Τελευταία Νέα
Διεθνή

Google: Αγωγή κατά του γερμανικού δημοσίου για το νόμο περί μισαλλόδοξου λόγου

Google: Αγωγή κατά του γερμανικού δημοσίου για το νόμο περί μισαλλόδοξου λόγου

Η μηχανή αναζήτησης αμφισβητεί την πρόνοια του νόμου για την δυνατότητα των αρχών να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών

Σχετικά Άρθρα
Την ανάληψη νομικής δράσης κατά τη διεύρυνσης ισχύος της νομοθεσίας για το μισαλλόδοξο λόγο η οποία πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ ανακοίνωση η Google, επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις της παραβιάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των χρηστών της, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021.
Η Alphabet, η οποία διαχειρίζεται το YouTube, άσκησε αγωγή στο διοικητικό δικαστήριο της Κολωνίας προκειμένου να αμφισβητήσει μια διάταξη της κείμενη νομοθεσίας με την οποία επιτρέπεται η διαβίβαση δεδομένων του χρήστη στις αρχές προτού καταστεί σαφές ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα.

Δικαστικός έλεγχος

Το αίτημα για δικαστικό έλεγχο της κείμενης νομοθεσίας για το μισαλλόδοξο λόγο έρχεται συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στην Γερμανία καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν το τον Σεπτέμβριο, εν μέσω ανησυχιών ότι η έντονη πολιτική αντιπαράθεση και η χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν το ήπιο πολιτικό κλίμα στη χώρα.
«Αυτή η μαζική παρέμβαση στα δικαιώματα των χρηστών μας, στο απόρρητο του ιδιωτικού τους βίου, κατά την άποψή μας, όχι μόνο έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία των δεδομένων, αλλά και με το γερμανικό σύνταγμα και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη», έγραψε η Sabine Frank, περιφερειακή επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του YouTube σε ανάρτησή της. .

Ο νόμος για μισαλλόδοξο λόγο

Η Γερμανία θέσπισε τον νόμο κατά του μισαλλόδοξου λόγου, γνωστός στα Γερμανικά ως NetzDG, στις αρχές του 2018, καθιστώντας τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα YouTube, Facebook και Twitter υπεύθυνα για την εποπτεία και την αφαίρεση «τοξικού» περιεχομένου.
Ο νόμος, ο οποίος απαιτούσε επίσης τα κοινωνικά δίκτυα να δημοσιεύουν τακτικές εκθέσεις σχετικά με τη συμμόρφωσή τους, επικρίθηκε ευρέως ως αναποτελεσματικός και το κοινοβούλιο τον Μάιο ενέκρινε νομοθεσία για να ενισχύσει και να διευρύνει την εφαρμογή του.

Προσωπικά στοιχεία

Η Google αντιμετώπισε ιδιαίτερο ζήτημα με μια απαίτηση στο διευρυμένο νομο NetzDG βάσει της οποία οι πάροιχοι θα πρέπει να μεταβιβάζουν τα προσωπικά στοιχεία ατόμων που έχουν καταστεί ύποπτα για τη διάδοση μισαλλόδοξου λόγου στις υπηρεσίας τήρησης του νόμου.
Μόνο όταν αυτά τα προσωπικά στοιχεία τεθούν υπόψη των αστυνομικών αρχών είναι δυνατόν να κινηθεί η ποινικη διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι δεδομένα αθώων ανθρώπων θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια βάση δεδομένων υπόπτων για τη διενέργεια ποινικών πράξεων χωρίς να το γνωρίζουν, υποστηρίζει.

Ο ρόλος των παρόχων

«Οι πάροχοι δικτύων όπως το YouTube είναι τώρα υποχρεωμένοι να μεταφέρουν αυτόματα δεδομένα χρηστών μαζικά και μαζικά στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου χωρίς καμία νομική διαδικασία να έχει προηγηθεί που να εγγυάται τη νομιμότητα, χωρίς γνώση του χρήστη για την εκκίνηση της διαδκασίας, μόνο βάσει της υποψίας για τη τέλεση ποινικού αδικήματος», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.
«Αυτό υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα, επομένως αποφασίσαμε να επιδιώξουμε το δικαστικό έλεγχο των συναφών διατάξεων του NetzDG από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο στην Κολωνία», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης