Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος της πανδημίας - ΕΜΑ: Η παράλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών έως τα τέλη Αυγούστου

ΠΟΥ: Είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος της πανδημίας - ΕΜΑ: Η παράλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών έως τα τέλη Αυγούστου

500% αύξηση κρουσμάτων στην Ολλανδία, εξαπλώνεται η παράλλαξη Δέλτα στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή. 
Ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tentros Antanom Gebreyesous.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του τρίτου κύματος» δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, μιλώντας στην Γενεύη στην συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΟΥ για έκτακτές καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19.
Νωρίτερα, ο ΠΟΥ παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid, επισημαίνοντας πως η απόφαση για αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και όχι από τους πολίτες.
Το θέμα δημιουργήθηκε όταν η επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του ΠΟΥ Soumya Swaminathan υποστήριξε ότι «η μίξη εμβολίων αποτελεί μια επικίνδυνη μόδα που μπορεί να έχει χαοτικά αποτελέσματα στις χώρες εκείνες όπου οι πολίτες θα αρχίσουν να αποφασίζουν για το πότε και ποιος θα κάνει μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη δόση».
Ύστερα από την αναστάτωση που προκάλεσε η τοποθέτηση αυτή (τον περασμένο Ιούνιο η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είχε αναφέρει ότι μπορεί να δοθεί το εμβόλιο της Pfizer μετά από μια αρχική δόση AstraZeneca εάν η δεύτερη δόση AstraZeneca δεν είναι διαθέσιμη), η Swaminathan έσπευσε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε.
«Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι πολίτες, αυτό μπορούν να το κάνουν οι δημόσιες αρχές Υγείας βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.
Αναμένονται τα δεδομένα από τις μελέτες σχετικά με την ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων.
Πρέπει να αξιολογηθεί τόσο η ανοσοποίηση που προκαλούν όσο και η ασφάλεια» ανέφερε η επιστήμονας του ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως το Βιετνάμ ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα χορηγεί το εμβόλιο της Pfizer ως δεύτερη δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με AstraZeneca, κάτι που ήδη γίνεται σε Καναδά, Ισπανία και Νότια Κορέα.
Μέχρι στιγμής μελέτες που βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο κάνουν λόγο για θετικά αποτελέσματα από την μίξη διαφορετικών εμβολίων, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζονται και άλλα δεδομένα και στοιχεία.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 188.131.352 και οι νεκροί σε 4.053.615
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.932.050 κρούσματα και 607.988 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.946.147 και τρίτη σε νεκρούς με 411.406
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 535.838 και τρίτη σε κρούσματα με 19.151.993
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.884.395
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.785.542 και έκτη η Τουρκία με 5.493.244
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.252.390 και όγδοη η Αργεντινή με 4.682.960
• Ένατη η Κολομβία με 4.548.142 και δέκατη η Ιταλία με 4.275.846
fasdfsdasfda.JPG

ΠΟΥ: Ο κόσμος βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού

Ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tentros Antanom Gebreyesous.
"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του τρίτου κύματος" δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, μιλώντας στην Γενεύη στην συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΟΥ για έκτακτές καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επέστησε την προσοχή στην αύξηση της νοσηρότητας που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και στην θνητότητα από τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Μάλιστα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την συνεχιζόμενη τις 10 προηγούμενες εβδομάδες μείωση τους.
"Η παραλλαγή Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων" δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ χαρακτήρισε σοκαριστική την ανισότητα που υπάρχει ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια.
Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του πλανήτη εξαιτίας της έλλειψης αυτής της πρόσβασης "βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τον κορονοϊό", είπε , υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες " δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα εμβόλιο" ενώ η πλειοψηφία των κρατών "δεν έχουν λάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων".
Παρότι ο διεθνής μηχανισμός COVAX, "μπορεί να λειτουργήσει" είπε ο Gebreyesous, οι κλίμακες της δραστηριότητας του "παραμένουν ακόμη πολύ μικρές", καθώς μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μέσω του μηχανισμού αυτού "λίγο περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις". 

«Η τρίτη δόση ενδέχεται να προκαλεί πιο σοβαρές παρενέργειες», λέει αξιωματούχος των CDC

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο μία τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού να καταστεί αναγκαία για τον έλεγχο της πανδημίας, ωστόσο θα πρέπει να ερευνηθεί το αν η χορήγηση ακόμη μίας δόσης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, προτού ληφθεί σχετική απόφαση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου υγείας των ΗΠΑ.
Ο λόγος για τον Jay Butler, αναπληρωτή διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας (CDC), ο οποίος ανέφερε, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, πως «μας ενδιαφέρει να μάθουμε αν μια τρίτη δόση μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ιδίως των πιο σοβαρών, αν και σπάνιων, παρενεργειών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, η δεύτερη δόση για τα εμβόλια δύο δόσεων συσχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά παρενεργειών, γεγονός που υποδηλώνει πως μια τρίτη, ενισχυτική δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους, μετέδωσε το Reuters.
H αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο αν θα χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων αλλά θεωρεί, πάντως, ότι αυτό ίσως να είναι αναγκαίο για τους ηλικιωμένους και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο, πρόσθεσε ο Butler.
Ο αξιωματούχος επεσήμανε, πάντως, πως δεν έχει διαπιστώσει καμία ένδειξη εξασθένησης της ανοσίας στον κορωνοϊό μεταξύ των κατοίκων των ΗΠΑ που έλαβαν το εμβόλιο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Πρόσθεσε, δε, ότι τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της μετάλλαξης Delta του κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και η οποία έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
65444456465435636345.JPG
Ανοίγει στις 19/7 η Αγγλία αλλά η μάσκα παραμένει στα μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο

Αν και η κυβέρνηση του Boris Johnson έχει αποφασίσει το άνοιγμα της Αγγλίας στις 19 Ιουλίου με την πλήρη άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, κάποια μέτρα αυτοπροστασίας θα παραμείνουν σε ισχύ.
Με απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου Sadiq Khan, ο οποίος προέρχεται από τους Εργατικούς, η χρήση μάσκας θα παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης.
Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένο να φορούν μάσκες σε λεωφορεία, τρένα, μετρό και σε όλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σημειώνεται πως η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει όλους τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου, με το επιχείρημα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις από επιστήμονες και ειδικούς.
Κάποιοι από αυτούς προειδοποιούν ακόμα και για τον κίνδυνο ο ημερήσιος αριθμός λοιμώξεων να φτάσει τις 100.000.
«Δεν είμαι διατεθειμένος να παραμείνω αδρανής και να θέσω τους Λονδρέζους και την ανάκαμψη της πόλης μας σε κίνδυνο.
Γι 'αυτό τον λόγο, μετά από προσεκτική εξέταση, αποφάσισα να ζητήσω από την υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) να διατηρήσει την απαίτηση στους επιβάτες να φορούν κάλυμμα προσώπου σε όλες τις υπηρεσίες της TfL όταν αλλάξουν οι εθνικοί κανονισμοί» υπογράμμισε ο Khan.

ΗΠΑ: Εξαπλώνεται ραγδαία η παράλλαξη Δέλτα 

Ραγδαία εξάπλωση καταγράφει η παράλλαξη Δέλτα στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στις μεσοδυτικές και νότιες Πολιτείες όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται αύξηση κρουσμάτων σε Πολιτείες (Αλαμπάμα, Μισσισίπη, Αρκάνσας, Μισούρι, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα), όπου οι εμβολιασμοί είναι πολύ χαμηλά.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού τους, ανέφεραν περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων που κατέγραψαν Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει λιγότερους από τους μισούς κατοίκους τους.
Παρόλο αυτά σε εθνικό επίπεδο, οι συνολικοί αριθμοί των νέων κρουσμάτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα καθώς καταγράφεται λιγότερο από το ένα δέκατο των κρουσμάτων που αναφέρονταν τον περασμένο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), Rochelle Walensky, πάνω από το 99% των θανάτων στις ΗΠΑ αφορούσαν ανεμβολίαστους πολίτες.
Εκτιμάται πως περίπου το 56,2% των Αμερικάνων άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί. 

Αύξηση 500% στην Ολλανδία

Αύξηση 500% κατέγραψε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ολλανδία ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως αναφέρεται μετά την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των κλαμπ και των νυχτερινών κέντρων στα τέλη Ιουνίου, περίπου 52.000 Ολλανδοί βρέθηκαν θετικοί την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 500% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων και του ότι το 37% των μολύνσεων έγινε σε μπαρ ή κλαμπ, οι αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν πως τα κλαμπ ξανακλείνουν έως τις 13 Αυγούστου και ότι τα μπαρ θα είναι ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα.
8678678557578566657856.JPGΙσπανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές περιφέρειες
Ισπανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές περιφέρειες

Κλείσιμο των ντισκοτέκ που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας ή στον αριθμό των πελατών, ακόμη και επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας: απέναντι στην δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19, οι διάφορες περιφέρειες της Ισπανίας ξανακλείνουν σταδιακά.
Η Καταλονία, επίκεντρο αυτού του πέμπτου κύματος της πανδημίας, ετοιμάζεται σήμερα, σύμφωνα με τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης, να ζητήσει από τη δικαιοσύνη της περιφέρειας την έγκρισή της για να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περισσότερο πληγείσες πόλεις, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Βαρκελώνη.
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ντισκοτέκ σε κλειστούς χώρους σφραγίστηκαν για τουλάχιστον 15 ημέρες, ενώ ένα τεστ αντιγόνου ή PCR αρνητικό απαιτείται για να παραστεί κάποιος σε υπαίθριες εκδηλώσεις αν σε αυτές συναθροίζονται περισσότεροι από 500 άνθρωποι.
Άλλες περιφέρειες έλαβαν ή εξετάζουν να λάβουν παρόμοια μέτρα. Η περιφέρεια της Βαλένθια (νοτιοανατολικά) επέβαλε ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα και περιόρισε σε 10 τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν σε συναθροίσεις σε 32 περιοχές που έχουν περισσότερους από 5.000 κατοίκους, μετά την έγκριση της πλέον ανώτερης δικαστικής αρχής της περιφέρειας.
Η κυβέρνηση του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων ήθελε να υιοθετήσει αντίστοιχους περιορισμούς αλλά εμποδίστηκε από την τοπική δικαιοσύνη.
Η παραλλαγή Δέλτα, πολύ πιο μεταδοτική, είναι η αιτία εδώ και εβδομάδες για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στους νέους.
Το βράδυ της Τρίτης, η επίπτωση ανήλθε σε 436 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών, επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί μετά τις μαύρες ώρες της πανδημίας.Και αυτός είναι ο εθνικός μέσος όρος. Γιατί στους νέους η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.
Η επίπτωση ήταν την Τρίτη 3.311 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα από 20 έως 29 ετών
«Οι αριθμοί είναι περισσότερο από κακοί», δήλωνε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος της καταλανικής κυβέρνησης για τα θέματα υγείας Ζοσέπ Μαρία Αργκιμόν. 

Ιταλία: Σε υψηλό μηνός, στα 2.153, τα νέα κρούσματα

Αύξηση παρουσιάζουν στην Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.153 νέα περιστατικά και 23 θάνατοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τις 10 Ιουνίου.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 210.599 διαγνωστικά τεστ, το 1,02% από τα οποία ήταν θετικό.
Την Τρίτη 13 Ιουλίου καταγράφηκαν 1.534 κρούσματα και το θετικό ποσοστό στα διαγνωστικά τεστ ήταν 0,8%.
Παράλληλα, οι ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων είναι 151.
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Roberto Speranza ανακοίνωσε ότι έχουν χορηγηθεί συνολικά 59 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 και ότι έχει εμβολιαστεί πάνω από το 90% των πολιτών ηλικίας άνω των 80 ετών.
«Υπάρχει ανησυχία, όμως, για την παραλλαγή Delta, η οποία θα υπερτερήσει των άλλων, και πρέπει να καταβάλουμε επιπλέον προσπάθειες για να εμβολιστεί όλο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των σχολείων της χώρας μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης