Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Boris Johnson μιμείται τον Tony Blair για να κερδίσει τις εκλογές του 2024

Ο Boris Johnson μιμείται τον Tony Blair για να κερδίσει τις εκλογές του 2024
Το σχέδιο Johnson «ανεβαίνουμε επίπεδο» θυμίζει κατά πολύ το πρόγραμμα του πρώην Εργατικού πρωθυπουργού, Tony Blair «κοινωνία ευκαιριών» επισημαίνει σε ανταπόκρισή της η Deutsche Welle
Δύο χρόνια στην πρωθυπουργία ο Boris Johnson και παρότι οι εκλογές του 2024 είναι ακόμη μακριά, από τώρα επιδιώκει μια κοινωνική στροφή, στα χνάρια του Tony Blair.
Το σχέδιο Johnson «ανεβαίνουμε επίπεδο» θυμίζει κατά πολύ το πρόγραμμα του πρώην Εργατικού πρωθυπουργού, Tony Blair «κοινωνία ευκαιριών» επισημαίνει σε ανταπόκρισή της η Deutsche Welle.
Η φιλοδοξία του να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έχοντας στον στόχο του και «εργατικούς» ψηφοφόρους.
Τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά βρίσκονται οι εθνικές εκλογές της Αγγλίας στις 2 Μαΐου του 2024 για τον φιλόδοξο Boris Johnson, που εμφανίζεται αποφασισμένος να νικήσει για δεύτερη φορά κερδίζοντας ψηφοφόρους όλου του πολιτικού φάσματος.
Ήδη έχει κατευθύνει το κόμμα των Συντηρητικών σε μια πιο κοινωνική προσέγγιση καθώς συνεχώς εξαγγέλλει κυβερνητικές δαπάνες υποδομών κυρίως σε περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας που αποτελούν κλασικό προπύργιο του Εργατικού κόμματος.
Άλλωστε το πρώτο βήμα έγινε στην εμβόλιμη εκλογική διαδικασία στο Χάρτλεπουλ τον Μάιο που κατάφερε να επικρατήσει το κόμμα του Johnson για πρώτη φορά στην ιστορία της περιφέρειας.

Όπως ο Tony Blair…

Χαρακτηριστικά πριν δύο μήνες στον «Λόγο της Βασίλισσας», όπου και με αυτόν άρχισε επίσημα το βουλευτικό έτος και παρουσιάστηκε η ατζέντα της κυβέρνησης, περιελάμβανε τη δημιουργία οκτώ ελεύθερων λιμένων (freeports) στην περιφέρεια, επενδύσεις στους σιδηρόδρομους της βόρειας Αγγλίας αλλά και προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους.
Κυβερνητικές πηγές όχι απλά επιβεβαιώνουν αυτή την στροφή αλλά αποκάλυψαν στην Guardian ότι ο Boris Johnson μιμείται τη ρητορική του Tony Blair και προσπαθεί να εντάξει στο πρόγραμμά του «ανεβαίνουμε επίπεδο»/ «levelling up» κάποιες πτυχές του σχεδίου «κοινωνία ευκαιριών»/ «opportunity society» που είχε υποσχεθεί ο πρώην ηγέτης των Εργατικών.

Αντιδράσεις από τους Συντηρητικούς για τη στροφή Johnson

Προφανώς και οι πιο σκληροπυρηνικοί Συντηρητικοί βουλευτές επιμένουν στο μοντέλο της Μάργκαρετ Θάτσερ, ασκώντας ήδη κριτική για τα λεφτά που δαπανούνται στη διαχείριση της πανδημίας, όμως ο Johnson καθώς βλέπει την ελεύθερη πτώση του Εργατικού κόμματος είναι αποφασισμένος να κλέψει τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας τις δικές τους πρακτικές.
Σήμερα, 24 Ιουλίου, ο Boris Johnson κλείνει δυο χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο και παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί ο ίδιος και το κόμμα σε θέματα ηθικής,όπως στη περίπτωση του lobbying του Cameron, την παραίτηση Hancock και τις αποκαλύψεις του Dominic Cummings παραμένει δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις με τη δημοτικότητά του στο 34% έναντι 23% του Keir Starmer και την πρόθεση ψήφου να φτάνει στο 44% έναντι 31% των Εργατικών.
To 2019 ο Boris Johnson χάρισε μία μεγάλη νίκη στους Συντηρητικούς όμως τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του έχει ασχοληθεί μόνο με το Brexit και τη διαχείριση της πανδημίας δύο θέματα που έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή των Βρετανών.
Τώρα καθώς το τοπίο ξεδιαλύνει, ο Johnson θέλει να κινηθεί γρήγορα ενώ ο βιογράφος του Άντριου Γκίμσον εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι «αν παίξει τα χαρτιά του σωστά θα μπορέσει να κερδίσει τρεις θητείες ακόμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης