Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Αποκλιμακώνουν τις αποδόσεις των ομολόγων τα «σήματα» από ΕΚΤ και Fed

Ευρωζώνη: Αποκλιμακώνουν τις αποδόσεις των ομολόγων τα «σήματα» από ΕΚΤ και Fed

Οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Ευρωζώνης απομακρυνθούν τις ανησυχίες για προώρη άρση των μέτρων στήριξης

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και μετά τις καθησυχαστικές για τους επενδυτές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου οι οποίες διασκέδασαν τις ανησυχίες για πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.
Ο Powell δεσμεύθηκε για «ισχυρή στήριξη» της οικονομίας έως ότου η ανάκαμψη ολοκληρωθεί και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η πρόσφατή ένταση των πληρθωριστικών πιέσεων θα είναι παροδική.

ΗΠΑ και Γερμανία

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετού τίτλου 10ετίας διατήρησε την πτωτική της πορεία μετά την αποκλιμάκωση των έξι μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Ιουλίου 2021.
Σήμερα, περιορίστηκε επιπλέον τέσσερις μονάδες βάσης, διαμορφούμενη στο 1,317%.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αποδόσεις του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αποκλιμακώνεται περίπου τρεις μονάδες βάσης, στο -0,34%.
Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης, στο 0,005%, αφού προς στιγμή διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τις 27 Απριλίου, στο -0,005%.

Διατήρηση κατεύθυνσης

«Ο Powell καθησύχασε τις αγορές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσει με αυτή τη στρατηγική όσον αφορά τη νομισματική πολιτική έως ότου η Fed κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει την πολιτική της.
Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι η απόδοση των γερμανικών θα συνεχίσει να κινείται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης καθότι το σενάριο για τις εξελίξεις στη οικονομία δεν πρόκειται να αλλάξει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει αναλυτής της Generali Investments Partners.
Ωστόσο, αναλυτές της UniCredit, προβλέπουν ότι χάρη στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, οι πραγματικές αποδόσεις είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν από τα σημερινά επίπεδα έως τα τέλη του έτους.

EKT και Βρετανία

Η ΕΚΤ από την πλευρά της επανέλαβε και αυτή την υποστηρικτική της στάση, καθώς ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, Ι. Visco, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη.
Η δήλωση αυτή έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τα σχόλια του διαμορφωτή πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας M. Saunders, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας του ίσως να χρειαστεί να αποσύρει κάποια μέτρα στήριξης αρκετά σύντομα.

Περιφέρεια – Ελλάδα

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διόρθωσε ελαφρώς στο 0,73%, αφού όμως αρχικά είχε υποχωρήσει στο 0,70%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Απριλίου.
Σε σταθερό έδαφος παρέμεινε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 0,69%, αν και ενδοσυνεδριακά έκανε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης που το οδήγησε έως το 0,68%, με το spread στις 107 μονάδες βάσης.
Στο ίδιο μοτίδο και η απόδοση του πενταετούς, η οποία έκλεισε μεν στο -0,11%, όμως ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως το -0,12%.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 138 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 122 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Εκδόσεις χρέους

Από πλευράς προσφοράς, η Γαλλία εξέδωσε ομόλογο με λήξη τον Φεβρουάριο του 2024 με μέση απόδοση -0,63%, ενώ η Ισπανία τίτλο με λήξη το 2031 με επιτόκιο 0,354%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης