Διεθνή

Λίβανος: Ο Hariri επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Λίβανος: Ο Hariri επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Ο Λιβανέζος πολιτικός al Hariri εγκατέλειψε την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο
Σχετικά Άρθρα
Ο Λιβανέζος πολιτικός al Hariri εγκατέλειψε την προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, ώστε να ξεκινήσει και η διάσωση της χώρας που βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.
Ο Hariri έλαβε τον Οκτώβριο την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού H. Diab και των υπουργών του, με αφορμή την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Τα πολιτικά κόμματα ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά τους φόβους για κοινωνική αναταραχή και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.
"Είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με την εξοχότητά του, τον πρόεδρο", είπε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Λιβάνου M. Aoun.
"Για αυτό αποσύρομαι από τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο Θεός να βοηθήσει τη χώρα", πρόσθεσε.
Η συνάντηση του Hariri με τον Aoun κράτησε μόλις 20 λεπτά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία σημειώνεται ότι ο Hariri "δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει αλλαγές" στην πρόταση που υπέβαλε.
Προσφέρθηκε να δώσει στον πρόεδρο άλλη μία ημέρα για να το σκεφθεί αλλά ο Aoun δεν το δέχτηκε, λέγοντας "τι σημασία έχει άλλη μία ημέρα".
Ο Λιβανέζος πρόεδρος θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους βουλευτές για να επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό "το συντομότερο δυνατόν", καταλήγει η ανακοίνωση.
Η απόφαση του Hariri σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μηνών αντιπαράθεσης με τον Αούν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις.
Με βάση το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου την πρωθυπουργία αναλαμβάνει πάντα ένας σουνίτης μουσουλμάνος και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια προφανής εναλλακτική λύση για τον Aoun, τον χριστιανό μαρωνίτη πρόεδρο και σύμμαχο της σιιτικής Χεζμπολάχ.
Αν δεν υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, οι αναλυτές εκτιμούν πολύ δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2022, κάτι που σημαίνει ότι ο Diab θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης