Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί και άλλο - H Fed θα παρέμβει άμεσα αν βγει εκτός ελέγχου

Powell: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί και άλλο - H Fed θα παρέμβει άμεσα αν βγει εκτός ελέγχου

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Jerome Powell, αναφέρει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι αξιοσημείωτες αλλά θα μετριαστούν

Σχετικά Άρθρα
Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου. 

«Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν και είναι έτοιμη να παρέμβει εάν ο πληθωρισμός βγει εκτός ελέγχου» είπε ο πρόεδρος της Fed, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών αργότερα μέσα στο έτος.
«Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένος τους επόμενους μήνες προτού μετριαστεί» δήλωσε ο Powell στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη 14 Ιουλίου.
Πρόσθεσε δε ότι η Fed «είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική κατά περίπτωση».
Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν αύξηση στο 5,4% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποκαλύπτει πως η αμερικανική οικονομία υπερθερμαίνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πίεση προς τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής ώστε να περιορίσουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που προβλέπει αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα, και να αυξήσουν τα επιτόκια, τα οποία προς το παρόν κυμαίνονται στο εύρος του 0,0% έως 0,25%, αυξάνεται.
Αν και ο Powell σημείωσε πως η Fed δεν θα ήταν ικανοποιημένη με την αύξηση των τιμών, επέμεινε στην άποψή του ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, κάτι που «συμμερίζονται πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας».  

Γιατί αυξάνεται ο πληθωρισμός


«Ο πληθωρισμός ενισχύεται προσωρινά ως συνέπεια της απότομης πτώσης των τιμών όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση.
Πλέον, όμως, η ζήτηση είναι έντονη, με αποτέλεσμα κάποιοι τομείς να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Η προσφορά είναι ακόμη περιορισμένη.
Οι τιμές για υπηρεσίες που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία έχουν επίσης αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες ενισχύθηκε με το άνοιγμα της οικονομίας», πρόσθεσε ο Powell. 
Κάποιοι από τους παριστάμενους ήταν έντονα επικριτικοί, καθώς δεν δέχονται τη θέση της Fed ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός.
Σε απάντηση ο Powell είπε ότι οι αυξήσεις στις τιμές αφορούν μικρή ομάδα αγαθών και υπηρεσιών που συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο «η κατάσταση παρακολουθείται προσεκτικά».
Οι αξιωματούχοι της Fed είναι επιφυλακτικοί ως προς τι να κινηθούν πολύ γρήγορα για να αποσύρουν την υποστήριξή τους στην οικονομία των ΗΠΑ. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι ακόμη αδύναμη και η γενικότερη οικονομική «πτώση» σε παγκόσμια κλίμακα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αμερικανική οικονομία. 

Πάνω από 2%, αλλά…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Powell, ο πληθωρισμός κινείται πλέον εκτός του στόχου του 2%, ωστόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν καλύτερη εικόνα μέχρι το τέλος του 2021.
Τότε θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ασκούμενη πολιτική.
«Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι πού θα βρίσκεται ο πληθωρισμός σε έξι μήνες.
Εκτιμάμε ότι θα μειωθεί» ο κεντρικός τραπεζίτης.
Το χρέος της χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ συνεχίζει να «τρέχει», επεσήμανε ο Powell, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να βρίσκεται στο 1,36%0.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου είναι στο 2%.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 κινήθηκε ασθενώς ανοδικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης