δέλτα

Ραγδαία εξάπλωση καταγράφει η παράλλαξη Δέλτα στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στις μεσοδυτικές και νότιες Πολιτείες όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται αύξηση κρουσμάτων σε Πολιτείες (Αλαμπάμα, Μισσισίπη, Αρκάνσας, Μισούρι, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα), όπου οι εμβολιασμοί είναι πολύ χαμηλά.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού τους, ανέφεραν περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων που κατέγραψαν Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει λιγότερους από τους μισούς κατοίκους τους.
Παρόλο αυτά σε εθνικό επίπεδο, οι συνολικοί αριθμοί των νέων κρουσμάτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα καθώς καταγράφεται λιγότερο από το ένα δέκατο των κρουσμάτων που αναφέρονταν τον περασμένο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), Rochelle Walensky, πάνω από το 99% των θανάτων στις ΗΠΑ αφορούσαν ανεμβολίαστους πολίτες.
Εκτιμάται πως περίπου το 56,2% των Αμερικάνων άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Κίνα: Στα 1,4 δις οι εμβολιασμοί

Με εξαιρετική ταχύτητα τρέχουν οι εμβολιασμοί στην Κίνα.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων κινεζικών αρχών, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 10,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Συνολικά η Κίνα έχει χορηγήσει 1,402 δις δόσεις εμβολίων.
Παρόλο αυτά οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε πόλεις και περιοχές ακόμα και αν καταγράφονται ελάχιστα κρούσματα.
Σημειώνεται πως έχει επιβληθεί 15νθήμερο lockdown στην πόλη Ruili, στα σύνορα της Κίνας με την Μιανμάρ, ύστερα από τον εντοπισμό σειράς κρουσμάτων της παράλλαξης Δέλτα.
Το lockdown είχε επιβληθεί στην πόλη στις 7 Ιουλίου με τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ελέγχους στα σύνορα, καθώς οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, ενώ όλες οι δραστηριότητες – πλην των απολύτως αναγκαίων – έχουν ανασταλεί.
Παράλληλα στην πόλη Ruili πραγματοποιούνται μαζικά τεστ στον πληθυσμό.
Σημειώνεται πως η Κίνα μετρά πάνω από 92.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, με το συνολικό αριθμό των θανάτων να παραμένει αμετάβλητος στους 4.636 θανάτους.
65444456465435636345.JPG
Ανοίγει στις 19/7 η Αγγλία αλλά η μάσκα παραμένει στα μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο

Αν και η κυβέρνηση του Boris Johnson έχει αποφασίσει το άνοιγμα της Αγγλίας στις 19 Ιουλίου με την πλήρη άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, κάποια μέτρα αυτοπροστασίας θα παραμείνουν σε ισχύ.
Με απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, ο οποίος προέρχεται από τους Εργατικούς, η χρήση μάσκας θα παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένο να φορούν μάσκες σε λεωφορεία, τρένα, μετρό και σε όλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει όλους τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου, με το επιχείρημα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις από επιστήμονες και ειδικούς.
Κάποιοι από αυτούς προειδοποιούν ακόμα και για τον κίνδυνο ο ημερήσιος αριθμός λοιμώξεων να φτάσει τις 100.000.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να παραμείνω αδρανής και να θέσω τους Λονδρέζους και την ανάκαμψη της πόλης μας σε κίνδυνο.
Γι 'αυτό τον λόγο, μετά από προσεκτική εξέταση, αποφάσισα να ζητήσω από την υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) να διατηρήσει την απαίτηση στους επιβάτες να φορούν κάλυμμα προσώπου σε όλες τις υπηρεσίες της TfL όταν αλλάξουν οι εθνικοί κανονισμοί» υπογράμμισε ο Khan.

Αύξηση 500% στην Ολλανδία

Αύξηση 500% κατέγραψε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ολλανδία ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως αναφέρεται μετά την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των κλαμπ και των νυχτερινών κέντρων στα τέλη Ιουνίου, περίπου 52.000 Ολλανδοί βρέθηκαν θετικοί την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 500% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων και του ότι το 37% των μολύνσεων έγινε σε μπαρ ή κλαμπ, οι αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν πως τα κλαμπ ξανακλείνουν έως τις 13 Αυγούστου και ότι τα μπαρ θα είναι ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα.

Όχι Merkel σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Την αντίθεση της στο να επιβληθούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, όπως συνέβη σε Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, διατύπωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Όπως είπε, δεν είναι στα σχέδια της να ακολουθήσει το δρόμο της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.
Σημειώνεται πάντως πως στη Γερμανία υπάρχει επιφυλακτικότητα των πολιτών έναντι των εμβολίων κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στο ρυθμό των εμβολιασμών που είναι και ο χαμηλότερος από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σε διάγγελμα του ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron είπε πως ο εμβολιασμός προς το παρόν δεν θα είναι υποχρεωτικός για το γενικό κοινό, υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί θα επικεντρωθούν σ' αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι και ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.
Επιπλέον, σημείωσε πως το υγειονομικό πιστοποιητικό, που απαιτείται για να παρακολουθήσει κανείς εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, θα χρησιμοποιείται πλέον πολύ ευρύτερα, μεταξύ άλλων και για την είσοδο σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα ενώ θα χρειάζεται επίσης από τις αρχές Αυγούστου για να επιβιβαστεί κάποιος σε αμαξοστοιχίες μεγάλων αποστάσεων και σε αεροπλάνα, κάτι που αποτελεί περαιτέρω κίνητρο για να εμβολιαστούν οι πολίτες, καθώς αρχίζει η περίοδος των θερινών διακοπών.
8678678557578566657856.JPG
Αυστραλία: Νέα παράταση του lockdown στο Σίδνεϊ – Υπό περιορισμό πέντε εβδομάδες

Παράταση στο lockdown που έχει επιβληθεί στο Σίδνεϊ για ακόμα δύο εβδομάδες αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας.
Αυτό σημαίνει πως το lockdown θα διατηρηθεί έως τις 30 Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει πως το Σίδνεϊ θα τελεί υπό περιορισμό για πέντε εβδομάδες.
Οι αρχές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της διασποράς του ιού που αποδίδεται στην παρουσία της παράλλαξης Δέλτα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 97 νέες μολύνσεις του ιού, από 87 που ήταν την προηγούμενη.
«Είναι ανάγκη να παρατείνουμε το lockdown για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, στην Παρασκευή 30 Ιουλίου.
Οι τρέχοντες κανόνες αναφορικά με το τι δεν μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι δεν θα αλλάξουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες» υποστήριξε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian.

Τρίτη δόση στο Ισραήλ – Αλλάζει στρατηγική λόγω παράλλαξης Δέλτα

Αν και πριν από τέσσερις εβδομάδες, το Ισραήλ που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων παγκοσμίως, γιόρταζε την επιστροφή στην κανονικότητα, αίροντας τα μέτρα προστασίας, η κατάσταση έχει αλλάξει σήμερα λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
Η αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Naftali Bennett να επιβάλλει και πάλι κάποια από τα περιοριστικά μέτρα και να επανασχεδιάσει την στρατηγική του.
Όπως αναφέρεται, η στρατηγική αυτή στοχεύει στο να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό έτσι ώστε να υπάρχουν οι μικρότεροι δυνατοί περιορισμοί και να αποφευχθεί ένα τέταρτο lockdown.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους καθώς και η καραντίνα σε όλους τους πολίτες που φτάνουν στο Ισραήλ.
Με την παράλλαξη Δέλτα να «ευθύνεται» για το 90% των νέων κρουσμάτων, η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμά πως ο ιός δεν θα σταματήσει να εξαπλώνεται, αν και εκτιμάται πως τα σοβαρά περιστατικά δεν είναι τόσα όσα στα προηγούμενα κύματα.
Μάλιστα από την περασμένη Κυριακή 11/7, το Ισραήλ χορηγεί και τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς των οποίων το αμυντικό σύστημα (ανοσοποιητικό σύστημα) βρίσκεται σε καταστολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης