Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Έκκληση στο Κογκρέσο για αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης – Προθεσμία έως την 1η Αυγούστου 2021

Υellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Έκκληση στο Κογκρέσο για αύξηση του ορίου δανεισμού της κυβέρνησης – Προθεσμία έως την 1η Αυγούστου 2021
Μετά την 1η Αυγούστου θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής, επισήμανε σε επιτολή της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen
Σχετικά Άρθρα

Νέες πιέσεις στο Κογκρέσο να αυξήσει το όριο ομοσπονδιακού δανεισμού άσκησε την Παρασκευή 23 Ιουλίου η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, επισημαίνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαντλήσει τις λογιστικές αλχημείες τα οποία είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την αδυναμία πληρωμής του χρέους της (το γνωστό εν Ελλάδι default), όπως επισημάνθηκε σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Yellen τόνισε στους ηγέτες και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2019 για την αναστολή του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ λήγει την 1η Αυγούστου και θα πρέπει να λάβει «έκτακτα μέτρα» προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής.

Στα μεσα Σεπτεμβρίου

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να παράσχει συγκεκριμένη εκτίμηση για τον χρόνο που θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα», επεσήμανε η Yellen σε επιστολή της προς τα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν άμα τη επιστροφή των μελών του Κογκρέσου από τις καλοκαιρινές διακοπές, στα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Για παράδειγμα, μόνο την 1η Οκτωβρίου, τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 150 δισ. δολάρια λόγω των σημαντικών σε υψος υποχρεώσεων πληρωμών, που περιλαμβάνουν και δαπάνες συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με το υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο λευκός Οίκος

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki δήλωσε την Παρασκευή 23 Ιουλίου ότι ο πρόεδρος Joe Biden αναμένει από το Κογκρέσο να ενεργήσει υπερκομματικά ώστε να αυξηθεί το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η δήλωση αυτή αποτελεί σαφή αιχμή κατά του αρχηγού της μειοψηφίας στη Γερουσία, Mitch McConnell ο οποίος δήλωσε πως πιστεύει ότι όλοι οι Ρεπουμπλικανοί θα καταψηφίσουν την ανανέωση της αναστολής του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

H δήλωση McConnell

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Charles Schumer χαρακτήρισε τη δήλωση του McConnell «αναίσχυντη και κυνική».
Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεμείνει από ρευστότητα και να μην είναι σε θέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της ήδη από τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης