Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Παραμένει στο εύρος του 0% το επιτόκιο - Κατάλληλος ο χρόνος για μείωση του QE, η οικονομία των ΗΠΑ βελτιώνεται

tags :
Fed: Παραμένει στο εύρος του 0% το επιτόκιο - Κατάλληλος ο χρόνος για μείωση του QE, η οικονομία των ΗΠΑ βελτιώνεται
Στο εύρος του 0% κράτησε το βασικό επιτόκιο αναφοράς η Fed
Σχετικά Άρθρα

Στο εύρος του 0% κράτησε το βασικό επιτόκιο αναφοράς η Fed, καθώς η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι μια εν εξελίξει διαδικασία – παρά την πανδημική κρίση.
Σε αυτό το κλίμα, όπως ανέφεραν οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής, ο χρόνος πλέον κρίνεται πρόσφορος προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (tapering). 
«Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία παρουσιάζουν βελτίωση, αλλά δεν έχουν ανακάμψει πλήρως», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αντικατοπτρίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, παροδικούς παράγοντες.
Οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν χαλαρές, αντανακλώντας, εν μέρει, τα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ». 
Η δήλωση των μελών της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς, ότι η οικονομία σημειώνει πρόοδο, σε σχέση πάντα με τη στοχοθεσία της Fed, δεν είχε ως βασικό επόμενο την αναγγελία του tapering, που μέχρι στιγμής ανέρχεται σε αγορές ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρη πλέον η πρόθεση της Fed να ξεκινήσει τη συζήτηση για μείωσή του, με βασικό χρονικό ορόσημο την επόμενη συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ίσως το tapering να ξεκινήσει από το φρένο στις αγορές τίτλων στεγαστικών δανείων, με τον πρόεδρο Powell να επισημαίνει πως μια τέτοια ενέργεια θα είχε ελάχιστη επίπτωση στην αγορά κατοικίας.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Fed έχει κρατήσει το πόδι του στο γκάζι.
Αναφορικά με το ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη 29 Ιουλίου, θα «τρέξει» με +8,4%.
Σε κάθε περίπτωση, η Fed έχει αντιμετωπίσει την ανησυχία για τον πληθωρισμό, με τις τιμές καταναλωτή να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η τρέχουσα άνοδος είναι προσωρινή και θα υποχωρήσει όταν η ζήτηση επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα και ομαλοποιηθεί η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού.
Η πρόοδος στους εμβολιασμούς αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει τον αντίκτυπο από την κρίση δημόσιας υγείας στην οικονομία, ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι στο οικονομικό outlook», αναφέρει η τράπεζα.
Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι δρομολόγησε δύο πάγιες διευκολύνσεις για συμφωνίες επαναγοράς.
«Οι διευκολύνσεις αυτές θα λειτουργήσουν σαν δίχτυ ασφαλείας στις αγορές χρήματος για να υποστηρίξουν την αποτελεσματική υλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και την ομαλή λειτουργία των αγορών», αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

 

Powell: Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το QE ακόμη

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η αμερικανική οικονομία στην πορεία ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, σημείωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, επισημαίνοντας πάντως ότι η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει τη στήριξη που παρέχει.
Η Fed έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με μηνιαίο ρυθμό τα 120 δισ. δολ. μέχρι να σημειωθεί «σημαντική περαιτέρω πρόοδος» στους στόχους της απασχόλησης και του πληθωρισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
«Δεν έχουμε ακόμα φτάσει εκεί» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να δω κάποια πιο ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας».
«Σε κάθε περίπτωση θα παρέχουμε ενημέρωση πολύ πριν κάνουμε προσαρμογές στις αγορές μας», επισήμανε.
Για τον πληθωρισμό, ο Jay Powell ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% και αναμένεται να παραμείνει αρκετά πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο για μερικούς μήνες. Επανάλαβε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες.
Tέλος, ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε εξάλλου ότι παραμένουν οι κίνδυνοι στην οικονομία από την πανδημία και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης